Lance Armstrong - sportovec roku 2002 v USA
Lance Armstrong v Ranní poznámce Ivana Hoffmana
(ČRo 1 - Radiožurnál 30.12.2002 6:40)

    Kultovní komentátor Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál Ivan Hoffman se ve své Ranní poznámce vrací k vítězství Lance Armstronga v anketě o nejlepšího sportovce roku 2002 v USA.


foto      foto

    K závěru roku neodmyslitelně patří bilancování a tím pádem i ankety, mezi kterými se velké popularitě těší vyhlašování nejlepšího sportovce. U nás s výběrem velký problém nebyl. Nejvyššího ocenění, olympijského zlata, docílil lyžař akrobat Aleš Valenta.

    Poté, co se mu ve správnou chvíli na správném místě podařilo bezchybně provést originální skok, jsme ho navíc mohli vidět v nejrůznějších televizních show a pokaždé byl skromný, příjemný a vtipný. Není divu, že v české anketě nenašel přemožitele. Obtížněji se sportovec roku určuje v zemích, kde je podobně úspěšných sportovců více a úplně nejtěžší je asi stát se sportovcem roku v USA, kde nestačí zlatá medaile, ani světový rekord. Na špici americké ankety se v posledních letech objevují fenomenální golfista Tiger Wood, baseballista Barry Bonds a cyklista Lance Armstrong. Tiger Woods byl sportovcem roku vyhlášen v letech 1999 a 2000, když se opakovaně umístnil na první příčce žebříčku profesionálních hráčů golfu. Na té příčce se s přehledem drží nadále, už pátý rok v řadě, nicméně loni ani letos už mu to titul nejlepšího sportovce Ameriky nezajistilo.

    Před rokem Američany fascinoval Barry Bonds, za kterým se jako druhý po třetím vítězství na Tour de France umístnil Lance Armstrong. Když letos Armstrong vyhrál nejtěžší cyklistický etapový závod po čtvrté za sebou, pořadí se obrátilo. Amerika zvolila sportovcem roku muže, který vedle schopnosti vítězit nad svými soupeři dokázal před šesti lety zvítězit i nad zákeřnou rakovinou. Kdyby se konala anketa, ve které by byl vyhlašován sportovec světa, pak by zřejmě právě tento Američan měl nárok na absolutní prvenství. Za nápad ujet zubaté na jízdním kole.

Zdroj: Ivan Hoffman, Český rozhlas 1- Radiožurnál
Foto: AP, Reuters (MF Dnes)


Odkazy na další příspěvky Ivana Hoffmana:

Armstrong počtvrté

Lance Armstrong pohledem Ivana Hoffmana