Běh a cyklistika bez přestávky

Povltavský pohár

Ve Středním Povltaví se opět dobývalo zlato pro KPO. Nikoliv však ve známé lokalitě Mokrsko, ale v nedalekém Vysokém Chlumci, kde se jela poslední část trojdílného podzimního seriálu krátkých časovek. Kov nejcennější vybojoval v kategorii veteránů Petr Švec.


foto
Petr Švec, vítěz Povltavského časovkářského poháru

V neděli 24. srpna skončil ve Smilkově u Votic 17. ročník sportovních a tělovýchovných akcí pořádaných Sportovním klubem DA-BA. V jeho průběhu – od 4. září 2002 – se uskutečnilo v rámci tzv. Povltavské MultiSportovní Extraligy šedesát devět běžeckých a cyklistických závodů. Oněch takřka sedmdesát akcí za necelý rok znamená, že v průměru se uskutečnil jeden závod za pět dnů. Na startu se objevilo opravdu široké spektrum sportovců – od předškoláků až po důchodce, od začínajících až po české reprezentanty. Celkem odstartovalo 5.283 závodníků, což představuje průměrnou účast přesně 70 osob.

Vezmeme-li v potaz fakt, že účastníci závodů neskrývali svoji spokojenost s jejich organizační úrovní, nelze se divit, že pořadatelé z týmu DA-BA byli v závěru srpna spokojeni. Rozhodně však nespali na vavřínech! Vždyť osmnáctý ročník PMEX začíná již zítra,ve středu 3. září 2003, v Sedlci-Prčici. Ale k tomu se dostaneme později, nyní se podívejme na to, jak si silniční cyklisté vedli ve dvou seriálech, které pro ně v rámci letošní Povltavské extraligy byly připraveny.

Časovky jako na pólu i v tropech

S počátkem dubna se rozeběhl Povltavský časovkářský pohár, který navázal na seriál závodů horských kol. Jeho tři akce proběhly v Sedlci-Prčici, Vrchotových Janovicích a Bystřici u Benešova. Začátek poháru přinesl organizátorům i závodníkům hodně starostí, když museli bojovat s krajní nepřízní počasí. Nečekaný návrat paní Zimy zasypal silnici na Matějov několika centimetry sněhu, ale jak cyklisté, tak pořadatelé a rozhodčí se nezalekli a akci bez problémů zvládli. Odměnou jim pak bylo krásné jarní počasí při akci druhé a takřka tropické vedro – ovšem se silným větrem – při závěrečném klání. Absolutním vítězem Poháru se stal lídr kategorie mužů nad 40 let, Miloslav Šustr z týmu Ricoh Impromat, který tak obhájil své prvenství z podzimní části poháru v roce 2002. Z výsledků svých členů se mohla radovat i žába, kterou má ve svém znaku pořádající tým DA-BA. Jan Stibůrek z Bystřice vyhrál kategorii dětí do 10 let, které závodily na tratích dlouhých 1 km s hromadným startem. Šanci dostali i bikeři ve věku do 14 let, z nichž byl nejlepší další člen týmu DA-BA, Zdeněk Poskočil ze Smilkova. V kategorii žáků na kolech silničních začal jeho bratr Pavel dobře v úvodní vrchařské časovce a těšil se na další s rovnějším profilem – jenže onemocněl. Jaroslav Hrdinka ze Sedlčan naznačil již v prvním závodě dorostenců, že je na sezónu dobře připraven – ačkoli nerad jezdí z kopce, byl čtvrtý. Když vyhrál oba zbývající závody, nebylo o celkovém prvenství tohoto Žabáka pochyb. Zcela jiným způsobem si zajistil vítězství jeho klubový kolega Petr Stibůrek z Bystřice v kategorii mužů do 39 let. Ten naopak vyhrál úvodní klání, v Janovicích byl třetí a na domácí půdě mu v silné a početné konkurenci stačilo místo těsně pod stupni vítězů.

