13. Objezd Města Pražského
bez doteku s městskou hranicí
reportáž Radima Skály (Scorpios)
(4.6.2005)

     S malým zpoždění skupina 4 odvážlivců rozhodla se vydati na tohoroční Objezd Prahy, jehož splnění jest pro slávu města Pražského dle věštby Libušiny velmi žádoucí. Skupina nedbala protivenství bohů a statečně se mocnou silou do pedálů opírala. V kopcích zejména Pavel a ČVUT tempo skupiny držeti se jali, v rovinách pak Petr Jiříček v čele vzduch mocně rozrážel.

    Cesta zdárně ubíhala až ke kiosku v Kuchaři, kde první přestávku jsme vykonali a novou obsluhu kiosku rekognoskovali. Krátce poté skupina statečných byla doplněna o statného bojovníka Dušana Příbrského, navíc dobře trasy znalého. Nelze než litovati, že tento rek zalekl se pokračujících přívalů vody a brzy odstoupiti musel. Čtyřčlenné jádro v boji však pokračovalo a do slovutných Roztok zdárně dorazilo. Zde první problém náhle vyvstal, když při hledání přívozu Honza Koudelka bez varování v pravou stranu prudce odbočil a ČVUT tím z kola sestřelil. Naštěstí se tento manévr obešel bez újmy na zdraví, materiálu a dokonce i morálce účastníků.

    Když k přívozu jsme dorazili, loď převozníkova právě k druhému břehu se vydala a řád plavební další cestu až za hodinu sliboval. Převozník, spatřivše na levém břehu odhodlanou skupinu o slávu města Prahy usilující, neváhal loď obrátiti a bez většího prodlení nás na druhou stranu dopraviti. Zde však tempo skupiny počalo upadati. Obchod v Klecánkách, jehož služeb pro doplnění sil využíti jsme chtěli, byl již uzavřen a proto s prázdným břichem vzhůru kopcem pokračovati jsme museli.

    Mezi Sedlecem a Líbeznicemi jsme zaznamenali první z defektů, kdy ostrý střep do pláště kola Honzy Koudelky se zapíchl. Opravu v Líbeznicích využili jsme také k občerstvení. Plni nových sil vyrazili jsme dále, avšak u Velké Brázdimy defekt se opakoval. Zde nezbývá než Honzu Koudelku za lehkomyslnost pokárati, neb při defektu prvním plášť řádně neprohlédl, jak dobrý mrav káže, a rezervní duši stejným střepem znovu prořízl. Po opravě a drobném váhání nad správným směrem cesty vydali jsme se k Popovicím. Bohužel dvojí defekt neblaze se na psychice podepsal a Honza až do cíle tempo skupiny jen stěží držel.

    Naštěstí ostatní nehodlali ponechati jej živlům na pospas a v prudkém větru srdnatě cestu mu razili. V Šestajovicích přibrzdil nás uvolněný senzor na stroji Petra Jiříčka, i tento problém jsme společnými silami překonali. V obci Jirny náhle neznámý biker skupinu naši předjel a morálku tím vážně ohrozil. Nedaleko města Úvalského jal se ČVUT odvážlivce stíhati a mocnými záběry náskok jeho stahoval. Bohužel nejslabší jezdec skupiny však nestačil udanému tempu a tak nemohli jsme všichni s bikerem řádně se popasovati.

    K cíli ale již daleko nebylo a morálka naše stále na dostatečné úrovni se nacházela. Za městem Říčany, kdy o úspěchu již nebylo možno pochybovali, vydali se ČVUT a Pavel vpřed, aby rekordním časem heroický výkon ozdobiti mohli. Petr Jiříček zůstal s vyčerpaným druhem až do konce a trpělivě jej táhl v silném proti větru.

    A již zde byla obec Zlatníky, kde Objezd byl zahájen. ČVUT a Pavel dojeli s malým odstupem v čase 7 hodin 19 minut, Petr Jiříček s Honzou Koudelkou pak v těsném sledu v čase 7 hodin 23 minut. Zde u kostela zdatní borci k výkonu si gratulovati mohli a následně k domovům svým rozjeti se jali. Věštba Libušina byla naplněna a sláva města Pražského dále hvězd dotýkati se může.

    Na závěr to nejlepší každého z účastníků: ČVUT - odtahal sám v protivětru posledních minimálně 40 km a kdyby na nás nemusel čekat, určitě by zajel pod 7 hodin; Pavel - projel na špici celé Karlické údolí v takovém tempu, na které určitě nikdo dlouho nezapomene; Petr Jiříček - do Roztok držel úžasné tempo na rovinách, od Velké Brázdimi statečně tahal Honzu; Honza Koudelka - odjel Objezd Prahy na biku.

    Takže takový byl Objezd letos. Doufám, že ten další bude mít hojnější účast a lepší počasí.

Honza Koudelka
KPO

NAVRCHOLU.cz