Ohlédnutí za sezónou 2005: Tomáš Okrouhlický (Bike Team)

 

V prvním listopadovém týdnu jsme s reportážním diktafonem zpovídali vítěze kategorie Ultra a stříbrného v Absolutním pořadí našeho KPO poháru Časovek do kopce 2005 a druhého v Hobby sport cupu CKKV, tedy bezesporu jednoho z výrazných mladých jezdců, kteří se derou do špičky zdejší amatérské cyklistiky.

 

foto
foto: Pavel Dopita, http://dopitak.webzdarma.cz/Hlasna2005Treban/index.html


 

Díky Tomáši, že jsi našel čas na rozhovor pro náš web. Tak co se od minule (loni už jsme Tomáše zpovídali coby bezkonkurenčního vítěze kategorie Hobby - pozn. red.) změnilo?

Odmaturoval jsem, ale to…

Ale ne, klidně říkej.

Vyměnil jsem kolo. Přeci jen Duratec je něco jinýho než Dancellina. Doufám, že se taky trochu změnily výsledky.

Tak to určitě. Dobře, tak co jsi vlastně v sezóně 2005 jezdil?

A nemáš radši od někoho nějaký speciální otázky, nějaký chytáky?

Ne, ani ne, ale mám tu něco připravenýho, neboj. Pojďme k uplynulé sezóně.

První, co jsem jel byla asi časovka Chýně.

CKKV...

Ta se počasím vyloženě povedla (smích). Začátek sezóny je vždycky takovej… To nebylo nic moc. Pak se konalo, mám pocit, ještě CKKV – Břežanská osma. Tak to byl druhej prokauč (smích). Tam jsem vytáhl kolegu, kterej jezdí čistě bajky a neměl ještě nic moc naježděno, takže jsem… Časovka dvojic je o tom, že se dva střídají a ne, že to celý jeden tahá a ještě čeká na druhýho (smích). Podle toho vypadal i výsledek. Rozhodně mu to ale nemám za zlý, protože bych těžko sehnal někoho jinýho. Letos přes zimu postaví silnici, takže…

No možná přeci jen jezdíš na takový úrovni, že není snadný se s tebou udržet i v tý dvojici. Jestli to třeba nebude tím (smích).

To si nemyslím (smích). On opravdu neměl moc najeto.

Co hromadný zavody?

Klasický hromadný? Letos jsem je ze začátku sezóny vypouštěl, protože jsem nebyl schopnej…  díky škole i díky jinejm věcem, jsem nebyl schopnej stíhat přípravu. Do půlky sezóny jsem v celku nejezdil víc jak třeba šedesát kilometrů, takže podle toho vypadal i první hromadnej závod, opět ze seriálu CKKV, a to Praha Doksy. To bylo asi 14 dní před maturitou, takže času spousta (smích). A podle toho to taky dopadlo, bídně. Než jsme se rozkoukali, tak nám kluci ujeli. Ale tam to asi byl opravdu problém přípravy, že nebyly najetý kilometry.

Hmm. No a nemáš tam něco kde se ti dařilo?

Myslíš pozitivního? (smích)

Ono to skoro vypadá, žes nic nezajel, ale skutečnost je trochu jiná.

Kdybych měl vzít, co jsem byl spokojenej hned ze začátku sezóny, tak to byla první vaše Časovka

Třebotovka...

Tam přede mnou skončil akorát Honza Šnajdr (CFC Kladno), od kterýho se to čekalo, pak Zbyněk Kugler (Survival MTB), kterej myslím, že loni vyhrál Českou spořitelnu, kompletně, i když tam je to hodně taky o tom, kolik se odjezdí závodů, ale výkonnostně rozhodně patří mezi amatérskou špičku a Pepa Vejvoda (CKKV), který i přesto kolik mu je, je bohužel výkonnostně, nebo spíš bohu dík, na takový úrovni jaký je a kdyby se našlo takových lidí víc, tak by ty závody byly ještě dramatičtější. Tak to byl ten začátek. Časovky, ty se daly trénovat, protože to stačí pár kilometrů, ale dlouhý závody, to je něco horšího a v podstatě jsem měl šanci něco najezdit až po půlce prázdnin. Bylo trochu víc času a dalo se jezdit no a po Časovce v Hlásný, teda vlastně týden předtím, jsem byl překecanej kolegou na bajkovou Kutnohorskou padesátku, kde jsem to bral jako zkušební projížďku, jestli se udála nějaká změna. Pak byla ta vaše Časovka, která se docela povedla, ale tam to bylo spíš o štěstí, protože tolik lidí ve vteřině, nebo jak to tam bylo… No a následně se jel Král Šumavy, kterej docela vyšel ať už počasím, nebo… Fakt mi sednul. To byl taky první hromadnej závod, kam jsem vytáhl Durateca a ne Dancelliny, takže to se asi taky podepsalo. Jinak v průběhu jsem asi dvakrát málem vyhořel. Vykecával jsem se v balíku a pak to sjížděl, ale nakonec to dopadlo tak, že se dojíždělo hromadně, pak jsme ještě s pár klukama trochu ztratili, takže nějaký spurtování nemělo smysl, ale byl to výsledek, se kterým jsem spokojenej. No a další, co se jelo, bylo Brdský dvoukolo.

