Pohár KPO Časovek do kopce - IV.ročník / 2002

    Sedmé klání uzavřelo letošní, již čtvrtý ročník poháru Časovek do kopce. Nabitá konkurence ve všech kategoriích se zasloužila o líté boje od prvního závodu. Jezdilo se hodně rychle a na všech stávajících tratích došlo alespoň v některé z kategorií ke zlepšení dosavadního rekordu tratě. Počasí nám vcelku přálo a tak kromě sněžení (!) při úvodním podniku jízdy proti chronometru ani jednou neokořenil déšť. V letošním ročníku jsme přistoupili k několika změnám. V rozdělení kategorií jsme podle všeho konečně dospěli k všeobecně vyhovujícímu systému. Největší změnou přinesl systém bodování, započítávající pět nejlepších bodových zisků ze sedmi závodů. Doposud mohl pomýšlet na přední umístění jen ten, kdo absolvoval všechny závody. Nový systém lépe vyjadřuje kvalitu výkonů před kvantitou účastí, nicméně v absolutním pořadí jsme ponechali původní model a atraktivní cena pro absolutního vítěze stála za to nevynechat ani jeden ze závodů. Pro úplnost ještě pár statistických údajů ze sezóny 2002: Na sedmi závodech zaznělo startovní odpočítávání celkem 505krát. Do závodů se zapojilo 192 jezdců, z nichž téměř čtvrtina startovala v pěti a více závodech. Těch nejvěrnějších, kteří nevynechali ani jednou, bylo letos 12.

    Pojďme si připomenout jednotlivé tratě. Impozantní prolog a pro mnohé první závod letošní silniční sezóny proběhl na náročné „Třebotovce“. Rekordní účasti více než 100 jezdců nezabránilo ani zmíněné sněžení. Následoval „Karlík“ - nejdelší letošní trať s nejmenším průměrným stoupáním a náročným závěrem. Třetí klání „Vrané“ bylo poznamenáno termínovou kolizí s pohárem UAC, když došlo na poslední chvíli ke změně UACovského termínu. K naší velké radosti se tato nepříjemná skutečnost na obsazení našeho závodu výrazně neprojevila, ba co více, ve všech mužských kategorií jsme přepisovali rekordy tratě. Čtvrtým závodem byly plánované „Černolice“, ale výkopové práce kousek za startem nás přinutily k prohození lokality s následujícím závodem, takže čtvrté pohárové body se rozdělovaly na „Roblíně“. Současně to byl také společný závod s Hobby sport cupem CKKV, díky čemuž se na této rychlé trati sešlo početné a velmi kvalitní startovní pole jezdců. Pátým závodem následovaly „Černolice“ na patrně nejnáročnější letošní trati s nejvyšším převýšením i nejprudším úsekem a bohužel tristní a stále se zhoršující kvalitou asfaltu ve střední části, která ubírá hodně pomyslných bodů v hodnocení této tratě. Jako šesté dějství následovala, nová pohárová trať „Hlásná“, prověřená vrchařskými schopnostmi profi-cyklistů (vrchařská prémie na Ytong Bohemia). Nejkratší letošní trať, avšak trať s nejvyšším průměrným stoupáním, se v žebříčku hodnocení tratí zařadila hodně vysoko. Epilog proběhl tradičně na členité, rychlé „Kopanině“.

