Šílený cyklista 2001 - pokuste se o zápis do Guinnessovy knihy rekordů

    Dlouhé trasy jsou kořením cyklistiky. Začátečníkovi může připadat 20 km v sedle jako monumentální výkon, ale je téměř jisté, že ho brzy začne lákat 50, "stovečka", nebo dokonce 200 km. Ujet takovou vzdálenost může trvat celý den, ale přinese uspokojení jako odměnu za trpělivost. Stejným vývojem prošli i organizátoři ultramaratónu Šílený cyklista.

    Historie ultramaratónu Šílený cyklista se datuje na podzimu roku 1992, kdy se zakladatelé akce Jiří Sladký a Dušan Příbrský rozhodli prověřit svoji vytrvalost na trase Praha - Tábor - Praha. V sedlech zánovního MTB a obstarožního kola domácí provenience zdolali pro ně tehdy neuvěřitelných 200 km za necelých 14 hodin.

    Euforie v cíli byla nepopsatelná, nicméně bylo jasné, že příští pokus o překonání sebe sama musí směřovat k metám vyšším. A tak na podzim 1993 opět oba cyklisté "šlápli do pedálů" a pokořili 263 km na trase Praha - Hradec Králové - Praha.

    Jestliže první dva ročníky Šíleného cyklisty byly pojaty spíše jako náročné výlety, již následující ročník plně dostál svému jménu. V pořadí třetí Šílený cyklista byl v historii akce asi nejsvéráznější. Tehdy v roce 1994 byla stanovena meta na rovných 300 km. Nutno však podotknout, že celý závod probíhal na uzavřeném 720 metrů dlouhém okruhu kolem parkoviště na pražském sídlišti Novodvorská. Další podmínkou, provázející i všechny následující ročníky, bylo překonání vzdálenosti v limitu 24 hodin. Opravdu šílených 417 okruhů tehdy zdolali v tropických vedrech nakonec jen 2 cyklisté.

    Životaschopnost akce byla prokázána, avšak pro další růst bylo nutné vybrat vhodnější trasu. A tak od roku 1995 až do současnosti se Šílený cyklista jezdí každoročně na 3 630 metrů dlouhém, téměř ideálním silničním okruhu v Praze mezi Radotínem a Velkou Chuchlí. Organizátoři současně pokračovali v započaté tradici posouvání cílových met o 50 km každý rok.

    V roce 1995 se na startu 350 km trati sešlo 13 vytrvalců, z nichž metu pokořili dva. Avšak ne vždy se dařilo. V roce 1996 laťka 400 km odolala, když pro nepřízeň počasí i ti nejzdatnější z 26 borců vzdali po 300 km. "Čtyřstovka" tedy padla až v roce 1997 díky trojici nejlepších z 30ti členného závodního pole. V roce 1998 se závod nekonal, zato v roce 1999 se na startu sešlo již 74 závodníků a zápas s 450 km se nakonec podařilo dovést do vítězného konce dvojici nejvytrvalejších. Magická "pětistovka" byla přichystána na rok 2000…

    Zatím poslední 8. ročník se stal pomyslným mezníkem ve vývoji akce Šílený cyklista. Když v sobotu 17. června 2000 vyrazila na trať skupina 56 cyklistů, lačnících pokořit nekonečných 500 km, pořadatelé z cyklistického klubu KPO netušili, že jimi stanovená meta některé ultramaratónce ani zdaleka nezastaví a ve stanoveném 24 hodinovém limitu ujedou mnohem více. Neuvěřitelných 600 km ve vynikajícím čase 20 hodin 25 minut nakonec zdolala známá vytrvalkyně a vítězka loňské silniční Velosérie 2000 Hana Ebertová (KPO) a Jan Tomášek v čase rovných 24 hodin. Vysněných 500 km pak zdolali Jan Herel a Pavel Matoušek, oba v čase 23:15.

    Pro letošní 9. ročník se organizátoři z KPO, vzhledem k loňským zkušenostem, rozhodli pro zásadní změnu. Šílený cyklista startuje v sobotu 30.6.2001 v 10:00 od dostihového závodiště Praha-Velká Chuchle a má stanoven pouze časový limit 24 hodin. Závod je vypsán v kategoriích muži, ženy a štafetová jízda družstev jako pokus o zápis do Guinnessovy knihy rekordů v disciplíně vzdálenost ujetá na kole za 24 hodin. Po celou dobu konání akce budou na její průběh dohlížet autorizovaní zástupci společnosti Guinness World Records. Vítězům všech tří kategorií se tedy naskýtá možná neopakovatelná příležitost zapsat se do historie silniční cyklistiky. Máte-li odvahu, neváhejte a pokuste se i vy vstoupit do cyklistické dvorany slávy.

    Veškeré informace o akci Šílený cyklista lze získat na internetové adrese cyklistického klubu KPO www.kpo.cz, případně na e-mailu kpo@kpo.cz či tel. 0602-68 69 69.

Jiří Sladký, KPO