Pavel Bartoš - 2. ročník poháru Časovek do kopce z pohledu celkového vítěze kategorie MTB
(3.1.2001)

Sotva utichly bouřlivé oslavy 3000. návštěvníka naší web stránky dne 1.1.2001, už tu byla tradiční první středa v měsíci a s ní první letošní klubová schůze, slavnostnější o zápis nových členů, kteří obohatili naše řady. Jedním z nich je i nejúspěšnější postava loňských časovek do kopce v kategorii MTB - Pavel Bartoš. Pochopitelně jsme tuto příležitost využili k rozšíření série rozhovorů s vítězi jednotlivých kategorií loňského poháru. Za KPO otázky kladl Michal Malášek.

Čím začít? No asi bych ti měl ještě pogratulovat k vítězství a teď kdybys čtenářům, nebo teda návštěvníkům našich stránek, řekl něco o jednotlivých závodech, jak se ti třeba jevily jednotlivý trasy a tak. Tady vždycky je ta trasa a vedle výsledky. Tak začneme. Co Cementárna?
Cementárna dobrá. Cementárna dobrá, protože tam se to dá jet od začátku tak nějak v klidu a je to kousek, není to dlouhý. Je to v pohodě. Výsledek - druhej, dobrý. Druhej, protože to bylo na začátku, nikdo rozjetej…

No dobře, ale ty časy, na horským, jak to vůbec můžeš jezdit?
Nóó, zase když se podíváš potom dál, jak jezděj ty ostatní kluci, tak si říkám, že by to šlo ještě o kousek víc, líp. Těch 7:36 nic moc…

No ono tam foukalo hrozně proti, takže časy byly celkově o dost, možná o minutu horší, takže vesměs všichni jeli hůř, než měli svoje rekordy, ale vzhledem k tomu… slušný.
Já jsem si hlavně minulej rok, když jsem tam byl někdy… ne kdy se jelo? V říjnu se jela minulej rok?

Jela se v říjnu a pak poslední v listopadu.
Jsme se tam byli podívat, jenom tak jako a to tam byly jména jako třeba tady pan Koutník (Černošice), ale ten jezdil MTB, pak šel na ty silnice a když jsem viděl jak jede on, tak jsem si říkal, to bych moh taky a pak jsem to skutečně udělal nehledě na to, že on pak přestoupil, tak to jsem byl klidnej, ale z pana Nováka (INA) jsem nespal…

(smích)
… ale on pak odpadl, což…

no on tam byl asi dvakrát, ale pak už toho nějak nechal.
… protože to bych asi… nebyl… ale to, to se dalo. Já jsem měl spíš ty porovnávací. Tady to bylo, že se jelo na to, nebo že jsem trénoval, najížděl na to co ujel on a ani tenhle čas oproti němu nebyl tak špatnej. To byla pohoda.

Vonoklasy.
Vonoklasy.

První zase Novák…
Třetí, kdy to bylo? Jo to bylo v květnu. To jsme jeli ráno takovej… Papírovýho muže, tady v Braníku, to dělaj kluci tady z toho…

Jo, jo, to si vzpomínám a tom jste mluvili.
To jsme byli hodně mrtví a ještě to nedopadlo tak špatně a ten Tomáš Vaněk (Pydliž)… protože to je jeho syn, toho kterej tam jezdí poměrně pravidelně (Miloš Vaněk - Pydliž), ale jezdí hůř vo trošku, protože je starší a já myslel, že je to on. Jsem z toho byl zklamanej a teďka, když jsme byli na tý poslední tak mi říkal, že…

Jo, je jich víc.
… no právě, tak mi říkal, že to byl jeho syn, tak jsem se uklidnil, protože to bylo o tři vteřiny. Bylo to dost. Ta trať se nejela špatně a my jsme se tam na to byli ještě podívat, den předtím. Jeli jsme to lážovku, jo, takže jsme věděli jasně, že po tý zatáčce je ta pakárna nahoru, ale pak že se to dá zase vysmažit, ale… jako není to špatný, není to špatný, ale rozhodně tam jsou lepší (smích).

