Dobývali jsme Českou spořitelnu na horských kolech

    18.6.2000 se uskutečnil na letišti Točná v Praze další ze seriálu závodů Kolo pro život - Česká spořitelna - Liga horských kol 2000 (propozice a výsledky na http://www.kolopro.cz). Krásné počasí přilákalo přes 500 závodníků ve všech vypsaných kategoriích a velké množství diváků. Závodilo se na členité trati vedené po lesních pěšinách ve svahu od letiště Točná dolů do Komořan. Za KPO tentokrát závodil Zbyněk Křesťan a jeho syn Robert (6 let).

    Děti měly trať uzpůsobenou jejich možnostem, a tak mohl na start nastoupit Robert do kategorie šesti až dvanáctiletých mladších žáků. V této kategorii se jelo jeden a půl okruhu. Robert zvládl dobře výjezd od startu do cílové rovinky, kde se pohyboval spolu se smečkou šestiletých borců na konci závodního pole. Jel zarputile a odvážně se zanořil do lesa a zmizel z očí diváků, přihlížejících v cíli. "V lese bylo dost hrbolů a musel jsem se vyhýbat stromům", řekl Robert v cíli. "Nejtěžší byl sjezd z lesní cesty na asfaltku, málem jsem se tam naboural".

    V cílové rovince jel Robert se zaťatými zuby a se slzou na krajíčku, takže snad jen díky Zbyňkovu vytrvalému povzbuzování dojel a udržel 50. místo z 59 startujících. Stal se tak cyklistou dne, protože, jak uvidíte níže, jeho otec Zbyněk ze závodu odstoupil.

    Zbyněk se přihlásil, jak by se zdálo, velmi sebevědomě, do kategorie sportovních jezdců. Důvod však byl velmi prozaický, start začátečníků byl příliš brzy a Zbyněk jej zaspal. Sportovní jezdci jeli spolu s elitou a tak výkon Zbyňka tentokrát ostře kontrastoval s dokonalým sprintem jezdců z týmu České spořitelny. Zbyněk dokončil dva okruhy z pěti a vzdal. Není to snad ostuda, ale rozhodně poučení, že kategorii začátečníků neradno zaspávat.

    Pro oba však byl den velmi příjemným sportovním zážitkem a těší se na účast v dalším závodě! Přijďte také, organizace je dobrá, zmatky mírné, startovné snesitelné a cyklistů (kamarádů) tam potkáte jako mraků.

Zbyněk Křesťan