Při vytrvalostním výkonu pod aerobním prahem hladina jakoby kmitá mezi normální úrovní, kdy inzulín zajišťuje přístup ke glukóze pro všechny buňky...
a lehce sníženou hladinou, vyžadující přísun glukózy ze zásob. Ten zajišťuje glukagon. Vzor roztopené čokolády v pístu svalu znázorňuje převahu práce "na tuky".
Po překročení aerobního prahu spotřeba glukózy vzroste. Neslouží už jen jako podpalovač pro metabolismus mastných kyselin, ale začne krýt i část energetické spotřeby. Nejzatíženější svalová vlákna pracují už dokonce v anaerobním režimu. Nárůst zakyselení otevře zátěžový ventil, produkce inzulinu klesne následkem lehkého poklesu glykémie. I tady je ještě část energie získávána z tukových zdrojů.
Při náhlém prudkém zvýšení intenzity práce se může část glukózy velmi rychle přeměnit na laktát a způsobit pokles glykémie i při dostatečných zásobách glykogenu. Takový výkyv může vést k pocitům vyčerpání buď přímo, nebo postupným "opotřebením" (podle hesla stokrát nic umořilo vola).
Tenhle obrázek už znáte. Ukazuje nastavení regulace při zatížení mezi aerobním a anaerobním prahem.
Vydatný přísun rychlých cukrů během zátěže zdvihl glykémii. Náhlý přebytek vyvolal zvýšení produkce inzulinu a nabídnutí nadbytku glukózy všem buňkám. Glukóza teď letí téměř "Pánubohudooken". Převis nabídky nad poptávkou po glukóze dovolil navíc svalům zpracovávat palivo, nevyžadující tolik kyslíku.
Nutný důsledek plýtvání - glukóza v krvi došla. Zpětná vazba má ale lehké zpoždění a tak jsou inzulínové branky stále ještě otevřené.
Následuje totální a dokonalé rupnutí. Inzulínové ventily jsou už sice uzavřené, ale přísun ze zásob se zatím ještě nerozběhl. Mozek, aby získal co nejvíc cukru pro sebe, svaly zastavil.
Cukrovka mladistvých je způsobena neschopností slinivky vyrábět vlastní inzulín. Glukóza z krve následkem toho nemůže přecházet do buněk a hromadí se v krvi. Kromě mozku proto ostatní tkáně hladoví uprostřed nadbytku. Svaly se, jak vidíte, pokouší pracovat na mastné kyseliny, což ale bez glukózy moc nejde. Přepadem přes ledviny (na obrázku v pravém horním rohu velké nádrže) glukóza tělo opouští. Bohužel s sebou bere významné množství vody.