Tak jo, jdem dál. Kopanina.
Ta je nejlepší, bych řek. Kopanina je nejlepší. Za prvé jsem tam vyhrál a za druhý je to tam nahoru dolů. Něco jako je Roblín.

Je to členitý.
A Roblín jsem jel vlastně poprvý až tady tu časovku, prakticky. To jsem neznal. Je to tam dobrý, že je to nahoru dolů. Tam se podařilo, tam byl nějakej… 9:56…

… pod 10 minut, no tak to je slušný (smích).
To se mi líbilo a fakt se to i dobře jelo a hlavně bylo děsný vedro a moc lidí tam nebylo, což bylo taky dobrý, žádná konkurence, ale jelo se to fakt supr. Jelo se to vlastně po těch úzkejch, tam byla akorát pakárna, že za tou jednou skálou, tam už se to pak táhne nahoru, tam jsem potkal autobus, protože ať chceš, nebo nechceš, tak se u toho kraje držíš minimálně. Nejde to, protože se prostě točíš, tam se to docela, tam je to had, ale je to pěkný. Ta se mi jela nejlíp.

(smích) Vraný.
Vraný, tam jezdím často, ale asi ne tak o život, do Zvole nahoru. To bylo taky dobrý. To jsme skončili celkem… jo za sebou, jsem to věděl, vo pár vteřin a Péťu (Petr Bartoš - Doktoři, KPO) jsem tam hnal. Petr startoval ještě pozdějc, protože tam jela ta Avie.

Jóó, tam se to posunulo.
Pavel Hübner (Doktoři) tam byl taky, tomu se nedařilo. Ten to sice vyjel, ale nahoře se mu neudělalo dobře a celkem to tam…

(smích) Jo jo, o tom jsme už kdysi psali…
Mně teda taky nebylo nejlíp, ale to jsem si vyjel okolo potoka, teda okolo toho rybníka… ne že by teda voněl, ale bylo to lepší… To byla pakárna, ale hlavně tam najeli ti maníci z toho Scottu (Scott DH), no a ti nám to natřískali těžce. No ale jako dobrý. Tam to znám, protože tam tudy se vracíme většinou když od někaď jedem. Tam je to aspoň pěkný, že když člověk jede, něco jako Točná, že je to furt nahoru, takový… no Točná je hezčí, víc se točí.

Takže Točná?
Tam je to spíš fakt jak v Alpách. Ty vracečky, celkem… tam se dá najet. Když si najedeš do těch zatáček, pak se to srovná, pak se to dá vždycky rozšvihat a pak je akorát blbý, že si nemůžeš dovolit nějaký, třeba ani předjet moc. Když tam někoho potkáš, tak musíš opatrně, třeba i počkat než se dostaneš za roh, ale… pohoda. Zase tam od taď se vracíš, když jedeš kamkoli přes řeku - Zbraslav, most Závodu míru, tak se vlastně vracíme přes Točnou, no. Ale dobrá.
Tam byli ti skoti, nám to natřískali těžce… všechno pod šest… no tady už začínaly takový ty praktiky, že ti lidičky si začli shánět takový ty výkonnější koníky (smích), tak to bylo těžký.

(smích)
No a Roblín, ten je pěknej. To jsem fakt jel poprvý až při tom závodě. Tam jsem nikdy nebyl a ten je dobrej, to se mi líbilo. Akorát jsme vyjeli s Jardou (Jaroslav Fík, Doktoři) nahoru, říkal, tady je to do kopce a pak je to jenom kousek a do prava a pak už je to rovný. Docela pěkný. Tam se mi to líbilo.

Tam je trochu problém s termínem - pro silniční kola je to hned den po Králi Šumavy. Jeden den máš maratón na Šumavě a druhý den nejdelší časovka, což je docela náročný…
To se jelo v neděli, že jo.

V sobotu Král a v neděli Roblín.
Ale myslím, že ty frajeři, co jeli v sobotu Krále, nebyli tak špatní, potom v neděli. Jirka Sladký (KPO) byl, ne?

