Armstrong počtvrté
Lance Armstrong v ranní poznámce Ivana Hoffmana
(ČRo 1 - Radiožurnál 29.7.2002 6:40)

    Kultovní komentátor Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál Ivan Hoffman se, stejně jako loni, ve své ranní poznámce zamýšlí nad životním osudem Lance Armstronga.


foto      foto

    Tour de France má za sebou svůj 89. ročník. V historii se do včerejška pouze třem cyklistům podařilo vyhrát tento nejtěžší etapový závod čtyřikrát za sebou. Mezi legendy se včera svým čtvrtým vítězstvím v řadě zapsal Lance Armstrong, o kterém ještě před startem jeden z jeho soupeřů prohlásil, že ho o vítězství může připravit jenom smůla.

    Během závodu, který se ostatně letos jel pod neoficiálním heslem Armstrong versus zbytek světa, o něm šéf vítězného týmu řekl. "Je mnohem silnější než my, dokazuje to den co den." Armstrongovi letos kvůli dopingovým problémům a zraněním chybělo několik velkých soupeřů a od těch, kteří zbyli, se odpoutal, když peloton dorazil do Pyrenejí. Deset dnů jel ve žlutém trikotu a svůj náskok postupně zvyšoval až na konečných sedm minut a sedmnáct vteřin. Eddy Mercx tvrdí, že Lance Armstrong jezdí na takové úrovni, že neexistuje žádná taktika, jak ho porazit.

    Velkou sportovní a lidskou záhadou přitom je, že než Armstrong onemocněl na rakovinu, pouze jeden ze čtyř závodů Tour de France dojel do cíle, třikrát vzdal. Když po svém návratu začal slavný závod vyhrávat, obdiv k jeho sportovním výkonům se mísil s ještě silnějším obdivem k jeho vítězství nad zákeřnou nemocí. Až letos se Lance Armstrong opět stal pouhým cyklistou - alespoň tedy pro některé francouzské fanoušky, kteří ho v horských etapách uráželi. Asi je to třeba připsat primitivnímu nacionalismu, Armstrong těm lidem zkrátka připadl dostatečně zdravý, aby mu mohli mít za zlé, že není Francouz. Většině Francouzů, kteří mají rádi Tour de France, naštěstí tento Armstrongův handicap nevadí, jak to dokazovaly americké vlajky v Paříži.

Zdroj: Ivan Hoffman, Český rozhlas 1- Radiožurnál
Foto: AP, Reuters (MF Dnes)