Časovky do kopce 2002 - rozhovory s vítězi
kategorie Hobby - Marek Vitoch (KPO)
 

    V dalším ze série rozhovorů jsme diktafon zacílili na bezkonkurenčního dlouhovlasého Pantaniho pohárových kopců v kategorii Hobby. Tajemství jeho výkonnosti, postřehy ze závodů i něco o tom, že asfalt bolí, najdete v našem příspěvku. V závěru nechybí i pár tipů na zimu.

foto

Michal Malášek, KPO: Jaká byla letošní sezóna?

Marek Vitoch (1983), KPO: Celkem to vyšlo. Najel jsem dost kiláků... Teď mám 17 100 (začátek listopadu). Docela to jde, ale na to že jezdím už tři roky jsem toho moc nezajel. Vyhrál jsem Časovky, ale jenom Hobby. Když jsem se díval, jak bych to zajížděl v Ultra, tak by to bylo vždycky tak šestý, sedmý místo. To je docela slabý, na to, že jezdím tři roky docela dost.

Co bylo pro tebe vrcholem sezóny?

Asi vyhrát ten ročník. To jsem si dal jako cíl. A vyhrát plašáky v hobby cupu CKKV. Vyhrát tyhle dvě věci. To se mi podařilo, takže jsem docela spokojenej (situace v poháru CKKV byla trošku jiná – kategorii plašáků vyhrál Markův veliký rival Pepa Vejvoda (CKKV), ale vzhledem k tomu, že v celkovém pořadí skončil na třetím místě, podle zvyklostí CKKV byl vyhlášen další nejlepší plašák – tedy Marek Vitoch, podobně jako byl loni vyhlášen Jirka Sladký (KPO)).

Na čem teď jezdíš?

Teď mám Duratec a proti tomu, na čem jsem jezdil, je to supr. Je to žiletka, na silnici.

V sezóně jsi měl i nepříjemný pád. Chceš k tomu něco říct?

No to bylo... já nevím (rozmrzele).

(smích) Nechceš o tom mluvit?

Ale né, klidně se k tomu vrátím... prostě jel jsem si projet časovku na Černolice. Bylo to v druhý třetině sezóny a nechtělo se mi ani jezdit. Jel jsem to s nechutí a čuměl jsem jinam a... pak jsme jeli do Mníšku a do Davle. Tam je obec Bratřínov. Před ní je sjezd. Jsem zastavil a dával jsem si drátek do computeru. Pak jsem se rozjel, jel jsem už asi čtyřicítkou, viď a... prostě vlít jsem do díry a držel jsem se za páku přední brzdy a hrál jsem si se sporttestrem. Instinktivně to zamáčkneš a... prostě přelít jsem... brutální pád. Ještě teď se mi z toho dělá blbě. Bylo to hodně ostrý. Ale zase když to tak vezmeš, to se zahojí. Kdybych si něco zlomil, tak to mám dva měsíce, takže vlastně štěstí v neštěstí.

Uffff, no je to síla. Mohli bysme přejít k Časovkám? No už je to docela dávno, ale možná si na nějaký zajímavosti vzpomeneš.

Jo jasně. No ono to není tak dávno. Pamatuju si to docela přesně. Třebotovka (1. místo)... Jó to bylo po jedný akci (smích). Tam jsem myslel, že jsem zajel o hodně horší čas a nakonec to dopadlo úplně jinak. Mě to docela sedí. Prudký stoupání na začátku a spíš se nemůžu rozjet v tý rovině, v tý nakloněný rovině na kopci. Tam mi to moc nesedí. Kdybych měl třeba hrazdu, nebo parůžky, tak by to šlo mnohem líp. Ale jinak je to jeden z nejhezčích závodů, bych řekl. Docela mi to sedlo, protože přede mnou jel kámoš a toho dojet je vždycky motivace (smích). Další je tam...

Karlík (1. místo).

Jó, to je fakt příjemná časovka, protože tam si lehneš na hrazdu a jedeš pět kiláků... máš tam točky, ve kterejch můžeš jít ze sedla, akorát ten konec je špatnej. To jsem chtěl vyjet na velkou, ale nešlo to. Za mnou jel Košík a chtěl jsem, aby mě nedojel. No ale stalo se a... prostě jak jsem byl… jel jsem že jo, celý to údolí na maximum a ten konec už nešel zarvat, ale to je tak většinou (smích).

Vrané (1. místo)

Tady to je moje nejoblíbenější časovka, i když se mi tam stala největší sviňárna, že mě zradila technika. Máš to stoupání v serpentinách, pak ten výjezd a tady do vesnice... no tak tady jsem házel velkou a spadl mi řetěz za převodníky. Musel jsem v podstatě protočit pedály a ztratil jsem několik vteřin. V Ultra by to mohlo bez toho být na třetí místo. Je to fakt pěknej závod. Jo a jedna připomínka. Škoda, že jste zrušili závod, jak se jede na Roblín, tak ten, co se odbočovalo doleva.

Vonoklasy.

Jo Vonoklasy. To byl hrozně pěknej závod, kde to bylo do cíle kousek z kopce.

Pár lidí nám to v anketě taky napsalo. Tam byla blbá ta odbočka z hlavní doleva. Muselo se to hlídat. No ale není řečeno, že se tam pohár už nikdy nevrátí. Uvidíme. Roblín (1. místo).

