KPO: otevřený dopis tajemníkovi prezidenta ČR Ladislavu Jaklovi

 

    Prezídium KPO se rozhodlo reagovat otevřeným dopisem na vyjádření Ladislava Jakla na téma cyklistiky, které vyšlo na jeho blogu:

    Jako aktivní cyklisté a příznivci sportu vítáme všechny připomínky a diskuse týkající se sportu a cyklistiky zvláště. A úvaha nad energetickou účinností cyklisty je skvělý nápad. Děkujeme jejímu autorovi.

    Pevně věříme, že úvaha byla napsána ironicky a autor již někdy na kole seděl a jízdu na kole má rád a bylo by lepší, kdyby do článku uvedl, zda sám na kole jezdí, nebo kdyby alespoň jako cyklista vypadal.

Ladislav Jakl

    Je vždy příznivější, pokud si autor dělá srandu sám ze sebe než ze svých nepřátel. Známe totiž mnoho lidí, kteří takto uvažují se vší vážností, cyklista na silnici jim vadí, a kdyby nehrozilo poškrábání blatníku pedálem a potenciální stíhání za trestný čin, klidně by cyklistu přejeli.

    Ano. Bylo by hezké, pokud by například ministerstvo dopravy zadalo studii o porovnání skutečné energetické účinnosti nebo náročnosti jednotlivých druhů dopravy. Nevíme, zda by to přineslo nějaké smysluplné výsledky, ale bylo by hlavně hezké, pokud by tuto jistě dobře placenou studii zadalo právě nám.

    A tak pokud autor je cyklistou, děkujeme mu za snahu o příspěvek k diskusi o cyklistice, cyklistické dopravě a podporu sportu obecně a do příštího roku přejeme jemu i všem cyklistů mnoho šťastných Kilometrů v roce 2013.

    A pokud je autor nepřítelem cyklistiky, tak mu do příštího roku přejeme výrazný pokles jeho konta až tak, že by byl nucen se rozhodovat, zda zaplatí pohonné hmoty nebo oběd. To by byl asi nejlepší a nejvěrohodnější způsob, jak zjistit pravdu o nákladech na jednotlivé typy dopravy, neboť na tomto místě je dobře upozornit, že i automobilista potřebuje na konci cesty oběd a že si musel také chudák koupit to auto (o neekologii výroby automobilu jistě není třeba pochybovat) a že lidský organizmus bez pohybu dlouho nepřežije a bude-li sedět na místě, stejně bude energii spotřebovávat.

    A cyklistům přejeme do příštích let zdraví, štěstí, hodné a ohleduplné řidiče a prosperitu, aby se vždy mohli rozhodnout, jaký způsob dopravy chtějí používat.

Prezídium KPO, 31.12.2012