V. ročník poháru Časovek do kopce: vyhodnocení ankety

Také v jubilejním pátém ročníku poháru Časovek do kopce patřila k poslednímu závodu neodmyslitelně anketa, díky níž získáváme podněty pro další směřování vývoje těchto cyklistických závodů. V letošním roce se do ní zapojilo 53 respondentů.

 

    V první otázce jsme se zajímali jakým způsobem je možné se o poháru Časovek dozvědět. Vzhledem k tomu, že mnoho účastníků jezdí pravidelně už několikátou sezónu, použili jsme loňské schéma, oddělující pravidelné účastníky od nových:

V tomto hodnocení proti loňsku nedošlo k podstatným změnám, což odpovídá průběžnému vývoji poháru.

 

    Druhá přišla na řadu stěžejní otázka hodnocení tratí, která promlouvá do přípravy příštího ročníku:

Do necelých šesti desetin se vešly všechny tratě, takže z hodnocení tratí nejsou signály na vyloženě problematické tratě, jako tomu bylo loni s Černolicemi. Jedničkou byla opět Hlásná a vysoké známky získával i Karlík. Mistrovské Řevnice těsně získaly třetí příčku před částečně novou tratí ve Všenorech. S o dost nižší známkou oproti loňsku skončilo Vrané na pátém místě. Kvalita asfaltu se tam bohužel skokově zhoršila. Kopanina byla hodnocena prakticky stejně jako loni a letos nejnižší hodnocení získala Třebotovka, která ve sněhové vánici byla opravdu extrémní a na samém počátku sezóny těžká.

 

    Navazující hodnocení nám odpovědělo na otázku, která z tratí je považována za nejtěžší:

Mistrovství poháru na řevnické trati s největším převýšením v historii Časovek do kopce zabodovalo. Ani trať s největším průměrným stoupáním Hlásná nezůstala pozadu. Trio tratí považovaných za těžké uzavřel prudký rozjezd do sezóny na Třebotovce.

 

    Opakem těchto tratí v následujícím žebříčku je pořadí tratí považovaných za nejlehčí:

Svižná trať v Karlickém údolí, zdánlivě téměř rovinka s ostře gradujícím závěrem, byla i v pátém ročníku vyhodnocena jako výrazně nejlehčí, i když je to relativní, protože podle dosahovaných časů se i v Karlíku jezdí nadoraz, stejně jako na kterékoli jiné trati. Také členitá Kopanina zopakovala svoji loňskou pozici v loňském hodnocení.

 

    V následujících dvou otázkách jsme zjišťovali subjektivní pocity o tom, jak se dařilo zajet jednotlivé závody:

Hlásná, nejkratší a nejprudší trať V. ročníku, se u mnoha jezdců potkala s optimální formou a díky tomu poskočila z loňského druhého místa do čela tohoto hodnocení. Ostatní tratě se v hodnocení příliš nelišily. Závěrečná Kopanina už pro mnohé byla lehce po sezóně a s pochopitelným tréninkovým stop stavem už těžko mohla přinést nejlepší pocit jízdy ze všech závodů.

 

Trať, kde to pocitově "nejelo"?

…Pochopitelně nejprudší Hlásná. Vydrápat se na 2,5km o 158m výškových metrů vzhůru dokážou i největší hvězdy kategorie Ultra průměrem jen něco málo nad 20km/h.

 

    V dalších dotazech jsme zjišťovali názory účastníků na organizační záležitosti poháru. Nejdříve nás zajímalo to, jakým způsobem se nejčastěji získávají informace o Časovkách do kopce:

Zcela jednoznačně je nejdostupnějším zdrojem informací internet, resp. stránky KPO. Oproti loňsku dokonce internet uvedlo o téměř 20% respondentů více. Velká část jezdců čte informace na našich tabulích u prezentace při závodech a pokaždé se rozebere mnoho letáčků s propozicemi následujícího závodu.

 

    Počet závodů v V. ročníku v sezóně 2003 většině jezdců vyhovoval:

 

    Sedm závodů vcelku vyhovovalo a připomínky se většinou týkaly dlouhé letní pauzy.V další otázce nás zajímal názor jezdců na zařazení rovinaté časovky:

Názory v této anketní otázce, obzvláště ty v kolonce "nechci" byly často doplněny o vysvětlující dovětky typu: "kopce mi jdou lépe, ale asi by nevadila", "Karlík stačí", "měl by se zachovat kopcovitý ráz a i tak nejsou všechny plně kopcovité", "jsou to časovky do KOPCE", "jde o závody do vrchu", "rovinová trať by pohár časovek do vrchu narušila", "název je do kopce ne z kopce", "neumím to", "jedná se o časovky do vrchu, ne po rovině", "klidně jí zajet, ale nepočítat do poháru do kopce", "je to seriál časovek do kopce, to je dobře, dlouhých závodů je dost jiných", "kopec je kopec", "tradice by byla v háji"…

    V poslední otázce jsme sondovali požadavky na skloubení s termíny jiných závodů. Při množství závodů, rozložených v cyklistické sezóně, půjde stěží zkoordinovat všechno, ale tato otázka nám naznačuje, co je pro jezdce našeho poháru důležité. Doposud jsme vycházeli z kalendáře UAC a Hobby cupu CKKV, hodně požadavků však bylo směřovaných na závody Masters - pokusíme se.

    Mnoho respondentů přidalo i tipy na nové tratě, které využijeme při přípravě VI. ročníku poháru. Zatím by bylo předčasné hovořit o konkrétních tratích, ale můžeme prozradit, že žádné oddechovky to rozhodně nebyly. Při současném množství jezdců však musíme řešit i otázku zázemí, abychom se tam vůbec všichni vešli a u navrhovaných lokalit musíme prověřit i tuto stránku.

    Tolik k anketě 2003. O tom, co nového přinese VI.ročník poháru Časovek do kopce, se vše včas dozvíte. Sledujte náš web.

Michal Malášek, KPO

NAVRCHOLU.cz