Taky zajímavá trasa. Tam jsem porazil Vejvodu, kterej zrovna nebyl úplně v pořádku se zdravím. Je zvláštní. Tohle byla první časovka, co jsem jel ve vašem poháru někdy před třema lety. Dá se to jet celý na velkou, jako jedna z mála časovek.

No ono by šlo jet na velkou ledasco, otázka je, jestli je to rychlejší.

Právě. Jak jsem to tady zajel? 28,5 průměr, ale furt je to tři kiláky. V čase je to minuta, minuta třináct na nejlepší.

Měl jsi nějaký lidi jako měřítko v Ultra? V Hobby jsi se pohyboval zcela bezkonkurenčně.

V Hobby jo. Já bych chtěl jezdit jako Ondra Vojtěchovskej, Paták, prostě... jako kilometrů mám víc než on, ale... Jsem koukal… píšu si tréninkový deníky, mám od Dukly prázdný papíry a na jaře, před závodama, jsem jel já nevím, čtyři dny kaši, po sto kilákách a průměry přes třicet, i jsem nějaký dny jezdil sám a jenom pátek jsem měl volno. Ani jsem se nevyjel, nic. Pak jsem jel na závody a zajel jsem to jako solidně, ale kdybych třeba měl dva dny volno, tak bych zajel o dost líp. Myslím, že problém není v tom, že bych netrénoval. Umím se zgumovat, jsem najížděl přes dva tisíce kiláků měsíčně, ale chtělo by to nějakej systém. Další problém je, že já neumím jezdit podle plánu. Když mi někdo řekne, teď jeď kilo, kilo dvacet, tak ho nepojedu. Pojedu devadesát. Jak se mi chce. Prostě musím se to naučit.

Černolice jsi nejel.

Zrušil bych je. Né, že by se mi ten kopec nelíbil, že to je hrozně prudký a tak, ale je tam rozsekaná silnice… Já bych to zrušil.

Hlásná (4. místo).

To je trať, kde jsem vyhrál prémii na Pražským Králi. To jsem se těšil, ale… byl pátek, měl jsem horečku 39, žral jsem citrony a paraleny. Ráno jsem byl docela v pohodě. Musel jsem jet kvůli bodům a tak. Skončil jsem čtvrtej. Nebylo mi fajn, když jsem to jel, ale určitě tu časovku nechejte. Je to kraťoučký, ale docela jsem si to užil (smích). Musíš to zarvat. Nejlepší to jeli 6:31 a já 7:47, po nemoci, takže tak.

Kopanina (1. místo).

Oblíbená trať. Tam se mi to myslím povedlo. Od Hlásný jezdím se sporttestrem a na Kopanině jsem si dával pozor v tom nejprudším stoupání a pak jsem to chtěl zarvat. Ten Zmrzlík, to je celkem rovinka, jenže foukalo a tak to moc nešlo. Zajel jsem to docela dobře, ale zase sedmý místo by to bylo v Ultra. Každej rok se zlepším o 20 vteřin, takže možná bych mohl jednou i vyhrávat (smích).

Podle našich regulí tě pro příští sezónu šoupneme do Ultra.

No co mám dělat (smích).

Máš už nějaký plány pro příští sezónu?

Víš, já dělám podruhý čtvrťák, za což jsem až tak nemohl. Měl jsem zlomenou hnátu, takže priorita je to udělat, ale rozhodně mě baví jezdit. Pokud to bude jezdit stejně a najdu si v tom ten systém, tak bych mohl i něco zajíždět. Uvidíme, ale asi nechci jezdit dvojku v UACu. Spíš ty příchozí.

Pořád? Určitě bys tam něco zajel.

Ale jó. Asi bych vždycky dojel s balíkem, ale těch závodů není tolik, jako těch pohárů, kdybych jezdil nelicencovaně. CKKV by byl jedinej pohár, kterej bych mohl vyhrát. Teďka odešel Vejvoda… i když to zase není nic moc, když se to tak vezme. Teď je důležitý dodělat tu školu. Maturita, a když to budu mít, tak už jsem volnej. Nějak si odšéfovat vojnu a hotovo.

Jasně. Já bych se tě ještě rád zeptal, přestože patříš mezi nejmladší jezdce v našem poháru, cyklistických zkušeností už máš určitě hodně, takže co zima? Co děláš v zimě jako cyklista, jako sportovec, jako... metalista (smích), ale možná zůstaňme radši u těch kol.

Jako metalista chodím na koncíky a kalím (smích), ale jako cyklista… no mám dva týdny pauzu po sezóně a pak jezdim co čas dovolí. O víkendu těch osmdesát kiláků, běhám, posiluju doma, což nemám rád. Dělal jsem dřepy a dělal jsem jich hodně a jediný, že z toho bolej kolena, takže spíš běhám. Kolo nepřehánět, i když to láká. V minus deseti je to spíš o zdraví. Od ledna začít najíždět. Hodně. Omezit to běhání. Od února trošku sílu a od března zkoušet závodní kiláky. Je to těžký. Jezdit v lednu nějaký objemy, když… nevím, jestli to spíš neuškodí.

Co horský kolo?

Bike mě baví, ale totálně to na něm neumím a ani v létě (smích). I když bajka mám hodně dobrýho, protože to mám prostě rád. Rád se projedu po suchým povrchu, i když zase mám vzpomínky, když jsme jezdili v zimě na ledu a bylo to taky supr.

Tak jo, Dík moc za rozhovor.