Pohár KPO Časovek do kopce - VI.ročník / 2004

logo

    Sedmý závod uzavřel VI. ročník poháru Časovek do kopce. Pojďme se krátce ohlédnout za tím, co se letos okolo poháru Časovek do kopce dělo a jak probíhaly boje v jednotlivých kategoriích. Jestliže jsme loni na konci ročníku s potěšením konstatovali skvělou úroveň ve všech kategoriích, sotvakoho by napadlo, že rok na to se bude mnoho traťových rekordů opět měnit, nemluvě o desítkách zlepšených osobáků.

    V sedmi závodech šestého ročníku zaznělo startovní odpočítávání celkem 643 krát. V jednotlivých závodech tedy startovalo průměrně, podobně jako loni, více než 90 jezdců (v kategorii Ultra 22, Hobby 37, M 40+ 13, M 50+ 13 a Žen 5). Rekordní pole jezdců startovalo při druhém závodu, kde startovní listina čítala 154 jmen, naopak jen 55 nejvěrnějších vyrazilo na start v nevlídném počasí při šestém klání. Alespoň jednou se zúčastnilo 251 jezdců, přičemž opět přibylo pravidelných účastníků. Plný počet pěti započítávaných závodů absolvovalo 55 závodníků a těch, co nevynechali ani jednou, bylo letos 17.

    Šestý ročník jsme v brzkém dubnovém termínu otevírali v Radotíně na Třebotovce a na rozdíl od sezón 2002 a 2003 jsme konečně nezačínali na sněhu. Za nádherného počasí, které se odrazilo ve vysoké účasti jezdců i v zajížděných časech, došlo ke 4 změnám v čele záznamů rekordů kategorií a dostali jsme tak jednoznačnou odpověď na otázku, jaká asi bude letošní úroveň.
Druhý závod následoval hned vzápětí a rychlé Karlické údolí v termínu stále na samém začátku cyklistické sezóny, před startem ostatních amatérských lig, bylo pro mnohé ideálním prostředím pro prověření cyklistické formy.

    Premiérově byla dále zařazená krátká, ale těžká trať v lomu u Loděnic. Vyslyšeli jsme anketní přání a třetí pohárové body se tak rozdávaly na kopci s největším průměrným stoupáním ročníku.
Následovaly Všenory se zrádným profilem obrácené Třebotovky a poté druhá premiéra, jubilejní 15. trať v historii našeho poháru, Koledník – technicky náročný závod, kde bylo zastoupeno prakticky všechno – dlouhá úvodní rovinka, náročné, až 12% stoupání, rozvlněná, zatáčkovitá střední část, následně gradující v závěrečném stoupání. Tento závod proběhl navíc jako společné klání s Hobby sport cupem CKKV.

    Cyklistická sezóna postoupila do finále a v rychlém sledu proběhly dva závěrečné podniky – Hlásná a lehce zkrácená Kopanina.

    V kategorii Ultra letos dominoval Jan Šnajdr (CFC Kladno). Jestliže před dvěma lety vstupoval do našeho poháru v prestižní kategorii okolo 15. místa, loni už dokazoval svoji všestrannost nejrychlejšími časy na nejprudší, nejdelší i nejčlenitější trati, takže bylo zřejmé, že letos mu druhé místo v konečném hodnocení jako v loňském ročníku stačit nebude...
Jeho letošní forma se odrážela v časech, po jejichž vyřčení ostatním poklesávala čelist. Pro lepší dokreslení, s kým jsme měli tu čest, je potřeba dodat, že Jan toho v sezóně stihnul opravdu hodně a podobně řádil i v hromadných závodech. Mimo našeho poháru se stal celkovým vítězem také I.divize poháru UAC (!) a Hobby sport cupu CKKV... Připomeňme ještě jeho letošní bilanci prvních, druhých a třetích míst ze sedmi závodů: 5-2-0, která nás dovádí k dalším dvěma mužům v pořadí, kterým se podařilo lehce zhoršit Janovo skóre.
První z nich je Radek Procházka (KC Slavia Praha). Kdo by si pomyslel, že z málomluvného hošíka, který začal nenápadně brázdit naše pohárové kopce na horském kole v roce 2000, vyroste respektovaný závodník, který posléze v nejobsazenějším závodě na nejdelší trati zvládne převýšení 186m nejvyšší průměrnou rychlostí, jakou kdy zatím jezdec na tratích poháru Časovek do kopce jel (34,6km/h). Po úvodních dvou závodech se dělil o vedení kategorie právě s Janem Šnajdrem. Pak ale vynechal a vzhůru v pořadí se dostával pozvolna, dostatečně rychle na to, aby se po závěrečné Kopanině při vyhlášení mohl hlasitě radovat z celkového stříbra. Bilanci soubojů se Šnajdrem už tedy nevylepšil a tak zůstalo u 1-3-0.
Logicky tedy zbývá ještě jeden muž, který má v letošním výčtu na svědomí druhé Šnajdrovo stříbro, a to Karel Kuchler (H-H Smíchov). V těsném souboji v Loděnicích proťal pásku o vteřinku dříve, celkově pak s bilancí 1-0-2 skončil třetí.

