Pepa Vejvoda - 2. ročník poháru Časovek do kopce z pohledu celkového vítěze kategorie ULTRA
(23.11.2000)

Pepa Vejvoda (CKKV) - celkový vítěz kategorie ULTRA - se v obsáhlém rozhovoru vyjadřuje k jednotlivým závodům 2. ročníku Časovek do kopce, odpovídá i na otázky týkající se tajemství jízdy v kopcích a mnohé prozradil i o své zimní přípravě a plánech pro příští sezónu. Za KPO otázky kladl Michal Malášek.

V impozantním prostředí, kde celkový vítěz kategorie ULTRA 2. ročníku poháru Časovek do kopce - Pepa Vejvoda (CKKV) - krotí živly o výkonu dvou Štěchovických elektráren, proběhl další ze série rozhovorů s letošními vítězi. Na začátku ho sice narušovaly problémy technického rázu, ale nakonec se přeci jen poté, co ani několikerá výměna baterií v diktafonu nepomohla, podařilo odhalit příčinu a rozhovor zdárně proběhl. Baterii, kterou Pepa obětavě vyňal ze své svítilny, tak mohl vrátit na svého opodál stojícího zimáka.

Už to snad jede. Tak cementárna?
To jsem vyhrál, to byl dobrej závod (smích).

Jak se ti líbí, zdá se už tam dost přibejvá provoz?
Mě se líbí, ale asi vám to zrušej, až budou dělat ten okruh. Já na tom Barrandově na to čekám jako na smilování, protože tam je to děsný.

Nahrává? Jo teď to svítí, tak snad jo.
Líbí se mi, no, mě se líbí hlavně ten úsek od toho rybníka (smích).

…ten nejprudší…
To je ten nejprudší úsek, no. Ten dojezd je potom takovej jako po rovince, no a líbí se mi, že tam mám ten rekord (smích). Letos nebyly dobrý podmínky a tak to nikdo nepřekonal.

Co to dělá, se to pořád nějak zastavuje, no snad to chvíli zas pojede.
Takže tam není nic?

No ne, něco tam snad bude.
Si tam něco doplň. Cementárna se mi líbí, no. Jezdí se mi tam dobře, není tam žádná rovinka, je to furt do kopce.

To…a…je… …ale… baterka…jo už…
Tak tam dej to, abych si ji nevybil.

Jo, sorry. Co říkáš na konkurenci jaká se tam sešla? Do jaký míry je takovýhle vítězství pro tebe úspěch, když tam ta konkurence není až taková, i když nějaký jména…
No záleží kdo tam přijde. Tady koukám, ta první časovka, tam byli ti Stodůlečáci, no. Je jasný, když tam přijde Karel Kuchler (H-H), Martin Studenovský (CKKV), Karel Paták (Sokol Králův Dvůr), to už je o hodně větší konkurence.

(cvak)
To nedoděláme…

Nic, necháme tu první, jdem dál. Druhá časovka - Vonoklasy. Tam…
Tam jsem taky vyhrál. Ta je taky pěkná (smích).

Ale je to něco jinýho, přeci jenom. Ten mírnej dlouhej začátek.
Nóó, tak loni to bylo jiný, tam jste startovali…

…hned pod tím kopcem. Letos se to prodloužilo o ten začátek.
Se to prodloužilo, ale furt je tam docela dobrej úsek. Vyhrál jsem, ale ta konkurence, tam taky nebyly žádný hvězdy. Vono se to těžko posuzuje co jsem vlastně zajel. Akorát, že je to teď dobrý, je to dlouhý 3,5 kilometru a takže to…je to dobrý, nejezděj tam auta.

Aspoň pro mě je tam ten kopec hrozně nepříjemnej, že vidíš daleko před sebou kam to stoupá, že to je rovně nahoru.
Nóó, no tak ten prudkej, no. Když to vemu, vlastně já si myslím právě v těch prudkejch tam jedině získávám. Já určitě tady tu rovinu a tamto nahoře nejezdím nijak zvlášť. Takže… Dobrá časovka (smích).

Třetí jsi vynechal a čtvrtá - Vrané do Zvole.
No, to jsem byl, že jo… Karel mě tam zaříz, no a…To bylo pěkný, no, ale Karel byl, byl lepší, no, ale to je pěknej kopec.

