Dozvuky Tour de France
Lance Armstrong v Ranní poznámce Ivana Hoffmana
(ČRo 1 - Radiožurnál 28.7.2006 6:40)

    Kultovní komentátor Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál Ivan Hoffman se ve své Ranní poznámce komentuje podezřen z dopingu Floyda Landise na Tour de France.


Floyd Landis                          

    Když se řekne, že v nejlepším je dobré přestat, určitě se tím nemyslí podobný konec, jaký teď hrozí vítězi poslední Tour de France. Floyd Landis měl závod dobře rozjetý, ale v 16. etapě na něj přišla krize. Dojel s takovou ztrátou na konkurenty, že ho komentátoři odepsali.

    Hned v následující etapě ale všem ujel o téměř šest minut, dostal se znovu do hry o žlutý trikot, do kterého se pak definitivně oblékl po časovce. Včera se ovšem objevila zpráva, že Floyd Landis k regeneraci zbídačeného organismu před poslední alpskou etapou zřejmě užil přípravek, který je na černé listině Světové antidopingové agentury. Potvrdí-li to vzorky B, dřel cyklista v náročné etapě zbytečně a o vítězství přijde.

    Přesně toho měl být slavný etapový závod letos ušetřen, když řada závodníků, včetně hvězd jako Jan Ullrich či Ivan Basso, nebyla připuštěna na start kvůli podezření z účasti ve španělské aféře s krevním dopingem. Diskutabilní prevence, se kterou nesouhlasila řada závodníků a kvůli které byla letošní Tour některými komentátory předem bagatelizována, se teď jeví jako holá marnost.

    Všichni si určitě přejí, aby se stal zázrak a analýza B vzorku Floyda Landise vyšla negativně. Naděje je ale zřejmě malá, když už se začíná diskutovat o tom, zda má smysl Tour vysílat. Šéfredaktor německé televize ZDF, který upozornil na to, že podepisoval smlouvu na sportovní událost, nikoli přehlídku farmacie, dokládá, jak je věc vážná. Nejde pouze o to, kdo vlastně letos zvítězil. V laboratoři se teď zkoumá, zda ještě můžeme věřit profesionálnímu sportu, ve kterém se zřejmě už delší dobu soupeří za hranicemi lidských možností.

Zdroj: Ivan Hoffman, Český rozhlas 1- Radiožurnál
foto:   www.letour.fr


Odkazy na další příspěvky Ivana Hoffmana o Lanci Armstrongovi:

Francouzi a Armstrong

Lance Armstrong - sportovec roku 2002 v USA

Armstrong počtvrté

Lance Armstrong pohledem Ivana Hoffmana

NAVRCHOLU.cz