Silniční pohár byl dramatický až do konce

Od května do srpna se v regionu Středního Povltaví uskutečnilo sedm cyklistických závodů s hromadným startem, které tvořily Povltavský silničářský pohár – DA-BA 2003. O body se bojovalo v Suchdole, Kvasejovicích, Dlouhé Lhotě, Vrchotových Janovicích, Budeníně, Dražkově a Smilkově. Náročnost tratí charakterizoval povzdech jednoho ze startujících, Pavla Camrdy (Sfinx), účastníka OH v Atlantě 1996: „V životě mě nenapadlo, že jsou tady takové kopce.“ Právě na nich končily všechny závody a právě tam se – až na dvě výjimky – rozhodovalo o pořadí. O dvě rozhodující sóla se postaral dvojnásobný vítěz Paralympiády v Sydney 2000, Jiří Ježek (Česká spořitelna). Poté co v Kvasejovicích porazil ve spurtu Sadílka (Olpran-Dominator), rozjel se v Janovicích a v Budeníně tak rychle, že mu žádný ze soupeřů nestačil. Nezbylo jim než na adresu celkového vítěze kategorie TPS žertovat ve stylu: „… jeho bolí jen jedna noha.“ Dva závody – ve dlouhé Lhotě a Smilkově vyhrál výborný cyklokrosař Jiří Chyba (ČKMC Praha), který se tak stal vítězem mezi závodníky s výkonnostní třídou A,B. Po jednom absolutním prvenství si připsali Radek Brzobohatý (Remerx) a Filip Kalenský (AMV Český Brod). Nenápadnými, ale vyrovnanými výkony se celkovým vítězem seriálu mezi muži stal Martin Kříž z Petrovic, který pro pět započítávaných výsledků dojel dvěma čtvrtými, dvěma pátými a jedním šestým místem. V kategorii veteránů se nejlépe dařilo Petru Švecovi z týmu KPO, který jednou vyhrál, dvakrát byl třetí a dvakrát čtvrtý. Mládežnické kategorie potvrdily kvalitu práce týmu DA-BA s nastupující cyklistickou generací. „Věřím, že naše naděje u sportu vydrží a v budoucnosti se prosadí i mezi dospělými. Bohužel, lákadla jsou dnes pro děti velká a sport není tím největším,“ povzdechl si na závěr seriálu šéf týmu DA-BA Rudolf Bartoš. Jeho svěřenci získali vítězství (Jaroslav Hrdinka) a 3. místo (Petr Stibůrek) v kategorii dorostenců, vyhráli kategorii žáků (Pavel Poskočil – který si tak zahojil časovkářskou bolístku) a dětí do 10 let (Adam Stibůrek z Bystřice) a zcela jim patřily stupně vítězů mezi těmi, kteří seriál jezdili na horských kolech (1. Zdeněk Poskočil ze Smilkova, 2. Josef Mysliveček a třetí Marek Pěkný – oba z Votic).

Do nového ročníku s novým názvem

Pozornému čtenáři jistě neušel fakt, že akce týmu DA-BA probíhají na značně rozsáhlém území a také členská základna není z jediného města. „Za svůj domovský kraj, kterému říkáme Střední Povltaví, považujeme asi 2.700 čtverečních kilometrů mezi Jankovem na východě a Dobříší na západě, Neveklovem na severu a Petrovicemi na jihu,“ charakterizoval prezident klubu okruh jeho působnosti. Neuvedl, že již několik let se angažují také v Českém Švýcarsku, kam jezdí na předsezónní soustředění do hotelu JEF v Doubici a pořádají zde jeden ze závodů Povltavského běžeckého poháru. Vzhledem k těmto okolnostem se od 1. září letošního roku prezentují Žabáci ve světě jako Povltavský sportovní klub DA-BA. S počátkem nového školního roku je budete potkávat na »jejich« území nejen při závodech a trénincích, ale v Bystřici, Sedlci-Prčici a Voticích také při aktivitách Žabácké přípravky. Ta má – ve spolupráci se základními školami ve zmíněných městech – charakter sportovního kroužku zaměřeného však nejen na jejich hlavní disciplíny, ale třeba i na aerobik.

Jděte do Prčice – nebo tam přijeďte

Jak již bylo předznamenáno, zítra se v Sedlci-Prčici rozeběhne a rozjede 18. ročník Povltavské MultiSportovní Extraligy, který skončí opět cyklistickým závodem na sklonku příštího srpna. V  programu seriálu je tentokrát 66 závodů a zhruba dvě desítky akcí charakteru nesoutěžního. Závody jsou zařazeny do několika seriálů, z nichž dva mají celoroční charakter. Česká podnikatelská pojišťovna – Povltavská trofej, která je určena neregistrovaným dětem, zaplní 29 střed a jeden pátek ve školním roce. Souběžně s ní bude probíhat STROS – Povltavská liga pro dospělé, dorostence a registrované žáky. Oba tyto seriály mají vždy složku běžeckou i cyklistickou. Ta druhá pak má většinou jak charakter závodu bikového, tak i krátké časovky. Mountfield – Povltavský časovkářský pohár a Mountfield – Povltavský bikerský pohár vyplní v roce 2003 období přechodu z léta do zimy, napřesrok naopak. Zimní období bude patřit Povltavskému běžeckému poháru, který v létě vystřídá stejné klání silničních cyklistů. Kromě těchto seriálů se uskuteční několik dalších akcí, z nichž za zmínku stojí etapový závod Povltavské mlékárny DA-BA TOUR, který se v červnu 2004 pojede již po jedenadvacáté.