Na začátku jsou tam kopce a až na konci se to trochu srovná.
No von je tam dost dlouho kopec. To je docela slušnej kopec. Já vim, je dost dlouhej. Vlastně až ten dojezd je mírnější, ale před cílem se to zase zvedá. Nóó, tak ten dojezd už, je vždycky… Tamhle na cementce máš taky vlastně ten dojezd rovnej. No je to v lese, to je pěkný.

Mám pocit, že tam není nějak moc orientačních bodů, když to člověk nezná…
No já tam jezdím, jezdil jsem tam hodněkrát a vždycky je potíž jako…v těch vracečkách dole se orientuješ, ale potom se neorientuješ tady nad nima. Sice teďka už to tam trošku znám, ale musel jsem tam jet já nevím dvacetkrát, než vlastně zjistím, kde vlastně jsem. Potom, když už vidíš ty baráky tak je to jasný, ale tady. Ta orientace je divná to je pravda. Tady máš takový jako jezírko, tam se to trochu narovná, někde mezi prvním druhým kilometrem. No a potom to jde do kopce a jsou tam takový zatáčky, že vlastně nevíš kde jseš. Už si myslíš, že už jseš u těch baráků a…a nejseš tam.

(smích). Tak další byla Točná.

Točná? Jo tohle. Nóó…

Třetí.
Tam jsem zajel podle mě nejhůř, si myslím, protože mě tam porazil i ten Karel Brambora (CS Stodůlky). Nevím proč jsem tam zajel tak blbě, jestli to nebylo taky tím, jak jsem před závodem píchnul a pak jsem to foukal nepřilepený. Je to tam pěkný, v lese, kopeček, není sice moc prudkej, podle mě. Dá se jet hodně rychle.

Ten sklon je skoro pořád úplně stejnej.
Možná, kdyby se to jelo až tady od mostu…

Jenže tam je provoz, sice by se odbočovalo doprava…
Třeba v neděli dopoledne…Trochu by se to prodloužilo. Vono těch 2,3 to je úplná hranice, víš…Voni by se tam udělali nějaký metry, zespoda, možná nějaký, víš jako převýšení myslím.

Jenomže kde tam umístit ten start, nemáš tam kde zaparkovat auto a tak.
Zaparkovat auto?

Néé, myslím prezentace a tak.
Ta by mohla bejt jak je to parkoviště u tý zoologický, to by bylo 150 metrů od sebe.

No je to škoda, protože takhle začínáme v půlce toho kopce.
Tam máš velký parkoviště u tý zoologický.

No možná by to i šlo.
Je tam i hospoda potom, takhle pod kopcem jak je nádraží. Je fakt, že ten provoz… ale zase si myslím, že v sobotu odpoledne, nebo v neděli, když to děláte, není tak hroznej a zatáčí se doprava. To by nebyl problém. Horší je když zatáčíš doleva.

Ještě to zvážíme.
By se to prodloužilo.

Šestka Roblín.
Nóó (otráveně) to je takový…Nejdelší je, nejdelší, to je pěkný. Kolik jsem tam letos zajel. No jó, jenomže to byly samý hvězdy a ta ztráta tu jsem neměl úplně tak velkou. Karel Paták mě tam taky udělal, Masák (Rudy Project), nóó tak je to moc pro mě… moc velký roviny. Těch kopců je tam málo. Je to sice dlouhý, převýšení taky pěkný, ale já tam asi nemůžu pomejšlet na nějaký nejlepší umístění. Podle mě jsem to ještě zajel docela dobře, když vemu, že jsem porazil toho Karla Bramboru a … Je to moc rychlý, protože když je průměr přes třicet do kopce, tak je vidět, že už se tam musí jet, viď.

Hm.
Ten průměr by měl bejt tak dvacet aby to byl kopec.

Dobře. Další - sedmá, opět cementárna.
No jó, tak to je to samý.

(smích) Jak to vypadalo - třetí, až.
Tam byl Martin - hvězda no a Karel, ten mě zaříz taky, vždycky. Udělal mě sice o čtyři o pět vteřin, ale udělal mě, no. Jsem se nevytavil, no (smích). Takhle, Karel se určitě zlepšil a Martin že mě porazí, to je jasný.

Ten rekord ti ale nevzal.
Rekord mi nevzal. Nefouklo, tak ho nevzal (smích).

(smích). Poslední Kopanina?
No to je v bledě modrým ten Roblín a ještě kratší. To je to samý. To jsem jel vlastně poprvně. No ten Honza ten to zajel, Kadečka (Žimar) jako blázen. Salava (KPO) taky, to byly časy.

