Ohlédnutí za sezónou 2003: Martin Studenovský (KPO)

    Jezdec z nejužší špičky české cyklistické amatérské scény, jeden z těch, kteří si posezónní odpočinek dovedou skutečně užít. Kolečka pastorků, energetické tyčinky a iontové nápoje při našem rozhovoru nahradila kolečka tlačenky, cibule a pivko, ale jak uvidíte v našem rozhovoru, Martinův klid je jen zdánlivý a zimní příprava promyšlená.

foto

(Branické centrum, listopad 2003)

Na úvod standardní otázka, jaká byla sezóna 2003?

Když ji srovnám se sezónou 2002, tak trošku lepší, ale to by asi chtělo rozebrat podrobněji, závod po závodu. Nebyl jsem úplně spokojenej. Ve srovnání se sezónou 2001… tam to bylo výrazně lepší po všech stránkách. Sleduju u mě takový trend, že se horším v maratónech a jsem spíš schopnej zajet takový ty standardní závody okolo stovky.

Myslíš, že v maratónech je to je skutečně zhoršení, nebo spíš nárůst konkurence?

No ono to bude obojí. Konkurence se rozhodně zvětšila. Třeba borec jako Košík už taky není takový suverén jako bejval. Výkonností jsem se určitě nějak výrazně nezhoršil, ale konkurence se výrazně zvětšuje. Moje dlouhodobá vytrvalost se zhoršuje. Je to zvláštní, mělo by to být naopak, ale je to tak.

Co byla tvoje priorita?

Nevím. Já jsem si žádný priority nedával. Podle možností jsem se připravoval víceméně na všechno stejně a nechával jsem to na náhodě, jak to dopadne, protože nejsme profíci, neustále pod dohledem doktora, abych věděl, že v momentálním období třeba čtrnácti dnů mám takový a takový šance. Já to samozřejmě až tak nepoznám.

Který výsledky považuješ letos za hodnotný…

Já jsem toho jel tolik, že si to ani všechno nepamatuju.

… protože pro nás, normální smrtelníky, jsou tvoje výkony vždycky hvězdný (smích)

(smích) díky. Takhle. Zhruba poslední měsíc sezóny se mi to rozjelo tak, že jsem s tím byl spokojenej. Když zapomenu na Krále Šumavy, kde to byl spíš problém morálky, tak ty závody, včetně třeba Časovek do vrchu, tak tam jsem byl spokojenej. To byly většinou bedny a tam jsem cítil, že to je zas ten starej Studna, trošku. Ke konci sezóny jsem skutečně cítil změnu k lepšímu. Nevím čím. Vím jenom, že jsem v té době začal míň spát, víc pít pivo a víc jíst tučný a sladký, takže tohle je možná ten recept (smích).

Máš vytipovaný nějaký jezdce, kteří jsou pro tebe měřítkem jestli jsi zajel, nebo ne?

Na maratónech asi ne. Tam se ti lidi dost měněj. To bych musel s někým jet víc závodů. V UACu, tam jsem rád, když se mi daří třeba jako Petrovi Zahrádkovi (Viessmann). Kdyby se to sečetlo, tak ten by měl letos lepší výsledky, než já. Já to beru tak nějak závod od závodu. Někdy se zadaří a porazím ho… dobře řekněme, že může pro mě být měřítko.

Je pro tebe závod jako závod, nebo náš nějaký oblíbený?

Nóó, to úplně ne. Určitě jsou takový srdeční záležitosti. Třeba Brdský švih si považuju a cítím před tím trošku větší motivaci, než před jinýma UACovejma závodama. Proč, to ani pořádně nevím. Jestli ta trať je mi ušitá na míru, nebo…

Tím se vlastně dostáváme do poháru CKKV, který jsi letos vyhrál.

No vidíš to (smích). Vlastně někdy po třetím, nebo čtvrtým závodě mi Jirka Sladký řekl, že jsem průběžně na první pozici. Začal jsem si to pak víc hlídat a třeba se i připravovat. To bylo po Švihu.

Pak už byla jen Hlásná, Časovka do kopce a Brdské trojkolo, což tě zastihlo ve vrcholné formě.

No to trojkolo, to už jsem jel víceméně ze setrvačnosti, to už se moc netrénovalo. Ten vrchol byl asi okolo té Hlásné. Tam jsem si věřil a ani to moc nebolelo…

… určitě nejkratší závod, co jsi letos jel…

To je, ale to asi nehraje roli. Když forma je, tak je jedno, jak je závod dlouhej. Jinak třeba kdybych tolik nechlastal před Klikáčema, tak by to taky dopadlo líp. To vím. Tam se dostavily úplně přesný příznaky, taková ta zkrácená vytrvalost po hodině a půl. Zkrátka vím čím to je a i jsem to očekával. Ale co, život spočívá i v jinejch věcech, než v cyklistice. Občas (smích).

Jak drželo kolo, defekty a tak?

Defekty, tam myslím, že v závodech mám čistý skóre, což jsem rád. Možná, že Tufo galusky mají něco do sebe a co se týče ostatních věcí, 5500 Trek funguje bez problémů. Já zase nejsem takovej lovec gramů. Když jsem spokojenej, tak u toho zůstávám.

Teď, když natáčíme tenhle rozhovor, je začátek listopadu. Dáváš si oraz?

Dávám a počítám, že bych mohl tak nějak polehoučku začít až v prosinci. Žádný uspěchávání.

Posilovna?

To jo, začal jsem chodit do posilovny, ale to do toho nepočítám. Posiloval jsem odjakživa.

Nějaký speciální cviky? Že by se od teď cvičilo podle Studny?

Jo takhle? No měl bych, ale to je mimo posilovnu (smích).

Nějaký plány na sezónu 2004?

To je ještě daleko a hlavně já mám teďka plnou hlavu úplně jinejch věcí, který se vesměs týkají práce, takže jsem se tím ani teoreticky nezabýval. Nějak to bude.

Jasně. Tak jo, dík moc.

NAVRCHOLU.cz