    Favoriti jednotlivých kategorií dali o sobě vědět již od prvního závodu. Při prvním klání se pozdější trojice nejlepších v kategorii registrovaných závodníků Ultra poskládala do osmé příčky, kde ročník zahájil nakonec celkově třetí Ondřej Vojtěchovský (KPO). V první polovině ročníku osciloval mezi osmým a šestým místem. Druhou půli ročníku zahájil skvělou jízdou a druhým místem na Roblíně a v celkovém pořadí se začal posunovat k bronzu. Po „Hlásné“ tam již byl a třetím místem na závěrečné Kopanině“ výsledný Ultra bronz potvrdil. Pro úplnost Ondřejova letošní bilance zlato - stříbro - bronz byla (0-1-1). Druhý post vybojoval bezesporu objev sezóny Radek Procházka (KPO) (2-2-1). Loni se stal bezkonkurenčním vítězem tehdejší kategorie MTB a ohlásil přestup na silnici. Málokdo však čekal, že mezi ostřílené borce kategorie Ultra „vlítne“ s takovou razancí a bude od samého počátku patřit k absolutní špičce. V první půlce ročníku se měřil s výkony skvělého vrchaře Jirky Blažka (Sfinx) a třikrát jejich souboj vyzněl pro Radka. Při závodech po návratu z tratě mířil za svým zkušenějším sokem a ještě celý udýchaný ze sebe vyrazil jediné slovo: „Kolik?“ Bohužel Jirka ukončil sezónu značně předčasně a přestal se objevovat na závodech. Cesta Radka Procházky na stříbrnou příčku začala na páté pozici, z níž poskočil rovnou na stříbrnou po vítězství ve třetím závodě na trati ve Vraném. Shodou okolností právě zde před dvěma lety vstupoval do poháru Časovek do kopce a nyní zde vybojoval své první vítězství v kategorii Ultra a stanovil nový absolutní rekord tratě. Mužem číslo jedna této kategorie nebyl nikdo jiný, než ostřílený borec ze špičky první divize poháru UAC Karel Paták (Sokol Králův Dvůr) (3-2-0). Zahájil na čtvrté pozici, ale hned druhým závodem postoupil na pomyslné stupně a až do předposledního klání se pohyboval mezi druhou a třetí příčkou. Ve vzájemných soubojích s Radkem Procházkou zaváhal pouze jednou a ten ho připravil o rekord tratě a prvenství na nově zařazené „Hlásné“, ale jinak bylo zřejmé, že za celkovým vítězstvím v kategorii Ultra kráčí zcela nekompromisně. Bohaté závodní zkušenosti, dokonalá předstartovní příprava a dlouhodobě skvělá forma na jedné straně a na druhé nezadržitelný vodopád slov, příjezdy do startovní branky pár vteřin před startem a vtípky při vyhlašování výsledků (v Hlásné chtěl na počest vítěze zazpívat státní hymnu…). Takový byl vítěz kategorie Ultra Karel Paták.

    V kategorii Hobby nikdy neregistrovaných cyklistů do 39 let třetí příčku vybojoval Jiří Chába (KB Team) (0-1-0). Začal nenápadně na 9. pozici, ale systematicky postupoval výše a na bronzový post se vyhoupl na předposledním klání. Typický vrchař sice není - nejlépe se mu dařilo ve svižném Karlíku, nicméně i v kopcích si počínal zdatně. Z celkového stříbra se radoval Jiří Pohl (KDS Puchmajer). Bednu překvapivě ani v jednom ze závodů nevyzkoušel, ale slušné body si odvážel z každého ze závodů. Nejblíže ke stupňům vítězů byl v „Černolicích“, což něco vypovídá a vzhledem k tomu, že celý ročník odjezdil na horském kole (!!!) je jeho stříbrná příčka více než zasloužená. A nejlepší? „Nejlepší je ten nadrzlej hejsek“, jak prohlásila jedna mladá dáma. Asi to myslela jinak, ale přeneseno do světa převodníků a oblých řídítek naprosto přesně vystihla zcela bezkonkurenční počínaní mladého, ale velmi zkušeného cyklisty s vizáží rockera Marka Vitocha (KPO) (5-0-0). Jednou kvůli zraněním po pádu nestartoval a na dalším závodě ještě nebyl fit, takže skončil těsně pod bednou (Hlásná), ale na všech ostatních, rychlých i prudkých, dominoval naprosto bezkonkurenčně. Na stupních pak jako správný showman nikdy neopomněl přizvat své soky k sobě na nejvyšší post.

    V kategorii mužů 40-49 let (M 40+) neponechával nic náhodě Pavel Urych (Hanouskův cyklistický klub Radotín) (1-4-2). Do čela bodování se dostal již po Karlíku a na stupních nechyběl ani jednou. Naprosto stejně, avšak o příčku níže, se v bodování pohyboval Jiří Pospíšil (CK Praha 6) (0-1-2). Znalcům historie Časovek by jejich vzájemné souboje mohly doslovně připomenout duel Vejvoda-Haspeklo ve druhém ročníku v roce 2000. Identicky hned po druhém klání zaujal třetí příčku Petr Švec (KPO) (0-0-1) a podržel si ji až do konce. Bedny se dočkal až v posledním závodě navzdory déletrvajícím problémům s kolenem a blížícímu se chirurgickému řešení.

    Do kategorie M 50+ čerstvě vstoupil Josef Burgr (CFC Kladno) (6-0-0) a nenechal zde kámen na kameni. Jednou vynechal, ale když se postavil na start, nebral nic než vítězství a nový rekord tratě. Hodnoty rekordních zápisů této kategorie jsou nyní tak vysoko, že i v prestižní kategorii Ultra se najde jen pár borců, kteří dokážou Josefa v kopci porazit… Druhý v pořadí skončil Oldřich Kovařík (CKKV) (1-4-0). Burgrovu neúčast ve Vraném dokonale využil a i on vítězství v tomto závodě ozdobil vylepšením traťového rekordu. S velkým odstupem pak následovali další ostřílení bojovníci, jejichž účasti na závodech nebyly tak pravidelné. K bronzu stačily Václavu Hrachovinovi (Sokol Králův Dvůr) (0-0-1) jen čtyři kvalitní závodní jízdy.