Průměr 30 to je strašný.
Nóó vidíš to, je to samý jako ten Roblín. Průměr třicet to je strašně, strašně rychlý do toho kopce. Tady to jsem si říkal, hodit to sem k Ořechu, to občas jezdím, když fouká a nechci jet ze Slivence na Ořech, tak…

Jenže to převýšení je stejný a navíc by tam byl ten problém s odbočováním.
Nóó, tam je odbočování doleva. Nevím jestli by to bylo tady vejš.

Já myslím, že je to stejný.
Ale vyškrtla by se tady ta rovná pasáž (smích).

Ty vlnky.
Bylo by to pořád, bylo by to určitě pořád do kopce. Snížil by jsi průměr.

No vono se to nažene dole a možná v tom závěru, ale v těch vlnách…
Tam se jede určitě přes 40 a to si stejně voddychneš. Tady by jsi jel furt do kopce. Podle mě jedině je tam blbý to odbočení, bys tam musel dát…někdo by tam musel stát, no, protože to pustit jen tak, že by tam nikdo nestál, to by bylo…

No ono by to bylo asi kratší.
Já si myslím, že je to vejš, já nevím. I když možná že ne.

Bylo by to kratší, protože tady se to natáhne až na ten horizont. Je to mírnější. Do stejný vejšky se dostaneš delší tratí.
No, no.

Ten dojezd je taky docela zrádnej tam člověk…
Je zrádnej. To jsem poznal taky, že je zrádnej. Jsem koukal na computer a myslel jsem, že to zajedu pod devět, víš podle toho jak jsem jel do cíle, no a tady koukám, měl jsem 9:08 a to jsem ještě, to jsem si říkal to už zajedu pod 9 a furt cíl… A ještě se to zvedá, no…no tak už to máme všechno.

Počkej, já bych se tě ještě chtěl zeptat jaký máš plány na příští rok, co chceš jezdit a tak.
Plány na příští rok. Co chci jezdit. Nóó, furt se mě každej ptá, jestli budu jezdit UAC a …no si myslím že spíš asi ne. To by bylo hodně závodů…

Co jako příchozí?
Příchozí? Příchozí můžu jet, to jsem jel taky vlastně Řevnice, Liteň, vlastně ten náš seriál, no a jestli bych třeba jel…já nevím, třeba Kobří pomsta se mi líbí, na těch Brdech, no a to jde o dva tři závody pro ty příchozí, kde by byla vyhlášená příchozí, no ale…

Vona se nevyhlašuje všude?
Nóó myslím, že není. Když jsem to jezdil já, tak někde příchozí nebyli. Většinou by s tím neměli dělat problémy, když ti přijde pár lidí na závody. Nám odpad Kondor, víš. Asi se nepojede.

Nebude?
Nebude. Co jsem slyšel, tak se dohodli, že se na tom prodělává 15 000 každej rok, tak Kondor nebude…

To je škoda.
…tak spíš uvažuju, že…

To už je oficiální, nebo se o tom uvažuje?
No měli nějakou schůzi, jako ti co to dělaj - Vláďa Konůpka, Olda Kovařík a Chrpa (všichni CKKV), nebo kdo tam byl a právě jsem mluvil s Oldou a říkal, že už se to tam rozhodlo. No říkal mi to Olda Kovařík, no tak já nevím, jestli to je…

Hm.
…jestli to je stoprocentní to nevím, ale tak na 95% to tak je. Voni s tím měli půl roku práce, viď, potom jsi proděl 15 000, třicet, čtyřicet lidí, nebo šedesát snad nějakejch organizátorů i s těma vojákama.

Hm, no to je…
Těch maratónu už je hodně. Abys tam měl 300, 400 lidí, to podle mě, není moc reálný.

Ale vždyť tady u Prahy se nic takovýho nejezdí.
No ale když řekneš maratón, tak vlastně podle mě, každej si řekne nějaký kopce, tak to jsou, já nevim, Šumava, Beskydy, Jeseníky nebo co, nebo Českomoravská vrchovina a…

Brdy jsou taky kopce.
No jo, ale tak nevím proč sem ne. Už je to zahlcený. Už je hodně maratonů a maraton nemůžeš jezdit jednou za čtrnáct dnů, nebo jednou za tejden. Podle mě se na to musíš připravit a … no tak já uvažuju, dneska jsem právě mluvil s Oldou Kovaříkem a jsem mu říkal, jestli by jsme neměli udělat nějakej závod do kopce, víš, protože vypad…nóó do toho seriálu, viď. Vypadl jeden závod a my tam máme tři normální závody - Doksy, Liteň, Brdy, to jsou klasický závody, potom tam máme časovku dvojic, potom tam máme ten Satalickej trojúhelník, no a co ti vlastně chybí?