    Kategorie Hobby byla letos nejen nejpočetnější, ale také nejvyrovnanější. Krásné souboje se odehrávaly nejen o stupně vítězů, ale i mnohem hlouběji i v závěru pole. Je zcela evidentní, že značná část jezdců i v této kategorii najíždí na neregistrované hobby cyklisty nadprůměrné objemy kilometrů a seriózně trénuje. Dosahované časy mluví jasnou řečí.
Naprosto dominantní postavení v této kategorii měl Tomáš Okrouhlický (Praha 12) a nebylo pochyb, že právě on nekompromisně kráčí za celkovým vítězstvím. Svými výkony by se řadil mezi nejlepší i v kategorii Ultra. Nakonec doufejme, že to v příštím ročníku uvidíme. Náš systém tak jako tak tři nejlepší z této kategorie do Ultra přeřazuje. Pro úplnost Tomášova bilance 6-1-0 a opět otázka kdo způsobil to stříbro? Marek Vitoch (KPO). Dlouho, předlouho se snažil, až se mu to v závěrečném závodě podařilo. S bilancí 1-3-1 také on pro příští sezónu zamíří do Ultra, avšak pro něj to nebude taková novinka, protože jednou už tam na roční stáž, po vítězství v kategorii hobby ve IV. ročníku, zavítal. Při současné úrovni této kategorie si skutečný obdiv zasluhuje třetí v konečném pořadí Viktor Volf (Bike Live) 0-1-2, který celý ročník odjezdil na horském kole. To už tu v minulosti sice také bylo, ale při letošních časech... Viktor však inzeruje přechod na silniční stroj, takže uvidíme, jak se mu bude dařit v rovných podmínkách.

    V kategorii M 40+ lze k celkové bilanci vítěze 7-0-0 sotva co dodat. Josef Vejvoda (CKKV) letos lámal jeden traťový rekord za druhým a kdybychom vyhlašovali nejlepší bez ohledu na kategorie, prakticky ve všech závodech by byl na bedně... Stříbrný Václav Jagoš (Cyklo Kern) 0-2-1 bojoval s nakonec bronzovým Michalem Štěbetákem (Ben Car) 0-0-2, v poměru 4:2 pro Václava. Škoda, že někteří další výrazní cyklisté této kategorie letos nejezdili pravidelněji. Za Vejvodou to bylo velice vyrovnané a do pořadí v jednotlivých závodech promlouval poměr prudších a rovnějších úseků tratí ve vztahu k rovinářským a vrchařským schopnostem jezdců špičky této kategorie. Mohlo to být ještě o něco dramatičtější, třeba jako v kategorii M 50+.

    Souboje Josefa Burgra (CFC Kladno) a Igora Kubína (HIC Markus) v kategorii M 50+ byly ozdobou letošního ročníku. Na úvodní Třebotovce Josef Igorovi vrátil překvapivou porážku z loňska a podle očekávání zahájil v čele bodování. Jako papírově lepší vrchař by mohl být klidný, kdyby hned v následujícím závodě v Karlíku nedošlo k nečekanému zvratu. Trať profilem šitá jako na míru pro excelentního rovináře Kubína byla výzvou a Igor nezaváhal. Jeho vítězství na karlické časovce až tak překvapivé nebylo na rozdíl od až čtvrtého místa Burgra. Rázem tu bylo 4 bodové manko. V následujících dvou závodech střídavě vynechali a tak k dalšímu přímému souboji došlo až na Koledníku (2 body pro Burgra) a poté na Hlásné resp. na Kopanině (další 2 pro Burgra). Ve vzájemných soubojích tedy nasbírali stejný počet bodů a paradoxně rozhodl o jediného jezdce větší počet účastníků v této kategorii v závodě ve Všenorech, kde Burgr startoval a Kubín chyběl (kdybychom pominuli Loděnice a Všenory, kde se v závodě oba nesetkali a jen tak pro zajímavost použili pravidlo pro řešení bodové shody na základě poměru vzájemných soubojů, vychází nám 3:1 pro Burgra) Pro úplnost ještě bilance obou – Burgr 5-0-0 a Kubín 2-4-0. Třetí příčkou zahájil a v závěru ročníku se na ni zase vrátil Jiří Semenec (CFC Kladno).

