Lance Armstrong bude po Tour závodit v Praze!

     

    Lance Armstrong, legendární cyklista a nejlepší sportovec světa, přijede závodit do Prahy. Už je to potvrzeno. Po osmi měsících námluv od něj přišla vlastnoručně podepsaná smlouva. Na kritérium na Václavském náměstí v pátek 30. července zamíří rovnou z pařížského cíle Tour de France, možná už jako historický rekordman - šestinásobný vítěz.

    A českou metropoli chce ukázat také své nové partnerce, známé rockové písničkářce Sheryl Crowové. "Bydlet bude v barrandovské vile, kde spal jezdec formule 1 Mika Häkkinen. Jeho tým dostane k dispozici tři luxusní limuzíny Lexus. Chceme mu zajistit i ochranku," říká Jaroslav Vašíček ze společnosti Triatlon Praha, která akci organizuje. První cesta Armstronga povede z letiště za dětmi na onkologickou kliniku do Motola. Předá jim cyklistické dresy a podepíše knížky, vlastní autobiografie, které se tu čtou v rámci terapie. Letos třiatřicetiletý Američan onemocněl před osmi lety rakovinou varlete, ale vyléčil se a poté dobyl úspěchy. "Výlet za krásami Prahy pro partnerku a návštěva nemocných dětí, ta kombinace zabrala," říká Martin Dvořák z Triatlonu Praha.

    Má za sebou stovky telefonátů a mailů s lidmi z cyklistického prostředí, blízkými Armstrongovi. Pomohl i Pavel Padrnos, Armstrongův parťák z týmu US Postal, který ho doprovodí i na pražské dlažbě.

    Jaký bude závod? Sice exhibice a show, ale žádná vyhlídková jízda. Pojede se sto kol, osmdesát kilometrů na Václavském náměstí. Účast potvrdil i Hincapie, jedná se se Svoradou, Sosenkou, Simonim i dalšími. "Počítáme s dvaceti českými borci," doplňuje Vašíček. Ukáže se i nejlepší český biker Radim Kořínek. "Bude to svátek české cyklistiky, moc se těším," rozplývá se. S Armstrongem už se poměřil na silnici na olympiádě v Sydney. "Tam mi trošku ujel..." zasmál se.

    Čeká se třicet tisíc diváků na třech mobilních tribunách. Bude to velká událost žhavého sportovního léta v Česku. "Armstronga v Praze na kole uvidíte jednou za život," říkají Vašíček s Dvořákem. Armstrong ukáže v Praze také nový model speciální časovkářské kombinézy, která by ho měla tři týdny poté dovézt v Aténách k olympijskému zlatu: to v jeho síni slávy zatím chybí. "Hodiny ji testoval v aerodynamickém tunelu. Na 55 km dlouhé trati by měla ubrat 39 vteřin," říká Ivana Vejvodová z firmy Nike.

    Armstrong je v Evropě od půli května. Trénoval výjezdy do alpského Alpe d'Huez, kde se v horské časovce bude lámat letošní Tour. Pak vyhrál poslední etapu Tour de Languedoc-Rousillon ve Francii. "Jsem spokojen. Příprava jde podle plánu," píše na svých internetových stránkách.

zdroj: Tomáš Nohejl, MF DNES, 3.6.2004; www.idnes.cz
foto:   www.tour-de-france.cz

NAVRCHOLU.cz