3. ročník Libotovského oválu
(2.6.2001)

    Prázdniny patří dětem, my se ještě krátce ohlédneme za cyklistickými závody, které proběhly při Dětském dni v Libotově.

    Cyklistický závod v Libotově byl záležitostí vysoce společenskou a sportovní zároveň. Konal se na fotbalovém hřišti, na němž byla vytýčena oválná trať. Na malé tribuně stálo pódium, odkud celý průběh moderoval organizátor celého Dětského dne pan Frýba, učitel Základní školy v Dubenci. Rodiče a přátelé malých závodníků seděli u stolků v rohu hřiště.

    Vlastní instalace trati, včetně stolku časoměřičů a prostoru startu a cíle, se obvykle chystá až v den konání, tj. v sobotu ráno. V minulých letech jsem trasu vytyčoval sám, letos jsem byl příjemně překvapen, když jsem na hřišti nalezl nažhavené závodníky, kteří od časného rána s velkou chutí trénovali a ochotně mi pomáhali při stavění celé trasy.

    Tradičně byly vypsány tři kategorie: malíšci - děti do 6 let, naděje - děti ve věku 7 až 9 let a žáci (žákyně) - děti 10 až 12leté. Malí závodníci se registrovali od zahájení programu ve 13:30. Starty jednotlivých kategorií probíhaly v režii hlavního moderátora, který skládal celý program dne z různých soutěží a radovánek. Kromě cyklistiky si děti zarecitovaly, zahrály vyřazovačku se židlemi, zatančily, zastřílely ze vzduchovky, zabojovaly na kladině a užily si také další atrakce.

    Napětí ovšem vrcholilo starty jednotlivých kategorií. Předstartovní nervozita byla stejná jako při Závodu míru nebo Tour de France. Strkanice na startovní čáře, rychlá kontrola startujících, označení kol jednotlivých účastníků samolepkou sponzora, a bylo odstartováno.

    Celkem závodilo 26 dětí. Podle kategorie se jel jeden až tři okruhy. Rodiče se nechali strhnout atmosférou a fandili hlasitým povzbuzováním a výskotem. Byly k vidění spurty na cílové pásce, radost z vítězství a zklamání z porážky. Nakonec si každý malý závodník došel na pódium pro diplom a malou odměnu. Snad ani nikomu nevadilo, že letošní Dětský den hojně propršel.

    A jak to dopadlo? Hodnotily se zvlášť kategorie kluků a holek, přehled výsledků je uveden v tabulkách. Těšíme se všichni na 4. ročník v příštím roce.

    Zbyněk Křesťan

Malíšci (do 6 let)

Holky

Kluci

1. místo Denisa Vaníčková Honza Hlava
2. místo Martina Macháčková Matěj Pekárek
3. místo Michaela Kneiflová Daniel Pekárek
4. místo   Adam Flégl
5. místo   Jan Pekárek

 

Naděje (7 - 9 let)

Holky

Kluci

1. místo Daniela Vašátková Jan Štědrý
2. místo Leona Neumannová Ondra Flígl
3. místo Kristýna Šormová Martin Bureš
4. místo   Jakub Černý
5. místo   Vojta Pekárek
6. místo   Tomáš Dostál
7. místo   Daniel Jánoš
8. místo   Robert Křesťan

 

Žáci / Žákyně (10 - 12 let)

Holky

Kluci

1. místo Kateřina Kovalová Jan Bukač
2. místo Klára Kovalová Luděk Hlava
3. místo   Petr Flígl
4. místo   Jiří Marek
5. místo   Pavel Věchet