Okolo České republiky na kole nonstop
1246 km podruhé z Třince, podruhé s úspěchem!

logo
 

    5. srpna letošního roku v pravé poledne odstartoval z Třince již druhý ročník závodu Okolo České republiky na kole nonstop. Tento závod v loňském roce získal statut kvalifikačního závodu na nejdelší závod světa RAAM v USA, který měří 3000mil. Na světě je celkem 12 kvalifikačních závodů a Round The Czech Republic je nejdelší ze všech. Trasa měří úctyhodných 1246 km, se startem a cílem v Třinci. Zakladatel celé této akce v Třinci je Bohumil Kyselý, který sám jezdí nonstop jízdy již 11 let a je zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Ředitelem, hlavním organizátorem a hlavně duší celého závodu byl pan Radek Kyselý ve spolupráci s třineckým cykloturistickým klubem ACK pod vedením pana Petra Bezecného, který se také osobně nemalou částí podílel na vlastní organizaci závodu. Po loňské vydařené premiéře se závod dostal do povědomí kvalitní Evropské ultramaratonské špičky a z 10 borců na startu bylo "domácích" (tedy Čechů) jen 5.

Kdo konkrétně se tedy postavil na start?

    Z Čechů: Štefan Pacák - 42 letý tělesně postižený vytrvalec z Třince (v minulém roce nedokončil), 49-letý Jaroslav Šenk, 28- letý Patrik Bartik z Rymic u Holešova (největší česká naděje), nenápadný 34 letý Josef Trchalík z Horní Lidče (vloni se spolu s Martinem Kerekešem dělil o první místo) a jako jediná žena se na start postavila Hanka Ebertová z Prahy, která jela závod jako kvalifikaci na RAAM,kterého se chce příští rok účastnit. Silnou konkurencí této pětici pak byla pětice cizinců: 29 letý ultramaratonec z Ružomberoku - Martin Kerekeš, 50-letý Richard Avallone američan žijící v Belgii a dvojnásobný účastník RAAM, 30-letý Michael Richter, 45-letý Lutz Nestler, 41- letý Karsten Wollersheim všichni tři z Německa.

Na trati

    Závod odstartovala místostarostka města Třince Věra Pálkovská přesně ve 12 hod. a všichni závodníci vyrazili na trať společně za velmi teplého slunečného počasí a s východním větrem v zádech. K prvnímu postupnému dělení pelotonu došlo v Opavě po cca 80 km jízdy. Tou dobou měli závodníci na svých cyklokomputerech průměrnou rychlost přesahující 35 km/h. V 18:00 hodin projížděl na první pozici Červenou Vodou Patrik Bartík a zdálo se, že je odhodlán dojet si pro vítězství až do cíle. Bohužel tento typ závodu není jen o fyzických a psychických možnostech závodníka, nemalou roli hraje i kvalita a technická připravenost doprovodu. A o tom, že tyto problémy se nevyhýbají ani vítězům pak svědčí i fakt, že Patrik nakonec vzdal závod jako první, a to z pozice v té chvíli vedoucího jezdce po 365 km jízdy, pro technickou závadu svého doprovodného vozu. V Mladé Boleslavi pak úřadoval na první pozici Jaroslav Šenk a za ním s minutovými odstupy Michael Richter, Josef Trchalík a Martin Kerekeš. Po jasné a chladné noci přijeli cyklisté na velkou pomyslnou "metu" na trati, kterou byla obrátka v Aši. Nakonec tady ale nebyl cíl "krátké" trati - napříč republikou. To pořadatelé původně plánovali, ale k překvapivému nezájmu závodníků o kratší trať a organizačním potížím ašských kolegů nakonec zrušili. Ašská radnice a Jiskra Aš ve spolupráci s Petrem Fischerem však pomohla zajištěním prostor na místním stadionu, které poskytly závodníkům slušné zázemí, jídlo, apod., což bylo všemi závodníky hodnoceno velmi pozitivně. Aš se také stal konečnou pro druhého závodníka, který vzdal - pro Štefana Pacáka. Ten závod ukončil kvůli problémům s koleny. Po obrátce v Aši se tedy na boj s časem vydalo ještě 8 závodníků. Jen za Cheb však vydržel bojovat Josef Trchalík, který vzdal po 670 km v důsledku velkých potíží s místy kde se cyklista setkává se sedlem. Důsledky denního vedra pak na sebe ale nenechaly dlouho čekat a po úctyhodných 693 km v Dolním Žandově už nebyl mezi jedoucími závodníky žádný Čech. Právě tady vzdala kvůli velké dehydrataci i Hanka Ebertová. Takový krok této závodnice nejlépe vystihl rozhovor pořadatelů: "Tak si představ, že už vzdali úplně všichni Češi!" odpověď: "Úplně? To je ale škoda, ještě že jede ta Hanka!" Takové slovo jako „vzdát“ se prostě s Hankou nikdy nespojovalo. Ještě před Hankou, ale již na 850 km na Orlíku vzdal kvůli dýchacím problémům do té doby velmi dobře si vedoucí český jezdec Jaroslav Šenk. Stručně řečeno - od sobotního rána už trať patřila pouze zahraničním borcům. Pro vytoužené vítězství si pak po 50:29 h. jízdy přijel slovenský cyklista Martin Kerekeš jeho průměrná rychlost jízdy činila 27 km/h. S téměř 3 - hodinovou ztrátou ( 53:20 h. ) pak cílem projel Američan Richard Avallone a další 3 hodiny po něm ( 56:39 h. ) si pro 3. místo dojel Michael Richter z Německa.