Stodůlky jsi nejel?

Ty jsem nejel. Chtěl jsem je jet, ale nakonec jsem to nejel. Až to dvoukolo, protože jsem se chtěl posunout v  seriálu CKKV… byla ještě šance. Tam se předtím jela ještě časovka do kopce ze Všenor na Černolice a dopadlo to dobře, teda až na Pepu Vejvodu (smích), ten nezklamal, ale tomu to přeju. No a přišlo Brdský dvoukolo, který se myslím, taky povedlo slušně. Ale vlastně to beru jako největší neúspěch sezóny, protože jsem si měl dojet pro vítězství, když jsem si to tak rozjel a nenechat kluky to dojet. 20 metrů před cílem to zabalit a nechat je dospurtovat na čáru, koukat jim na záda a dojet čtvrtej... A v poháru jsem skončil druhej o tyhlety body…

Nešlo to?

Já nevím. Takový rozpoložení, že jsem dosáhl svýho, předjel jsem je, trochu jsem jim poodjel a oni jdou do spurtu a já už nechci…Prostě nějakej výpadek mysli, nebo co (smích). Nedokážu si to vysvětlit.

Hmm. Dobře, a co tvoje kolo. Upřesníš to trochu?

Duratec? Výplety jsou Shimano, něco od Ritchieho. No a sada zůstala v podstatě co jsem měl loni, tzn. komplet Sora. Když už hobby, tak ať je to hobby.

Ty jo, to vydrželo?

Vydrželo.

Tahle sada určitě není zamýšlená pro nějaký závodní použití. Ne?

No to není. Taky to dává znát, no ale zatím musí. Já třeba nemám tendenci řadit v tahu, takže to tolik netrpí a když si člověk zvykne to povolit, tak to většinou vydrží. I když jsem cítil, třeba na Roblíně, když za to trochu v tahu vezmu a na Králi Šumavy, což už je delší závod, tak to občas pozlobí a je cítit, že je v tý sadě vůle. Jinak s rámem jsem maximálně spokojenej.

Jaký je to typ?

RX2. To je hliníkáč s kruhovejma, mírně profilovanejma, trubkama.

Letos jsi byl u nás zapojený v Biomatematickým modelu, sledoval jsi to?

Než jsem se rozkoukal, byl jsem tam. Sledoval jsem to.

Bylo to přísný?

Já nevim. Jak kde. Třeba teď ta poslední Kopanina, 3 vteřiny jsem zůstal za tím přísnějším, za tou aktivní verzí, což si myslím, že zhruba odpovídá, protože jsem v cíli cítil, že jsem se  nevyšťavil úplně. Jel jsem to svižně, to určitě, ale nebylo to nějaká vyloženě hrana. Někde si myslím, že to možná neodpovídalo, ale zohlednit všechno je těžký.

Tak je to hlavně zábava, ale někdy to vychází docela zajímavě.

U někoho určitě.

Dobře. No já myslím, že bysme to měli. Ještě bys mohl naznačit, když všechno půjde jak má, co plánuješ na příští sezónu, aspoň rámcově? Kde se s tebou v reálu čtenáři našeho webu setkají?

Zlí jazykové, kamarádi, tvrdí že u vás na Časovkách mám bilanci 1-3, 1-2, tak zbývá poslední... Uvidíme, jestli by tohle vyšlo, takže určitě pojedu Časovky. Pokusím se všechny, aby to vyšlo v celkovým.

To už vyšlo skoro i teď

Pepa byl přeci jen furt lepší (smích). Aspoň je co oplácet. CKKV Hobby cup jsem skončil taky druhej, takže tam je taky kam se posunovat, no…

Jezdils nějakej UAC?

Ten jsem nejel ani jeden, jediný, co jsem jel mimo tyhle dva seriály, byla ta Kutná Hora a ke konci sezóny Svatováclavská čtyřicítka.

Jo, to byl ten novej závod H-H Smíchov.

To bylo takový veselejší... Kamarád byl třetí v bajkách a já jsem byl druhej na silnici celkově, první v kategorii. To byl docela povedenej závod. UAC  je v plánu do příští sezóny. To bych se do UACu chtěl zapojit a tím pádem i definitivní přestup u vás. Už nebudu hobbík, ale s tím se asi vyrovnám.

To by už stejně pro tebe nemělo smysl.

Jasně. Tím pádem i v CKKV bych postoupil do jiný kategorie. Zkusil jsem si s klukama jet na jinejch závodech a závodit se s nima dá, takže nějaký představy o UACu jsou, ale nakolik se to povede naplnit a bude čas na nějakou přípravu, to se uvidí.

Bezva. Tak jo, dík moc, za rozhovor.

NAVRCHOLU.cz