Jo aby to bylo…
…nóó, víš jako aby to byly jako všechny disciplíny. Ti chybí časovka do vrchu. Možná, že Vláďovi zavolám, jestli by nešlo něco vymyslet. Protože mám pořád v plánu, jak jsem vám říkal, tu trať z těch Všenor do těch Černolic. Plány, no jezdit vaše časovky (smích) to je jasný, jezdit naše závody, jestli jich bude pět, šest, no a jestli zase pojedu třeba Řevnickou časovku do kopce v UACu, nebo ještě nějakej závod, tak…

Dobře. A ještě jestli můžu, máš nějaký speciální tip na zimní přípravu?
(smích) Tip na zimní přípravu?

Určitě máš nějaký osvědčený metody.
Letos jsem si chtěl vyzkoušet, že budu večer běhat, když jsou dlouhý večery a je tma. Tak jsem běhal asi 14 dní a zase mě vzaly, já nevím jak se jim říká, prostě tady ty nártový kůstky. Nemůžu jít po schodech, bolí mě to, prostě, běžel jsem naposledy minulou neděli a od tý doby jsem pajdal a už prostě se na to běhání asi vykašlu, protože nemám k tomu… už se mi to stalo asi před třema rokama, taky jsem chtěl běhat, to jsem běhal ještě tady. Běžíš pětkrát, šestkrát, no a začlo mě to bolet, tak nevim. No jestli si…no ale ten trenažér asi, nóó já na to už nemám asi psychicky, hodinu, nevim, no. Teďka tak dojíždím sezónu, tu sobotu neděli od mostu jedu, nebo jenom neděli a přes tejden se snažím jet, buď v úterý, nebo ve středu aspoň 40, nebo 50 třeba z práce, nebo, víš abych ještě jel aspoň…

Jezdíš takhle celou zimu?
Dokud to jde. Když je potom sníh, hodně, nebo to, tak nejedu, ale když to jde tak se snažím jezdit. Do tý nuly, do minus 2, minus 3 se dá jet. Od mostu se jezdí pořád a …

Prozradíš něco jako vyhlášený vrchař o tréninku kopců (smích).
To není možný (smích).

Jak to děláš? (smích)?
Bože, co…

Jak to…používáš třeba nějakej pulsmetr?
Víš co já si myslím…

Používáš to nějak při tréninku?
Co?

Nějakej ten sporttester.
Nóó, tak sporttester mám.

Používáš to nějak?
No spíš orientačně se na to dívám. Když jedu sám, tak mě to…abych viděl, že se neulejvám, že jo. Vím, třeba, že od 130 do 150, do 160 tepů je nějaké to normální pásmo, nevim jak se to jmenuje, a od těch 160 že už to jedu prostě, že si jako víc dávám. Pak když jedu zase od mostu v nějaký skupině, tak se tam snažím udržet a koukám se na to, víš, no prostě abych viděl jak moc mám ještě rezervu, jak můžu jet s tou skupinou, nebo… Vono ti to ukáže jak jseš na tom, jestli se ulejváš, nebo jestli ještě máš…Když jedeš a máš 160 tepů, tak já vím, že mám maximálku 195, tak vim, že ještě teoreticky, když nejseš…Vono se taky může stát, že jseš utahanej, že jsi den předtím něco jel, nebo prostě něco dělal, nebo to, nebo nemáš den a jedeš 140 tepů, 150 a nezvedneš se a nemůžeš zrychlit, jo. To je druhá věc. To jseš potom přetaženej a je ti to k ničemu, protože jedeš 140 tepů a nemůžeš jet rychlej. Ale když je jako normální situace, tak víš, i při tom závodě, tak víš že můžeš třeba zrychlit, že jo. No ale když jedeš 190 tepů, tak už zrychlit nemůžu (smích) to je takový…

Do jakých hodnot se dostáváš při těch časovkách, když už teda o nich mluvíme. Máš vůbec čas na to mrknout?
Jo mám. Vono mi to… spíš jako, že přidám, víš, že vidím, že jedu třeba 175, nebo 180, takže vidím, že jedu pomalu, že kdybych ho neměl, tak už si myslím, že jedu naplno, takže můžu přidat třeba do těch 190.

