Reinhard Schröder (BRD) - Celou Českou republikou 2001
(23.-25.8.2001)

    Přes půl světa putoval článek, ve kterém Reinhard Schröder pro časopis ULTRA CYCLING – UltraMarathon Cycling Association (UMCA) popisuje svoji účast v loňském ACR - Celou Českou republikou – 1 111 km. S Reinhardem jsme se zkontaktovali a získali pro vás jeho reportáž, díky které se dozvíte, jak to loni koncem srpna vypadalo na špici mužské kategorie.


foto   foto

    V. ročník Celou českou republikou se konal 23. - 26. 8. 2001. Poprvé to byla současně kvalifikace na RAAM. Start a cíl tohoto 1 111 km (691 mil) dlouhého závodu byl v Ostravě, ve východní části České republiky. Trasa s 9 600 m (31 500 stop) převýšení v protisměru hodinových ručiček zhruba kopírovala českou hranici a procházela kopcovitými oblastmi Sudet, Krušných hor a Vysočinou.

    23.8.2001 v 15:00 se devět mužů, dvě ženy a tři dvoučlenné týmy, celkem ze 4 států, shromáždili na Masarykově náměstí v centru Ostravy. Počasí bylo zamračené, s teplotou okolo 26ti stupňů. Předpověď pro následující dny byla výborná a skutečně se potvrdila.

    Vozidlo pořadatelů drželo závodníky pohromadě až k hranicím města. Brzy poté se ujal vedení český cyklista Patrik Bartík. Skupina Martin Kerekeš (Slovensko), Alexander Gepp (Rakousko), Udo Feldmann (BRD) a já jsme je sledovali s malým odstupem. Po dvou hlavních stoupáních v Sudetech (Skřítek a Červenovodské sedlo, kde překvapivě vzdal Udo Feldmann - pozn. KPO) jsem dorazil k první časové kontrole do Hradce Králové (242 km) na třetí pozici. Jezdci se nemuseli zapisovat osobně a proto jsem městem pokračoval sám bez svého doprovodného týmu. Toto mi ušetřilo hodně času a dostal jsem se na druhou pozici. Cítil jsem se skvěle a tak jsem se do toho opřel a v následujícím, relativně rovinatém úseku, jsem zrychlil. Krátce za Jičínem (290 km) jsem předjel Bártíka a ujal jsem se vedení. Až do Mladé Boleslavi (324 km) jsme se pak ve vedení několikrát vystřídali.

    Po projetí tímto městem jsem cítil, že můj stravovací plán příliš nefunguje. Diarrhea mě nutila dělat častěji a delší přestávky, než jsem plánoval, a tak jsem s Bártíkem ztratil kontakt. Do druhé časové kontroly v Dubí (449 km) jsem dorazil téměř současně s Kerekešem a Gerhardem Hahnem z Rakouska a propadl jsem se až na čtvrtou pozici. Na třetí časové kontrole v Karlových Varech (550 km) jsme byli stále v rozestupech několika minut. Po 24 hodinách jízdy jsem projel Plzní (636 km) a Hahna jsem dojel. Oba dva jsme měli absolutní krizi. 15 minut jsme jeli bok po boku a bavili se o tom, kdo se cítí hůře. V následujících třech hodinách jsme oba ztratili hodně času. Rozhodl jsem se jít vyřešit nutriční otázku do restaurace a to mi zvedlo náladu. Hahn měl problémy s koleny a pokoušel se s tím cokoli udělat. Na 690tém kilometru se však rozhodl vzdát.

    Já jsem se naštěstí začal dávat dohromady. Po dosažení Vltavy jsem se cítil už zase silný jako býk. Přišlo to právě včas, protože na následujících 150 km byly nejvíce vyčerpávající stoupání z celého závodu. Kopce na Vysočině byly nekonečné vlny s konstantním 12% stoupáním. Chtěl jsem dostat Kerekeše a tak jsem do nich šel hodně agresivně. V Jihlavě (823 km) přišla další krize a ve Žďáru nad Sázavou (859 km) jsem se rozhodl si na hodinu a půl zdřímnout. Nemohl jsem usnout, ale přesto, když jsem se v 5:00 hodin, v mlhavém a studeném ránu, opět postavil na silnici, cítil jsem se trošku lépe. V Prostějove (964 km) nepříjemné kopce konečně skončily a byl jsem šťastný, že před sebou opět vidím rovinu.

    Na poslední časové kontrole v Rožnově (1053 km) jsme se dozvěděli, že Bártík jede v kategorii jednotlivců. Až do té doby jsme si mysleli, že s někým jede v kategorii dvojic. Tehdy jsem si uvědomil, že možná nesplním podmínky kvalifikace na RAAM. Ze všech sil jsem spěchal do cíle, ale už bylo příliš pozdě. Patrik Bartík stanovil fantastický nový rekord závodu výkonem 41 hodin 32 minut. Já jsem závod dokončil v čase 49 hodin 8 minut, takže kvalifikační kritéria pro RAAM mi unikly o 1 hodinu a 22 minut.

    Smekám klobouk před výkonem Patrika Bartíka. Tento závod byl zatím nejtěžší, co jsem kdy jel. Přesto bych se rád pokusil opět kvalifikovat na tomto závodě – právě proto, že je tak obtížný.

foto


Výsledky Celou Českou republikou 2001 - 1 111 km

Muži:
1. Patrik Bartík (ČR) 41:32 (rekord závodu, kvalifikace na RAAM)
2. Martin Kerekeš (Slovensko) 45:27 (kvalifikace na RAAM)
3. Reinhard Schröder (BRD) 49:08
4. Alexander Gepp (Rakousko) 53:07
5. Thomas Jaklitsch (Rakousko) 55:42
6. Josef Trchalík (ČR) 58:39

Ženy:
1. Hana Ebertová (KPO - ČR) 62:02 (kvalifikace na RAAM)
2. Dagmar Likusová (KPO - ČR) 70:30

Dvoučlenné týmy:
1. Jiří Klinec a Jiří Salava (ČR) 33:40
2. Vlastimil Sosna a Marian Sabo (ČR) 40:53
3. Jan Mottl a Jiří Kabelka (ČR) 52:04


    Ve svém mailu si Reinhard posteskl, že musí dávat dohromady nový doprovodný tým, neboť účast v nejdelším závodě u nás na šéfa jeho doprovodu natolik zapůsobila, že se rozhodl letos tento závod zkusit jako závodník…

Mnoho zajímavostí o ultramaratónské cyklistice naleznete na webových stránkách Reinharda Schrödera:
http://home.t-online.de/home/randonneur/acr.htm
Randonneur@t-online.de


Související články:

Celou Českou republikou aneb 1 111 km v doprovodném voze Hany Ebertové

Poprvé "Celou Českou republikou" - Dáša Likusová (KPO)