Kdo může být na startu akcí pořádaných Povltavským sportovním klubem DA-BA? Domníváme se, že odpověď je patrná z toho, co bylo výše napsáno. Opravdu každý, tedy třeba i vy! Chcete-li vědět více, zavolejte na telefony 737986587 nebo 603172975, pošlete e-mail na daba@pvtnet.cz nebo se podívejte na internetovou adresu http://terminovka.beh.cz – a to i cyklisté!


Termíny vybraných závodů 18. ročníku PMEX

Mountfield 2003 – Povltavský časovkářský pohár: 14. 9. Votice - Drahnov a zpět, 21. 9. Krásná Hora - Radobyl a zpět, 28. 9. Vysoký Chlumec -  Sedlčany a zpět. Všechny závody se konají v neděli od 11.00 hodin.

Mountfield 2003 Povltavský bikerský pohár: 5. 10. (ne) Bystřice, 12. 10. (ne) Sedlčanská kotlina, 18. 10. (so) Kamýk. Všechna kritéria horských kol startují od 11.00 hodin.

Česká podnikatelská pojišťovna 2003/2004 – Povltavská Trofej (podzimní část seriálu v roce 2003): 3. 9. Sedlec, 10. 9. Bystřice, 17. 9. Sedlčany, 24. 9. Kamýk, 1. 10. Sedlec, 8. 10. Votice, 15. 10. Neveklov, 22. 10. Nečín, 31. 10. (pá) Petrovice, 5. 11. Votice, 12. 11. Jankov, 19. 11. Vrchotovy Janovice, 26. 11. Dobříš, 3. 12. Krásná Hora, 10. 12. Sedlčany. Není-li uvedeno jinak, konají se všechny tyto závody ve středu se startem první kategorie v 15.00 hodin. V Sedlčanech se přihlášky přijímají na Kotlině, na ostatních místech u základní školy. Ve stejných termínech a na stejných místech se konají závody STROS – Povltavské ligy.

Povltavský běžecký pohár 2003/2004: 19. 10. 2003 (ne) Dobříš, 28. 10. (út - svátek) Sedlčany, 08. 11. (so) Prčice, 23. 11. (ne) Bystřice, 7. 12. (ne) Vrchotovy Janovice, 21. 12. (ne) Votice, 4. 1. 2004 (ne) Sedlčany, 18. 1. (ne) Kamýk, 1. 2. (ne) Sedlec, 8. 2. (ne) Doubice (České Švýcarsko), 22. 2. (ne) Kosova Hora, 7. 3. (ne) Krásná Hora, 21. 3. (ne) Příčovy. Všechny silniční závody se běží od 11.00 hodin.


Časovkáři bojují o povltavský pohár

Již potřetí připravil Sportovní klub DA-BA pro milovníky souboje s hodinovými ručičkami seriál tří krátkých časovek. Po loňském podzimním zavírání a letošním jarní otvírání sezóny, se podzimní Mountfield – Povltavský časovkářský pohár 2003 posunul prvním závodem již do poloviny září, aby na něj v říjnu mohlo navázat třídílné soupeření bikerů.

Velká cena Autoopravny Plaček, první z pohárových závodů, se jela 14. září na trati z Votic kolem Marily k železničnímu přejezdu u Heřmaniček a zpět. V jeho průběhu se razantně změnilo počasí. Zatímco první jezdci se na trať vydávali ještě za podmračené oblohy a citelného chladu, ti poslední již naplno vychutnávali nástup krásného indiánského léta. Nejvíce to zřejmě vyhovovalo Petrům, protože ti se prosadili v celkové klasifikaci na čtyři z prvních pěti míst. Nejrychlejší z nich byl člen pražského týmu KPO Švec, který 11,6 km na profilem velmi náročné trati ujel za 20 minut a devět vteřin. O čtrnáct sekund pomalejší byl Bartoš z týmu DA-BA, jehož klubový kolega Jaroslav Hrdinka obsadil místo třetí (20:49) a vyhrál kategorii dorostenců. Čtvrtý dojel Novák z Loko Praha (21:16) a pátý Stibůrek (DA-BA, 21:18). Triumf Petrů dovršil mezi žáky Vakoč z MKV Sport, který vyhrál v čase 25:35 a jeho bratr Michael se těšil z vítězství ve vloženém kilometrovém klání dětí do 10 let.

O týden později se na trati z Krásné Hory do Radobylu a zpět jel druhý závod seriálu, Velká cena Autoškoly Paták. V nádherném slunečném počasí si pro vítězství na trati dlouhé 7,7 km dojel v čase 12:16 Zdeněk Nádvorník z týmu Anlen CykloŠvec Galaxy. Druhé místo znovu patřilo »domácímu« Petru Bartošovi, který byl o 11 vteřin pomalejší, třetí skončil Jiří Podzimek z Jesenice (12:39). Mezi dorostenci byl opět nejrychlejší Jaroslav Hrdinka (DA-BA, 13:15), prvenství z kategorie žáků získal znovu tým MKV Sport, ale tentokrát v osobě Jakuba Frimla (14:48).