Hm.
Tak 180, 185 jezdím ty časovky. Potom třeba konec 190, no. Měl jsem už tak i 200. Nevím, jestli to ukazovalo dobře (smích). To už jsem potom ale úplně mrtvej. Čas na to mrknout mám. Mrknu na to spíš, že vidim, že jsem dole, že můžu ještě zrychlit.

A jinak nějakej ten trénink?
Furt na ten trénink. No víš co, já si myslím…

…tak jezdíš tam dobře, tak v čem je to tajemství?
Já si totiž myslím, že to tajemství je v tom, že se člověk jako s tím narodí. Že se s tím narodíš, že umíš jezdit do kopců, nebo se s tím …nebo máš předpoklady, že umíš jezdit po rovině. A potom už to můžeš jenom tak trošku zlepšovat, ovlivňovat trošku, ale moc…Já jsem zkoušel se zlepšit já nevím po rovině, nebo tak jezdit, tak jsem se třeba zlepšil o maloučko a ještě jsem potom jezdil třeba blbějc do kopců, nebo jako…Tak jsem to zavrhl, zlepšování po rovině (smích). Jsem si říkal, když jsem dobrej v kopcích, no dobrej, jako na naší úrovni dobrej, tak budu jezdit do kopců, co se budu trápit na nějakejch rovinách. Když tam jsem stejně průměrnej. Když tam jede někdo osmdesáti pětaosmdesáti kilovej kdo má nohy, tak prostě jede 45, 50 a to já neušlápnu, no.

Hm.
Co se tam mám zlepšovat. Jsem rád když uvisím a je to. Podle mě jak koukám, ti kluci, kteří jsou vrchaři, jsou stejně vrchaři, ti kteří odpadaj do kopce, tak stejně vždycky odpadaj do kopce, furt ti stejní ať trénuje jak kdo,

Hm.
tak prostě někdo jezdí rychlejc do kopce, někdo rychlejc po rovině, nebo. Já nevím co jako z toho (smích) vymyslet. Já jsem vždycky jezdil radši do kopce. Na lyžích prostě na běžkách taky radši do kopce. Na kole i na běžkách.

Během sezóny jsi trochu obměnil kolo. Jak jsi teď s odstupem spokojenej?
Nóó, je to dobrý. Jsem s tím spokojenej, akorát někdy si říkám, že na ty časovky do těch vrchů, víš to možná není úplně ideální. To původní bylo tvrdší, jenomže kvůli časovkám tři kilometry do kopce abych si pořizoval kolo na kterým potom neujedu sto kilometrů… Nemyslím si, že na ten sprint, těch 10 minut je úplně ideální to Morati, no že je trošku pružnější, než by mohlo bejt.

A na normální závody?
Na normální je to určitě plus, to je dobrý a na jízdu pohodlný. Jsem s tím spokojenej. Já teda myslím, že na letošek jsem trénoval víc než na loni, no a když to tak vezmu, tak loni jsem možná ty kopce jezdil rychlejc. Vono se to těžko porovnává. Máš tam povětrnostní vlivy a voni se zlepšili. Paták, Kuchler se zlepšili, se to se těžko porovnává.

Hm.
Ale je fakt, že jsem na letošek určitě jako víc jezdil. Loňskou sezónu jsem vlastně nezávodil a jezdil jsem tady na cementce pomalu líp. Tak nevim, no, ale už to (smích)…možná to ještě odlehčím…Už mám strašně vyžvatlaný pedály. Ty už jsou hrozný. No ještě mám v zimě jednu tajnou zbraň (smích), že mám doma takovou tu posilovací lavici, doma udělanou ze žehlicího prkna a tam teda dělám Bench press, to mě baví, protože si ležim a zvedám. No a teďka mám udělaný na nohy, nevím teda jestli to k něčemu je, jak takhle ležíš, tak vlastně předkopáváš a tady dole mám závaží, no. A dělám to během tý hodiny to dělám po dvaceti to třeba, kolikrát to je 17x 18x po dvaceti, takže když to spočítáš… Kolik to vlastně je? Tak 350x 360x to během tý hodiny vlastně udělám. Mezitím dělám Bench press, takže vlastně, takhle dělám Bench press 10x, čyřicítkou, pětačtyřicítkou a hned vlastně ležim a tak dělám nohama. No ruce si odpočinou a zase dělám Bench press a zase dělám těma nohama. No a potom si stoupnu, mám menší činku a jí zvedám takhle a takhle. To dělám, to jsem dělal i ještě když jsem nejezdil na kole. To je takový posilování. Ty nohy jsem neměl, ty nohy jsem si nechal udělat až teď co jezdím na kole. Vždycky, když cvičím prostě ten hořejšek, tak si jdu lehnout a cvičím ty nohy. Nečekám na to…Dřív jsem si tam četl noviny, když jsem nedělal ty nohy…(smích) a přišla mi Ilona, jako manželka (smích) a říká, co tady děláš, ty vůbec necvičíš, čteš si noviny, tak jsem říkal, mám sérii, dělám ruce. No a teď právě cvičím furt, jsem jako spocenej, protože to střídám. Ale jestli ty…já nevím. Já jsem loni dělal s těma činkama dřepy. Jsem si jí dal jako za hlavu a…

