Francouzi a Armstrong
Lance Armstrong v Ranní poznámce Ivana Hoffmana
(ČRo 1 - Radiožurnál 7.9.2005 6:40)

    Kultovní komentátor Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál Ivan Hoffman se ve své Ranní poznámce komentuje nařčení Lance Armstronga z dopingu na Tour de France 1999.


     

    Stává se, že sportovec ohlásí konec kariéry, ale pak si to rozmyslí. Důvodem bývá třeba to, že si odpočine, vyléčí se anebo že se bez sportu prostě nudí. Zvláštní důvod k úvahám o návratu k soutěžení má ovšem americký cyklista Lance Armstrong. Myslí si, že by start na příští Tour de France byl ten nejlepší způsob, jak naštvat Francouze.

    Zlobí se na ně kvůli obviněním z nepovoleného dopingu v roce 1999. Články ve francouzském tisku označil za špinavou kampaň, která v něm opět probudila soutěživost. Když se organizátoři nejslavnějšího cyklistického etapového závodu s jeho sedminásobným vítězem letos loučili, měli nejspíše smíšené pocity. Z jedné strany mohli být rádi, že konečně zvítězí i někdo jiný, současně ovšem ztráceli hvězdu, která jim nepochybně zvyšovala sledovanost a zisky. Pokud se tedy příští rok Armstrong objeví na startu, vůbec není jisté, že budou Francouzi naštvaní. Přesné je říct, že naštvaní budou nacionalisté, kteří těžce nesou, že francouzští cyklisté hrají na Tour druhé housle.

    I oni ovšem mohou mít nakonec zájem, aby se legendární Američan vrátil. Bez toho totiž nemůže být poražen. Zatímco se představitelé Světové antidopingové agentury dohadují, zda Armstrong kdysi před šesti lety užíval něco, co mu pomohlo vyhrát, a francouzští novináři se ho snaží porazit v laboratoři, když se to jejich cyklistům nepovedlo na silnici, sám Armstrong udělal přesně to, co se mu osvědčilo po léčení rakoviny. Vybral ze sklepa kolo a začal trénovat. Výhrou v zápase o život jeho příběh neskončil. Ještě se po něm chce vyhrát závod o sportovní čest. K tomu mimochodem není třeba, aby na Tour poosmé dojel ve žlutém. Postačí, bude-li druhý či dvacátý. Vyhraje už tím, že se postaví na start. A vyhrál už tím, že to své kolo vybral ze sklepa.

Zdroj: Ivan Hoffman, Český rozhlas 1- Radiožurnál
foto:   www.tour-de-france.cz


Odkazy na další příspěvky Ivana Hoffmana o Lanci Armstrongovi:

Lance Armstrong - sportovec roku 2002 v USA

Armstrong počtvrté

Lance Armstrong pohledem Ivana Hoffmana

NAVRCHOLU.cz