Drama Logistika KPO na 6. časovce do kopce na Roblín
(10.9.2000)

    Letošní nejdelší závod poháru časovek do kopce na stejné trati jako v loňském ročníku - mezi Černošicemi a Roblínem - byl pro mnohé velikou výzvou ke zlepšení loňského oficiálního času. Nejinak to cítil i náš Logistik Dušan Příbrský, který tentokrát za tímto cílem kráčel s nebývalou důsledností.

    Na trať jezdil pravidelně trénovat vždy s novým rozpisem časů v jeho kontrolních bodech a dokonalá znalost tratě začala přinášet plody v podobě zkracujících se výsledných hodnot. V posledním tréninku, dva dny před vlastním závodem, kdy si chtěl Dušan definitivně utvrdit naděje na zlepšení osobního rekordu, však i přes enormní úsilí na trati zajel čas téměř o dvě minuty horší a sobotní závod byl najednou pro něj velikým otazníkem.

    Přišla sobota a s ní dlouho očekávaný závod. Nezvykle vážný Dušan se po prezentaci soustředěně připravoval na svoji chvíli a na černošické rovince zahříval svaly pro svoji ostrou jízdu a posléze se v samém závěru startovního pole s číslem 51 vydal vstříc 6 200 metrům tratě se 173 metry převýšení.

    Zkušenostmi vybavený ze svých tréninkových jízd zkracoval vzdálenost k cíli takovým způsobem, že na všech jeho kontrolních místech byl dříve a rozdíl mezi touto jízdou a nejrychlejší tréninkovou se stále zvětšoval. Nezměněnou dynamikou jízdy se dostal až za nejprudší úsek trati v Roblíně, kde se trať narovnává.

    Dušan ještě s dostatkem síly ve snaze nabrat co největší rychlost se sklání na hrazdu na svých řídítkách a v následném mohutném záběru ulamuje (!) jednu z opěrek na tomto nástavci. Drobně zakolísá, ale pak s nezměněnou intenzitou nezadržitelně pokračuje k cíli a splňuje si svůj sen o zlepšení osobního rekordu o celou minutu a 20 vteřin!

    Evidentně šťastný pak v cíli vyprávěl, že nejhorší v ten moment bylo dilema, jestli zastavit a ulomený díl sebrat, či dojet nadějně rozjetý závod.

    Potěšitelné je, že zvítězil Dušanův sportovní duch a k dosaženému výkonu mu tímto blahopřejeme.

Michal Malášek