Ohlédnutí za sezónou 2003: Petr Svoboda (KPO)

    Nepřehlédnutelný jezdec amatérských závodních tratí dominoval na silnici a s chutí se svezl i v terénu. Za sezónu stihnul 35 závodů, ve kterých stál dvacetkrát (!) na bedně. Dvojice bronzů se šesticí stříber doplňuje jeho letošní sbírku dvanácti vítězství…

foto

(Branické centrum, listopad 2003)

Tak jsem si říkal, že se na ty letošní rozhovory pořádně  připravím, prostuduju výsledky, komentáře, poptám se tvých konkurentů… no a samozřejmě jsem to nestihnul, takže je to všechno na tobě. Jaká tedy byla sezóna 2003?

Dobrá. Hodně dobrá. První co jsem jel ve čtyřicítkách. Nejdůležitější bylo… to bych chtěl vzpomenout na Otíka Pollnera… protože za něj jsem byl na Mallorce a tam jsem natrénoval úplně nejvíc. Pak už to šlo. Když natrénuješ, tak už je to dobrý. První závody byly Zbraslavská osma (MTB) a první Časovka do kopce KPO (silnice) první víkend v dubnu. Tam jsem vyhrál a už mi to hlásilo, že ta sezóna bude o něčem.

Co byly priority?

Nejdůležitější byl pro mě ŠUAC, Šumavská amatérská liga, obdoba UACu, akorát kategorie jsou jinak rozdělený. Tam je I. a II. divize do 40 a od 40 a řekl bych, že v ŠUACu v jedničce by mělo hodně lidí z jedničky UACu problémy, protože tam jezdí pohároví lidi z Ramaly a tam odsaď. Všechny závody se jedou v podstatě po trati Krále Šumavy. Takže samý kopce.

Ty máš k tý oblasti nějaký vztah?

Letos jsem si ho utvořil (smích). Tam jsou ty závody kratší, ale o to víc kopcovatý. Když se jedou Kašperky, tak máš v jednom závodě třikrát Javorník.

Při tvé figuře… to je docela těžký, ne?

No je. V sezóně mám 82 kilo, to je hodně. No ale zase mám sílu. I když letos jsem se snažil víc švihat, jezdil jsem do kopců lehčí převody, než ti střízlíci. Samozřejmě bych chtěl do příští sezóny něco shodit.

Masters?

Nepovedený, špatný. Nelíbí se mi to. Ti lidi tam jezděj za pumpičky a jezděj jak profíci. Boštík a ještě někdo třeba ujede… třikrát jsem tam šel do nástupu a počtvrtý jsem byl zrovna vzadu a ti ostatní to zakotvěj. Hodně tam hrajou na mančafty. Asi na to nemám. Já jsem amatérskej cyklista - do práce a z práce.

Co máme dál?

Maratóny. Hodně dobrý. Spokojenost až na Krále, kde mě v polovině chytla střevní chřipka, což mě odrovnalo. Měl jsem jet krátkou a v nejhorším bych byl ve staříkách třetí. Ve Velosérii jsem dopadl nějak 14. i s mladejma, takže jelo to dobře. Dva maratóny vyhraný, jednou třetí.

Paráda. Co UAC?

Jednou jako příchozí, krásnej závod Klikovy vrchy. Ve druhý skupině jsem si to dojel úplně v pohodě. Ta první jela od čáry padesát. To je úchylárna. V CKKV to bylo jasný. Když mi vysvětlili, že nemusím soutěžit s Pepíkem Burgrem (CFC Kladno), tak jsem se na to vy… (smích)

Máš vytipovaný nějaký lidi se kterýma soupeříš a jsou pro tebe měřítkem jestli to bylo dobrý, nebo ne?

V maratónech třeba Jarda Stárek, s ním soutěžím celou sezónu. Já se můžu měřit s lidma, který jsou na píchačkách 8,5 hodiny. Nemůžu jezdit s profíkama a lidma jako je tady Milan Špolc, podnikatel, který má víc času a navíc je hodně dobrej. Letos mistr Evropy na biku. Na biku vůbec se s ním nedá jezdit.