Seriál Mountfield 2003 zakončí v neděli 28. 9. Velká cena Lobkowiczkého pivovaru se startem a cílem ve Vysokém Chlumci a obrátkou u sedlčanské přehrady, do které odstartuje první závodník v 11:15 hodin. Již od 11:00 budou na trati děti do deseti, resp. neregistrované do čtrnácti let, na které čeká závod na 1 kilometr s hromadným startem.


Petr bartoš vyhrál časovkářský pohár Mountfield

Velká cena Lobkowiczkého pivovaru ve Vysokém Chlumci uzavřela další ročník třídílného seriálu krátkých časovek, jehož pořadatelem byl Povltavský sportovní klub DA-BA. Na trati se startem a cílem před pivovarem a obrátkou u sedlčanské přehrady se zrodila velká radost pro domácí. Po dvou druhých místech – ve Voticích a v Krásné Hoře – se celkovým vítězem závodu stal Petr Bartoš a potvrdil tak své absolutní vítězství v seriálu.

Mladý jezdec týmu DA-BA se na trať vydával jako poslední a tak se mohl radovat ze svého úspěchu ihned po průjezdu cílem. Jeho čas byl jediným pod hranicí devatenácti minut (18:50), zatímco druhý Zdeněk Nádvorník (Anlen) byl na 12 km dlouhé trati o jedenáct sekund déle. Třetí místo patřilo vítězi kategorie veteránů Petru Švecovi (KPO, 19:38) a do první desítky se dostal i vítěz závodu dorostenců Jaroslav Hrdinka (DA-BA, 6. místo), který dvacetiminutovou bariéru pokořil o jedinou sekundu. S napětím sledovali diváci souboj dvou členů pražského týmu MKV Sport o vítězství v kategorii žáků, protože před posledním závodem měli Jakub Friml i Petr Vakoč shodný počet bodů. Nakonec se radoval prvně jmenovaný, když jeho klubového kolegu odsunuli Děd (CK Příbram) a Kovanda (CT Budvar) na čtvrté místo.

V celkové klasifikaci některého z pohárů patřících do Povltavské MultiSportovní Extraligy stál na nejvyšším stupni závodník pořádajícího klubu poprvé. Petr Bartoš letos těží ze skutečnosti, že jeho sestra Miroslava Piátková, mistryně ČR v cyklistickém sprintu z roku 2001, se věnuje mateřským povinnostem a tak má čas připravit mu tréninkové plány opravdu na tělo. „Na to, abychom s Jaroslavem Hrdinkou a dalšími nic neošidili, dohlíží přísným zrakem zase můj otec,“ svěřoval se po ceremoniálu spokojený vítěz, který se sám stará o sportovní růst svých následovníků v Bystřici, Sedlci-Prčici a ve Voticích. Tam všude působí společný sportovní kroužek místních škol a Povltavského sportovního klubu DA-BA. „Od října budeme mít další svěřence také v Krásné Hoře,“ ukončil Petr Bartoš naše povídání a spěchal zpracovávat výsledky poháru na počítači a uklízet po závodě. Tak to v týmu DA-BA chodí, nejen sport, ale i organizátorská práce je součástí povinností všech jeho členů.


Celkové výsledky Mountfield Povltavského časovkářského poháru – podzim 2003

Muži 19-39 let: 1. Bartoš Petr (PVSK DA-BA) 147 bodů, 2. Nádvorník Zdeněk (Anlen CykloŠvec Galaxy) 97, 3. Dvořáček Michal (MKV Sport) 88.

Muži 40-59 let: 1. Švec Petr (KPO) 147, 2. Bartoš Rudolf (PVSK DA-BA) 132, 3. Podzimek Jiří (Sokol Jesenice) 97.

Muži nad 60 let: 1. Novák Petr  (Mastercam - Loko Praha) 150, 2. Kusín Jiří (CK Peloton) 137, 3. Milfait Jiří (York Dobříš) 94.

Dorostenci 15-18 let: 1. Hrdinka Jaroslav (PVSK DA-BA) 150, 2. Javůrek Stanislav (Koloservis Sedlčany) 139, 3. Singr Martin (EA Neveklov) 90.

Žáci 10-14 let: 1. Friml Jakub 147, 2. Vakoč Petr  (oba MKV Sport) 140, 3. Kovanda Lukáš (CT Budvar Tábor) 133.

Děti do 10 let: 1. Vakoč Michael  (MKV Sport) 100, 2. Vyhnal Ondřej 90, 3. Vyhnal Jaroslav (oba PVSK DA-BA) 47.

 

(Texty pro Deníky Bohemia – od Rudolfa Bartoše)