Praha - Doksy 2002 - 2. závod Hobby sport cup CKKV
(30.5.2002)

    Jubilejní 20. Doksy proběhly s hojnou účastí jezdců KPO. Vítězství pro naše barvy vybojovala Hanka Ebertová, Marek Vitoch byl v plašácích bronzový a mezi prestižními amatéry skvěle spurtoval na šestém místě Martin Studenovský. Do cíle dorazili i Jakub Rotrekl, Radek a Honza Procházkové, Petr Švec, Michal Malášek, Zbyněk Munzar, Láďa Štefan a jako poslední z klubu i zakrvácený smolař Jirka Sladký.

    Pohromou pro mnohé jezdce se staly nástrahy tratě v podobě hlubokých děr a výmolů. Na tristní kvalitu asfaltu doplatil z našich např. Radek Procházka, který zničil oba ráfky. Trochu překvapivě však neprorazil duše a po krátké zastávce, kdy povolil brzdy a vyhodil zlomený drát, spěchal dál za vzdalujícím se čelem závodu. Problémy se nevyhnuly ani Milošovi Munzarovi, který na shluku děr ztratil láhev. Michal Malášek ve stejném místě svoji láhev šťastnou shodou okolností zachytil mezi rámem a nohou, aby vzápětí po skoku přes další kráter dopadl zadním kolem přesně na hranu...

    Nejhorší zážitky si z Doks odvezl Jirka Sladký, jehož jízdu přerušil hluboká díra na silnici. Pochroumaný ráfek, páka a odřeniny na patnáctém kilometru závodu znamenaly škrt přes plánované souboje s jeho rivaly v kopcích. Aby toho nebylo málo, o 3 km později musel opět zastavit kvůli defektu... I přestože v jeho závěsu jelo naše týmové doprovodné vozidlo, Jirka nevzdal a závod dojel. Ale jak prohlásil v cíli, na Doksech ho už příště nikdo neuvidí, protože kdo chce mermomocí zničit kolo, může tak učinit mnohem rychleji a bezbolestněji...


    Čekání na vyhlášení v kempu v Doksech bylo oproti loňsku mnohem příjemnější a závod a kvalita vozovky se u všech stolů probíraly ze všech úhlů. Náš diktafon opět nezahálel a tak tu máme hodnocení závodu jak od našeho Jakuba Rotrekla, tak od absolutního vítěze závodu Tomáše Vitáčka (ZPM Sport).

Jakub Rotrekl: Budeš se mě ptát?

KPO (Michal Malášek): Budu, samozřejmě to nemám nijak připravený, ale určitě bys mohl říct něco o tom, co se dělo vepředu. Na tom začátku mi to připadalo pomalejší než loni, takže jsem v balíku vydržel mnohem dýl (smích).
Ze začátku se jelo… občas se tam někdo snažil trochu ujíždět, ale většinou to byly úplně zbytečný pokusy a jenom se to trochu natáhlo a zase se to sjelo. Jelo se celkem v poklidu, tak to šlo.

Byl jsi úplně vepředu?
My jsme se snažili na těch vyhlášenejch úsecích bejt vepředu, abysme měli přehled o situaci. No a potom na tý první vrchařský, ta teda nebyla pro nás, ta byla jen pro… jak se jim říká… pro veterány… pro dědky (smích) to tam nedávej (smích)… tam se to trochu rozjelo. Pár lidí jsme tam možná ztratili, ale celkem ten balík zůstal stejnej. Pak se jelo zase celkem v poklidu. Jelo se tím údolím, podél…

Co znamená v poklidu pro čelo závodu? Pade?
To nééé, jelo se tak kolem 40. Většinou se lidem moc nechtělo, třeba se začal rozjíždět kolotoč a pak to někdo přerušil a zase se to zakotvilo… takový jalový to bylo. No až potom v Romanově za to vzali tadyhle Martin Studenovský (KPO), ještě s… kdo tam byl ještě?
Martin Studenovský: Nějakej týpek, toho neznám, tam předjel jako první. Pak se tam vynořil Karel Paták (Sokol Králův Dvůr). Bylo to v plánu.

Odjela nějaká větší skupina?
Pod Romanov jela velká skupina, tak třicet lidí.
Mě to teda moc nechutnalo v tom Romanově, tak jsem zůstal až v tý třetí skupině. Druhou skupinu jsme měli furt na dohled. Tu jsem dojel. Tam byl Petr Svoboda (CKKV) a ještě nějaký lidi, ale ti tam zůstali a pak, což se teda nestává, to je docela rarita, jsme dojeli i tu přední skupinu, kde byl Martin a Pavel Krob (Protherm) a všichni favoriti. Takže do cíle jsme jeli zase všichni společně. Voni, když nás viděli, že je dojíždíme, tak na nás počkali, nebo… dost zvolnili. Potom se začalo nastupovat. V těch nástupech byl nejaktivnější Krob s Víťou Mužíkem (Protherm). Ti se na nás střídali a my se Studnou jsme to chytali, protože na nic lepšího jsme se nezmohli a pochytali jsme to až do toho cíle. Nikomu se nepodařilo ujet a byl hromadnej dojezd. Tam mohlo bejt takovejch, já nevím… deset patnáct lidí.

Bylo to maso?
(smích) No já jsem potom byl na konci tý skupiny, takže nemůžu říct, co se dělo úplně vepředu. Trochu se to natahovalo. Jo a za cílem byl traktor, to bylo nejlepší (smích).

Dojezd jako na Závodu míru (smích). Nějaká krize, slabší místo?
Nejslabší místo bylo v tom Romanově, ale zase na těch rovinách jsme to docela úspěšně dojeli. V těch rozhodujících místech jsem na tom taky docela zapracoval, to mi zlepšilo sebevědomí, ale jinak ten rozhodující Romanov, tam to nešlo. To jsem se propadal jak šutr.

Tak jo, díky.


A toto je bleskový rozhovor s vítězem kategorie „amateuři“ Tomášem Vitáčkem (ZPM sport):

KPO: Od Jakuba Rotrekla jsme už slyšeli, jak to v závodě vypadalo. Na konci jste jeli ve skupině. Věřil sis, že to tam zvládneš?
Jóó. Hlavně tam byl rozhodující únik na tom Ráji (pata stoupání na Romanov - pozn. KPO). Tam se jelo hrozný řemeslo a vepředu nás zůstalo asi deset lidí. No a prakticky jak jsem přejel Ráj, tak jsem jenom čekal.

Věřil sis.
Jo, věřil jsem si dost. Vysloveně na ten dvacátej ročník jsem chtěl být připravenej.

Byla nějaká krize, nějaký problémy?
Prakticky, i když do kopců nejsem vůbec stavěnej, tak nahoře na tom Ráji jsem si věřil. Sporttester ukazoval ty správný hodnoty…

Co díry? Bylo to hodně rozbitý?
Bylo, ale jelikož jsem Mělnickej rodák a i když jsem se posunul do Brandýsa, tak sem jezdím na tréninky a znám to tady velmi dobře a to se hodilo.

Perfektní. Dík moc.


  Kompletní výsledky Doks najdete na internetových stránkách CKKV.