    Co se týče organizačního zabezpečení závodu, jako vloni byly již samozřejmostí pořadatelské vozy na trati, slavnostní raut po vyhlášení výsledků v cíli, či předávání fotoalba ze závodu hned při slavnostním vyhlašování výsledků. Většina zahraničních borců nepodcenila navigační přípravu a přivezla si sebou na start celý šanon plánků průjezdů měst. Přece jen nevěděli co se dá od českých pořadatelů v malé zemi čekat a nechtěli nic nechat náhodě. Velmi příjemně je ale překvapili naši pořadatelé připraveným mnohostránkovým barevným manuálem průjezdů měst a celé trasy, s barevnýma mapkami, označením kontrol a slovním podrobným popisem každého dílčího úseku ve 3 jazycích. Další velmi pozitivní novinkou bylo letos přímé on-line zpravodajství o momentálních pozicích závodníků na internetových stránkách závodu. Odtud byl pak jen krůček k předání tabulky všech mezičasů závodníkům při vyhlášení výsledků. I tento servis byl zejména zahraničními závodníky velmi ceněn. Celý tento "dispečink" závodu, včetně komunikace se závodníky v anglickém jazyce byl v režii "pouze" jednoho člověka, kterým byl Jiří Kyselý starší 15-ti letý syn ředitele závodu.

Co příští rok?

    "Nepodaří-li se nám peníze od sponzorů zajistit s dostatečným časovým předstihem, už do toho nejdem!" Zněla značně pesimistická slova ředitele závodu, pana Kyselého. Při přípravě letošního ročníku pořadatelům nenaplněné sponzorské sliby totiž značně komplikovaly situaci ještě nedlouho před startem samotného závodu. Při pohledu na vydařený závod, spokojené závodníky i organizátory na závěrečném slavnostním vyhlašování výsledků se ale těmto slovům ani při nejlepší vůli uvěřit nedalo. Ze všech byla cítit spokojenost nad vydařeným závodem a obrovská chuť v dalším ročníku se opět poučit z chyb stávajících a za rok tento závod z Třince opět odstartovat.

    Veškeré další informace a výsledky na http://extremrace.3nec.cz , stránky UMCA na http://www.ultracycling.com/results/rcr2004.html

Dagmar Likusová


související odkazy:

Hana Ebertová - Okolo republiky - bez porážky není vítězství

Martin Kerekeš (SK) - vítěz ultramaratónu Okolo České republiky nonstop 2004

NAVRCHOLU.cz