to je dost na páteř…
No jenomže jsem to dělal a v lednu mi ruplo v zádech a… furt jsem si zvyšoval, viď 40, 45, nebo já nevim, kolik jsem tam přesně měl, no a udělal jsem dřep, ruplo mi v zádech a 14 dní jsem… tady jsem šel do práce a takhle vohnutej jsem tady chodil. Nemoh jsem sebou hnout no a tak jsem prostě ty dřepy s činkou zavrhl.

Hm.
Abych se potom nemohl 14 dní hnout. Když ležim, tak je to pohoda. Kopu nohama, zvedám rukama (smích).

(smích) Né, no původně to vypadalo že skoro nic v zimě neděláš, ale jak to teď vidím, tak vlastně toho děláš docela dost a intenzivně.
Óóó, intenzivně. To cvičím třikrát tejdně. Vona to není hodina, vona to je třičtvrtěhodina a vždycky to dělám, že začnu v listopadu a cvičim do toho února, března. To jsem cvičil…

To je dost intenzivní…
To je slabý cvičení jo. Než jsem jezdil na kole, když jsem přišel z vojny, tak jsem cvičil dvě hodiny a to jsem tam měl na Bench pressu 70, 75, 80 kilo a navzpíral jsem, když to spočítáš třeba 20 tun, nebo prostě jednou tolik než… to je srandička, fakt to… Já tam, na Bench press nepotřebuješ mít, víš, abys to co nejvíc tahal, že tam mám 40, 45 kilo to 10x uděláš lehce, nohy, poslouchám rádio, teď už si nečtu (smích), poslouchám rádio a za 50 minut jsem hotovej, no, že to celkem jako jde, no. Sice mě Ilona mě furt posílala do posilovny, že tam ten krám, tu lavici nechce mít doma, že to tam překáží v pokoji, takže do posilovny…

Jenže to máš cesta tam…
Nóó, cesta tam a peníze…s tímhle tím tělem mezi nima (smích). Nechtělo se mi tam. Když to už doma mám… kdybych to neměl, víš prostě tu lavici a když jí doma mám, tak jí nevyužij. No nevim jestli to pomáhá. Spíš mi to pomáhá, že zesílím trošku nahoře. Ne zesílím, ale…

To se celkově hodí…
Nóó, celkově, celkově prostě, že cejtim prostě, v tom září, říjnu že jsem prostě slabej, víš jako…a když cvičíš, tak potom zesílíš. No ale nemůžeš potom v březnu, v dubnu, když už potom začínáš jezdit na rychlost, když začínáš jezdit rychlejc, tak už pomalu nejde cvičit, protože tě bolej z toho kolena…

Hm.
No prostě z toho cvičení, no už to nekombinuju. Už to prostě nejde. Takhle když jezdím dvakrát tejdně jedeme většinou pomalu, tak to jde cvičit, ale když potom máš jet víc a rychlejc, tak cvičení tě… Jinak nic nedělám, no (smích). Chtěl jsem běhat, no. Chtěl jsem běhat, ale jak je vidět, tak to asi zase nepůjde. Protože já jsem dřív běhal. Já jsem cvičil a běhal. Pomalu dvě hodiny jsem cvičil a běhal jsem a hrál jsem tenis. No a teď prostě mi ty nohy z toho asi nějak, jak jsou v těch pedálech, tak…víš jak běháš, tak máš ten pohyb jinej. Nejde to, maratón nepoběžím!