Co s Pepou Vejvodou (CKKV)? Ten o tobě vždycky mluví, ale on jezdí jenom jejich pohár…

… a kopce. Bohužel kopce mi letos nějak nevyšly, protože se to krylo se ŠUACem. No Pepa…Vejvoda… no já nevím. Když potrénuju, tak ho porazím. Jezdí jenom to CKKV a kopce, to máš 5 závodů a 7 kopců, takže je odpočatej. Já mám v sezóně pětatřicet závodů včetně maratónů. Třeba jsem jel dva maratóny v sobotu a v neděli ŠUAC. Nebo jeden den Mamut a druhý den Kašperky. Oni to berou jako jeden z nejtěžších závodů. Tam jsem teda píchnul a… tam pes srazil kluka, tak jsem říkal, ten závod je v háji, počkám s tebou na policajty, no ale prostě jel jsem druhej den na Šumavě tenhle závod. Což je myslím docela náročný.

Kterýho výsledku si ceníš nejvíc?

Mistrák na ŠUACu. Tam jsem musel opravdu zašpurtovat a ty maratóny. Protože když jedeš padesátkou na bočák a Studna odstoupí ze špice a už nezaloví… Tehdá jsme opravdu jeli sračky (smích). To bylo úplně šílený. To bylo na Rampušákovi. Rovina, opravdu krutej bočák. Byl jsem tam schovanej, říkám, jako stařík, no a ve spurtu jsem porazil z minulýho roku mistra republiky v bikovým maratónu. To si hodně cením taky. Tenhle závod byl fakt pekelnej. To bylo šílený. Košík se Zahradou odjeli ještě s těma profíkama a my jsme je stíhali se Studnou. Chytil tam dva metry díru a už to nesjel. To bylo šílený. To bylo maso. Maratóny jo. Vysočina byla v extrémním vedru, krátký prudký kopce, což na mojí váhu je absolutně v prdeli.

Jak drželo kolo?

Kolo Author, určitě… určitě nejlepší. Author 6602, s tím jsem fakt spokojenej. Mám to druhej rok, najeto dejme tomu 35 000 a super. Zvedneš se ze sedla, šlápneš a fakt to vylítne. Super kolo. Komponenty Shimano Ultegra. Počítám, že do budoucna se podaří celokarbonová zadní stavba, o něco lepší komponenty Ritchey… S kolem spokojenost velká. Naprostá spokojenost.

Pláště? Galusky?

Pláště. V poslední době jsem se zaměřil na Hutchinsony, protože Michelin na mojí váhu, špatný. On je na 8 a když ho foukneš na 10, tak ti popraská okolo nítě, takže Hutchinson, nebo teď ještě Panaracery, protože ty mají zase nejlepší přilnavost.

Jo. No a co zima? Jaké jsou tvoje zaručený recepty na zimní přípravu?

Nejlepší recept… No to bych chtěl hlavně říct - nejlepší recept je přečíst si KPO stránky, protože Ondra ví, o čem mluví. Letos jsem vlastně trénoval podle něj. Když jsem si teď četl to, jak cyklista přezimuje, tak je to opravdu pravda. Mně se ten trénink skutečně osvědčil a příští rok půjdu do toho jeho programu, který má s tím Martínkem. Napsal mi i trénink letos na tu Mallorku… no je fakt, že byl na mě hodně měkkej a tak jsem si ještě trošku přidával, ale jinak super. Uměl jsem i odpočívat. Podle tepovky. Na jaře jsem si to pořídil, takže jedině s tepovkou. Tvrdě přes tepovku.

Teď v listopadu je to ještě asi brzy, ale co nějaký plány na sezónu 2004?

No není. V listopadu už vlastně pomalu začínáš, ale jsem hlavně pořád hobík, takže když jdu na ranní, tak odpoledne mám už tak ušoupaný nohy, že se mi na trénink už nechce. Dělám to, jak se to dá. Na příští sezónu? No, v mých letech… spíš abych si udržel tu samou fazónu jako letos. Už to lepší asi nebude (smích).

(smích) Dík moc.

NAVRCHOLU.cz