Praha - Doksy 2000

 Počasí nám přálo a tak se na startu „Doks“ sešlo okolo 100 účastníků – jak se později ukázalo, vesměs samých „střelců“. Za KPO se vzhledem k poněkud neobvyklému času startu (čtvrtek 15:20) zúčastnili pouze Zbyněk Křesťan a Jirka Sladký.

Hned od začátku se ukázalo, že tempo bude vysoké a udržet se nebude žádná legrace – celý peloton se řítil rychlostí místy se blížící až 50 km/hod rovinou z Třeboradic směrem k Hovorčovicům. Jezdci KPO, zvyklí spíše na silovou jízdu v kopcích než divoký sprint v pelotonu, zvolili raději taktiku držet se těsně za hlavním pelotonem, což se vzápětí ukázalo jako velmi prozíravé – po ujetí několika prvních kilometrů valná část našich soupeřů před našimi zraky „lehla“ – stačilo malé zaváhání kohosi na čele balíku a všichni ostatní se rázem váleli v poli, příkopě či na silnici. Naštěstí však nikdo žádnou zvláštní újmu neutrpěl a tak nešťastníci s na tomto místě nereprodukovatelnými slovními výrazy opět sedli na stroje a pokračovali s vervou dál.

Vzhledem k tomu, že celé „Doksy“ jsou povahou spíše rovina než kopce (index 10,2 hovoří za vše), naši zástupci nepodali až tak dobrý výkon, jaký jsou zvyklí podávat na tratích náročnějších – přesto jsme přesvědčeni, že KPO rozhodně ostudu neudělali a svým výkonem splnili v nečekaně ostré konkurenci limit, který si před závodem předsevzali.

Jirka byl v cíli za 2:41 (průměr 30,2 km/hod)  – to je na 80 km trati s dvěmi ostrými vrchařskými prémiemi poměrně slušný výkon. U Zbyňka se na poněkud horším čase - lehce pod 3 a 1/2 hodiny (průměr 22,8 km/hod) - významně podepsal fakt, že se stal náhodným svědkem dopravní nehody, u které asistoval a tím přišel o cenné minuty…

Večer pak po vyhlášení vítězů následovalo tradiční příjemné posezení u piva na terase hospody v kempu Bílý kámen a rozhodně bylo o čem povídat - všichni byli spokojení a těšili se na příští, již 19. ročník závodu.

Oficiální výsledky od CKKV najdete zde.

 Jirka Sladký