Jirka ne (smích). Ten právě z tohodle důvodu Krále vynechal.
Jo, jasně, takže je tady vepředu.

Vono se to na dlouhý trati pozná.
A no jo. Je dlouhá a pěkná. Zase, je to je to…je to jako že to jedeš mezi domečkama, že to je něco jinýho, než když jedeš drill někam do kopce, kde nevidíš nic. No…bylo to slabý. Výkon byl nějakej špatnej. Už to padá dolů, protože… léto, no. Léto je špatný. Šílenej čas.

Radotín, druhá cementárna.
Tam se mi neudělalo dobře. Tam jsem na to vyloženě neměl, tam jsem se dole asi přepil. Asi jsem vylemtal trošku víc toho Penca, než bylo třeba. Dobrý, no. Tam je pakárna, že je tam takovej provoz, ale zase na druhou stranu, tam si to vyžereš. V pohodě vyjedeš, než se dostaneš do toho nejhoršího stoupání, tam se dá. A pak ta rovina… no už to bylo slabý - 24. čas, 7:03, to bylo horší, než na jaře.

No jo, už přeci jenom byla zima. Tam hodně zálež,í jak fouká a tak vůbec. To je těžký srovnávat jednotlivý závody, když jeden máš navíc úplně na začátku sezóny a pak zase na konci…
Jsem ho jel hůř, než když jsem ho jel na zkoušku, když jsem to jel rok předtím se jen tak podívat, co se bude dít.

Poslední?
Kopanina, no, moje oblíbená, bohužel. Bohužel, neklaplo to. Mě bolelo to koleno.

Jo vlastně to je pravda.
Měl jsem to koleno. Rekord nepadl, což jsem teda docela koukal, že ten, jak se jmenuje ten kluk? Jo Zoubek, Richard Zoubek (Peloton). Ten jezdil velice slušně, ale ještě to o kousek nestihl.

Už přeci jen bylo chladno… hraje to roli. On se hrozně zlepšil. Poslední tři závody vyhrál. Jezdil i před tím, ale celkem normálně.
Jarda z něho měl strach. Registroval ho, protože se na něho dotahoval a jemu stačilo, aby byl hůř jak šestej a už byl třetí, takže se snažil a klaplo to. No a tam mě opustilo to koleno. To jsem neměl ani jet a nakonec jsem to jel a bolí, nebo teda do konce ledna kvůli tomu nemůžu jezdit, ale cesta dobrá. Já jsem se dvakrát pakoval, že to otočím a pojedu zpátky, ale říkám si závod odjedeš, dojdeš pro ceny…

(smích)
… jenomže jsem tam potkal toho maníka, jak tam píchnul obě kola. Ten pak odjížděl až úplně vzadu.

Martin Studenovský (CKKV).
No myslím, že jo. Ten pak… Jsem si říkal, u něj zastavím, pomůžu mu to obout a jedu domů, protože fakt to bolelo…
Jo tam je to pěknej kopec, pěkná cesta. To totiž není jenom kopec. To je pěkný, to se mi líbí.

Už jsi to trošku nakousnul. Jak trávíš zimu? Na kole teda teď nemůžeš…
Na kole to nejde, no já teď vlastně skoro nic nemůžu. Plavu, plavu hodně, furt, teda. Vono se toho moc nedá. Teďka to klouže. Uvidíme, až to povolí. No a to koleno, beru na to prášky, no mělo by to jít.

Máš nějaký plány, chystáš se na nějaký konkrétní závody? Předpokládám, že na časovky budeš jezdit (smích).
Jóó, to určitě (smích). Chtěl bych, hlavně v květnu by měl bejt ten Papírák, což je teda trošku triatlon, ale je to celkem pohoda a hlavně legrace, takže tam bych chtěl. Pakárna je, že je to trochu něco jinýho - hlavně běhat a ještě plavat a navíc stíhat, což je docela pakárna… Určitě ty časovky a chtěli jsme se snad podívat s Doktorama, teda bejvalejma, na trasu Krále Šumavy.