    Ženám se letos do kopců nechtělo a v celém ročníku se jich objevilo jen 12. Hanka Ebertová (KPO) (4-0-0) obhájila loňské prvenství. Při své důkladnosti si lehce spočítala, kolikrát je účast nezbytně nutná a jinak šetřila energii na jiné závody. Druhá v pořadí skončila stále se lepšící Dáša Likusová (KPO) (2-2-0), ale i u ní jsou cyklistické priority v jiné oblasti. Třetí příčku si zasloužila nejpravidelnější účastnice Jitka Müllerová (KPO) (1-0-1).

    V absolutním pořadí mohl na přední pozice pomýšlet jen ten, kdo nevynechal ani jeden ze závodů a nebylo pochyb, že to bude někdo z kategorie Ultra. Třetí příčkou ve 192-hlavém žebříčku potvrdil svoji pozici mezi elitními vrchaři Josef Vejvoda (CKKV). Stříbro dokázal i přes jeden vynechaný závod vybojovat Karel Paták (Sokol Králův Dvůr) a absolutně nejvyšším bodovým ziskem zakončil IV. ročník Časovek do kopce v sezóně 2002 Radek Procházka (KPO) a mimo tradiční „placky“ a bublinek si odnesl hlavní „zimní“ cenu sponzorovanou Skiservisem Radotín.

    V hodnocení týmů se po třech letech konečně dočkal pořádající tým KPO, když zvítězil ve všech letošních závodech. O druhou příčku bojovali jezdci CKKV se smíchovskými H-H. Ve třetím klání se definitivně CKKV usadili na stříbře a H-H poklesli až na pozici čtvrtou, ale hned na dalším závodě situaci napravili a bronz udrželi až do konce.

    Tečkou za IV. ročníkem poháru Časovek do kopce bylo vyhlášení výsledků v restauraci Ořech, ke kterému neodmyslitelně patří i anketa. Cenné podněty využijeme pro přípravu závodů v příštím roce a pevně věříme, že se na tratích jubilejního V. ročníku budeme opět setkávat.

Michal Malášek
KPO - cyklistický klub
kpo@kpo.cz, tel. 605 729 800


Zabezpečení závodů pro Vás zajišťoval tým ve složení:
Michal Malášek; časomíra: Pavel Malášek, Antonín Tenkrát, Martin Linek; pořadatelé: Zuzana Malášková, Jiří Sladký, Jitka Müllerová, Alois Vitásek, Luděk Straka, Jakub Malášek, Jan Procházka, Dušan Příbrský, Dáša Likusová, Radmila Vojtěchovská, Jindřich Šmejkal, Radek Procházka a další…

… za laskavé podpory firem:

PEDÁLSPORT (výhradní zastoupení Park Tool USA), R&B (cyklistické lahve) PENCO (sportovní výživa), TUFO (plášťové galusky pro silniční kola), EVERSTAR (čistící prostředky), CYKLOSPORT ŠIŠKA (cykloprodejny Černošice a Zbraslav), SKISERVIS Radotín (vše na hory + půjčovna nářadí - sponzor ceny pro absolutního vítěze), LÉKÁRNA ADONIA (Radotín a Černošice - doplňkový sortiment pro sportovce), OLYMPIA WELLNES (sportovní centrum Všenory), SKLENÁŘSTVÍ SAŠ Rudná (Sklenářství, rámování, pískování - sponzor cen pro vítěze všech kategorií) BRETTON (výhradní zastoupení TREK, Garry Fisher), PAUL LANGE OSTRAVA (Shimano, Selle Italia, Ambrosio, Sports Instruments), MOIRA (funkční prádlo)

Zvláštní poděkování:
Děkujeme Jiřímu Pohlovi, který nás přesvědčil, že i při novém způsobu bodování bude možné celkové výsledky spočítat ihned po posledním závodě a vytvořil pro náš pohár unikátní databázi. To, co obvykle po každém závodě trvalo několik hodin, proběhlo díky jeho programu během pár okamžiků, a tak jsme mohli zveřejnit při vyhlášení po posledním závodě nejen pořadí nejlepších v jednotlivých kategoriích, ale i kompletní pohárové výsledky všech účastníků a týmů.


Výsledky všech závodů i celkové výsledky IV. ročníku poháru Časovek do kopce najdete zde