1. závod poháru UAC 2001 - Jarní časovka Velká Dobrá
(21.4.2001)

    Mezi 119 závodníky na startu prvního letošního závodu poháru UAC - časovky ve Velké Dobré - stanuli i tři silniční specialisté z KPO: v ženské kategorii Hanka Ebertová, v kategorii příchozích oba Jirkové - Salava a Sladký.

    Trať (Velká Dobrá-Doksy-Kamenná Žehrovice-Tuchlovice-Slovanka a zpět) měřila 22 kilometrů a její celkové převýšení bylo 215 metrů (115 metrů první, 100 metrů druhá polovina). Profil tedy až na pár "vlnek" nepříliš náročný, spíše rovinatý.  

    Výsledková listina nakonec potvrdila dominantní postavení Hanky mezi ženami, když přesvědčivě vyhrála s velkým odstupem v čase 37:02 před druhou v pořadí L. Sýkorovou (BIK - 40:12). Po sloučení výsledků kategorie příchozích a 2. divize UAC dojel Jirka Salava na vynikajícím 7. místě (35:21), Jirka Sladký obsadil solidní 34 pozici z 66 startujících (39:13).

Jirka Sladký:
    Trasu časovky jsme si s Michalem Maláškem projeli v neděli týden před závodem. Vzhledem k tomu, že tehdy foukal (slovy meteorologa Zákopčaníka) čerstvý západní vítr a jel jsem na "zimákovi", dosažený čas lehce přes 40 minut s průměrem 32,5 km/hod dávaly reálnou naději, že ve vlastním závodě by se průměr mohl posunout nad 35 km/hod. Nakonec ale bylo vše jinak...

    Poměrně chladné a větrné dopoledne věštilo, že podmínky pro závod nebudou zrovna optimální. Na startu ve Velké Dobré se sešlo početné pole soupeřů, po zimní nezávodní pauze nažhavených porvat se s časovkovými kilometry, silným větrem a na druhou polovinu dubna netypickým chladnem.

    Na parkovišti budil před závodem pozornost Martin Studenovský (Ultrasport Sensor), který se intenzivně zahříval na správnou provozní teplotu na cyklistickém trenažéru. Ačkoliv byl pevně odhodlán porazit Pavla Kroba (Protherm), nakonec se přeci jen ukázalo, že to byl úkol nad jeho síly. Přesto jeho 2. místo v 1. divizi a čas 31:51 (průměr přes 41 km/hod) je pro většinu z nás naprosto nepochopitelný...

    Startoval jsem ve 12:38 jako 39. v pořadí. Nepříjemný boční severní vítr hned zpočátku dával nekompromisně najevo, že budu rád, pokud dosáhnu alespoň stejného času, jako minulý týden při tréninku. Týmový kolega Jirka Salava, startující minutu za mnou, mne dojel již na pátém kilometru. Vzhledem k spíše rovinatému profilu trati, který mne nedokáže vyhecovat k maximálnímu výkonu a silnému větru jsem však byl na obrátce na Slovance s průměrem rovných 33 km/hod vcelku spokojen.

    V druhé polovině časovky, ačkoliv dle mých měření z minulého týdne byla oproti první půlce méně kopcovitá, jsem významného zrychlení bohužel nedosáhl a tak výsledný čas 39:13 a průměr 33,3 km/hod reálně odpovídaly mé momentální formě, charakteru a podmínkám na trati.

    Přesto považuji umístění v polovině 2. divize UAC za úspěch. Pro příští rovinaté časovky však zvažuji pořízení "lehátka", které velká část z našich soupeřů v silném větru s výhodou využila. Myslím, že by pak dosažený čas mohl být určitě o minutu, možná dvě, lepší.

    Kompletní výsledky časovky naleznete na webu UAC.