Horskýho
Že bysme to jeli jen jako lážovku, aby si to kluci vošahali, protože Pavel Hübner si chce koupit horský kolo, že by si to vošáh a viděl by, jestli to není to… No uvidíme. Zatím to nevypadá nijak, ale zatím čas je. No a pak by se ještě vidělo. Já bych chtěl zkusit něco, co je blízko, třeba Točnou, Pražskou ligu, protože tam to znám, to by mohlo být zajímavý a jinak (smích) jsem se s Pavlem cinknul a vsadili jsme se, že budu lepší než on na Králi Šumavy na silničním kole.

Ty bys jel silničního?
No já už jsem jel třeba daleko, na silnici teda moc ne a hlavně ne na Šumavě. Tam by to mohlo bejt dobrý.

On to ale zajel podle mě docela slušně, takže... (smích)
(smích) My jsme ve Staropramenu trochu prudili a já říkám, tak jo, tak co chceš, tak buď o startovný, nebo o tričko. Řikám, tak já bych doporučoval to tričko, protože když nebudeš mít to tričko z toho startu, tak to je jako kdybys tam ani nebyl, teda. Tak se chytil a já myslím, že jo, že ho udělám a tak jsem v klidu, na něj si věřím.

To je pěkný.
Vono se vždycky dá něco. Já jsem koukal na tu Osmu, co se jela, počkej kde to bylo. Na tom, na Časovce jsem sebral ten papír…

Myslíš Zbraslavskou osmu?
No no no no no. To by taky nemuselo bejt špatný.

Jóó to je výborná akce. Oni to dělaj vždycky na jaře a na podzim. Termíny zatím nedodali.
Rozhodně bych chtěl najezdit víc než… minulej rok určitě. To jsem opravdu neměl moc, ale i víc než rok předtím. To jsem měl nějakejch 7,5 jako na tom horáku, což ještě…

No jestli to najezdíš v terénu…ale ani na silnici to není málo. Na mě je to teda docela hodně (smích).
Já jsem měl pujčený Pavlovo kolo, protože jsem měl prasklej ten svůj rám a tak jsem jezdil na starým Favoritu, kde bylo ještě řazení na trubce, trošku riskantní. Já s tím moc neumím a připadá mi to hrozně vratký, ty silniční kola. Já se na tom normálně bojím, oficiálně, protože řídítka tak nějak úzký, těch čtyřicet čísel, nebo kolik, kola žádný, díry všude.

(smích)
Nóó jako na tom horáku, to je jistota. To když jako ulítne, ustřelí, tak se to vždycky dá uřídit. No ale když jsem jezdil s tím řazením na trubce, tak jsem si docela dával, ale to jsem… to se mi líbilo. Není to špatný. To jsem jel třeba poprvý s klukama Slapy, takovej okruh, má to 90 a pohoda, v klidu a to se mi líbilo, to je dobrá cesta a teď jsem tam jel na horáku s Jardou a utrh jsem si tam to koleno, asi, protože se mi jelo hrozně dobře, začlo to píchat, ale furt se mi jelo dobře a přijel jsem domů… no v podstatě jsem nemohl domů ani dojet. Takže to bylo docela bolestivý.

Hm...
Na ale jinak myslím, když je pěkně, když je to sluníčko, tak na tý silnici se to dá. Ještě aby nejezdily auta a dobrý.

Vypadá to že asi budeš letos jezdit dost,co?
Já hlavně, víš co, já můžu třeba jezdit do práce, tak to mám 13. Tak to beru kalupem, abych tam byl co nejdřív a včas, ale zpátky to můžu vzít a když to vezmu jak to jezdím přes nějaký Psáry a podobně, tak to mám kilo, tak to mám sto v terénu, docela slušným, tak to už se dá.

Ty jo, no tak to je paráda. To už něco najezdíš.
No to jo, ale zas tam nejedu každej den i když někdy by se dalo, ale to zas člověka otráví.

Chce to občas prostřídat s nějakou jinou aktivitou (smích). No, já myslím, že už toho je až až. To zas budu přepisovat dva dny. Tak dík.