    V kategorii Žen našla čtyřikrát prostor ve svém panevropském maratónském kalendáři Dáša Likusová (KPO) a čtyřikrát si kvalitními časy dojela pro jednoznačná vítězství. Největší drama se v této kategorii odehrálo v pátém závodě na Koledníku, kde měla proti sobě další (ultra)maratónskou star – Hanku Ebertovou (M+S Minařík). Na nejnáročnější trati v krásném souboji za sebou nechali více než polovinu mužů a o 10 vteřin lepší čas změřila časomíra prvně jmenované. S bilancí 1-1-0 vybojovala po loňském zlatu stříbro pravidelná účastnice Michala Spudilová (Cyklo Kern). Přestože v závěru sezóny zkoušela silniční kolo, při závodech zatím spoléhala na svůj horský stroj. Pro celkovou třetí příčku stačila Lucii Mašínové (Protherm) dvě stříbra ve dvou nejobsazenějších úvodních závodech.

    V absolutním pořadí, kde se započítávaly výkony ze všech závodů, nasbíral největší počet leader kategorie Ultra Jan Šnajdr, kterému ze všech 670 bodů, které se letos v tomto hodnocení rozdělovaly, chyběly jen čtyři... Na druhou příčku se z pozice těsně pod stupni po pátém závodě vyhoupl leader kategorie M 40+ Josef Vejvoda (CKKV) a s přehledem ji udržel až do konce. V předposledním klání poskočil na bronz leader kategorie Hobby Tomáš Okrouhlický (Praha 12) a dovršil skutečně hvězdné složení čela tohoto hodnocení.

    V kategorii týmů letos dominovali jezdci CFC Kladno s bilancí (6-1-0). Zahájili ještě na druhé pozici, ale následně již dvojnásobným hattrickem na první stupeň nikoho nepustili. Pořádající KPO zakončilo ročník na druhé příčce a kvalitními výkony v druhé půlce ročníku se na bronz propracovala evidentně sílící sestava Bike Live.
Tečkou za VI.ročníkem poháru Časovek do kopce bylo vyhlášení celkových výsledků v restauraci Ořech, ke kterému tradičně patří anketa. Cenné podněty využijeme v přípravě závodů v následující sezóně a pevně doufáme, že se na tratích již VII. ročníku budeme opět setkávat.

KPO – cyklistický klub
© podzim 2004

www.kpo.cz    kpo@kpo.cz    608 729 800


Zabezpečení závodů pro Vás zajišťoval tým ve složení:

Michal Malášek

start: Dušan Příbrský, Jakub Malášek, Vladimír Žák, Michal Malášek

časomíra cíl: Antonín Tenkrát , Pavel Malášek, Dušan Příbrský

pořadatelé: Jiří Sladký, Dušan Příbrský, Jiří Pohl, Petr Jiříček, Jarik Durdis, Kateřina Suchá, Lukáš Masák, Jakub Malášek, Robert Jaroš, Zuzana Malášková, Jitka Müllerová, Luděk Straka, Vladimír Žák, Ladislav Štefan, Markéta Jiříčková, Hana Ebertová, Vláďa, Jarmila a ostatní z CKKV a další…

BioMatematický Model (BMM): Petr Jiříček, Michal Malášek

externí supervizor: Jiří Pohl (JZM)

web: Jiří Sladký …

za laskavé podpory firem:

POŠTOVNÍ SPOŘITELNA (hlavní sponzor), PEDÁLSPORT (výhradní zastoupení Park Tool USA), R&B (cyklistické lahve) MOIRA (funkční prádlo), PENCO (sportovní nápoje a výživa), TUFO (plášťové galusky pro silniční kola), BRETTON (TREK, Garry Fisher), SPORT ŠIŠKA (cyklo & outdoor, Zbraslav), SKICENTRUM Radotín (vše na hory - sponzor absolutního pořadí), SPIN BIKE Club K (spinning centra Káji Polívkové), LÉKÁRNA ADONIA (Radotín a Černošice - doplňkový sortiment pro sportovce), OLYMPIA WELLNES (sportovní centrum Všenory), SKLENÁŘSTVÍ SAŠ Rudná (originální ceny pro vítěze všech kategorií), VAELEKTRONIK (časoměrné moduly), PAUL LANGE OSTRAVA, PELL’S, CYKLOSPORT KERN

Zvláštní poděkování:

Klubu CKKV Praha za zabezpečení tratě při společném závodu na Koledníku.

Speciální dík: děkujeme Jiřímu Pohlovi (JZM), který opět po celý ročník nestranně dohlížel na správnost bodování a po posledním závodě zpracoval celkové výsledky tak, že jsme mohli bezprostředně vyhlásit nejen pořadí nejlepších v jednotlivých kategoriích, ale i kompletní pohárové výsledky všech účastníků a týmů.


Výsledky všech závodů i celkové výsledky VI. ročníku poháru Časovek do kopce najdete zde

 

NAVRCHOLU.cz