Ohlédnutí za sezónou 2005: Josef Vejvoda (CKKV)

 

Vyhlášený vrchař, vítěz Absolutního pořadí a kategorie 40+ poháru KPO Časovek do kopce, vítěz kategorie veteránů Hobby sport cupu CKKV a vítěz kategorie C poháru UAC se v neformálním rozhovoru vrací k sezóně 2005.

 

foto
foto: Pavel Dopita, http://dopitak.webzdarma.cz/Hlasna2005Treban/index.html


 

To už jako chceš začít, jo?

No jasně, buďto to tam dáme, nebo ne. To ještě uvidíme. Mě to zajímá, co se tam (na Závěrečném balíku UAC - pozn. red.) dělo. Já vím, že tam mají nově kategorii Hobby…

To se odsouhlasilo.

A to je ale dobrý.

Odsouhlasilo se to, co bylo na internetu z hlasování.

Takže všechno co bylo na internetu prošlo?

No prošlo… Ono bylo to hlasování takový, spíš, že byli všichni jako pro. Já ani nevím, kdyby byli proti, víš, jestli by se to dalo.

No když si to v anketě vyberou, tak pak hlasovat proti…

No právě. Ono nás tam nebylo moc, jestli pade? Nevím.

Bylo to hodně daleko od Prahy.

No, v Královicích. To je dálka. Já si pamatuju, když to bylo na Smíchově. 15 minut tramvají ode mě.

Asi ne pro všechny, ale skoro mi připadalo, že tohle nemohlo být blízko pro většinu lidí.

V noci sněžilo, pak ta cesta zpátky… Schválili se tam ti hobíci. My starší, teda co jsem slyšel, jsme s tím jako moc nadšení nebyli, ale je jasný, že když někdo pořádá závody, tak chce lidi a ty mladší do 40. Určitě to chtějí. Jak se to vyvine, jestli se to nezvrtne, víš, aby z toho zase nebyly jako divize.

To se uvidí, ale každopádně, když si někdo bude chtít vyzkoušet závody, tak to bude pro něj příznivější. Bude to i kratší, takže…

No ono jak kdy. My děláme Brdský švih a ten byl už letos stejně dlouhej a Brdský dvoukolo, to bylo taky stejně dlouhý, viď. A Doksy tam v UACu nejsou, ale jsou taky stejně dlouhý, takže co děláme my, je stejně dlouhý. Záleží, kdo to dělá. Časovky a tak, tam je to jedno, kriťas taky. Asi je to kvůli aby bylo víc lidí. Já z toho jako moc nadšenej nejsem, že tam budou nějací plašáci (smích). Na spadnutí. Jako proti hlasovat jsem nehlasoval, když se to schválilo. Stejně, jsem myslel, že jsem to poslal, jsem dostal ten dopis od Škrabala, i se známkou, tu anketu, tak jsem říkal, jsem to poslal a tuhle jsem hledal složenky a našel jsem ho, takže jsem nehlasoval (smích). Měl jsem to připravený, že to pošlu no a … ale nebylo to úplně, bylo to myslím tak 55% na 45, 57% na 43, jinak tamty byly všechny už třeba 70% na 30, ale ty hobbíci byli takhle...

(smích) uvidíme. Pojďme jinam. Co právě teď začátkem prosince, jako špičkový cyklista, děláš?

Si tam najdi ten rozhovor před rokem  (v listopadu 2000 - pozn. red.), co dělám, špičkový cyklista. Posiluju a jezdím do práce. Když to jde, tak po práci jedu hodinku, dvě někam na horáči. Do práce jezdím furt. Právě proto jezdím na horským, protože kdybych měl zimáka, tak se může stát, že vstanu na Barrandově, je sníh a nevyjedu. Když mám horský tak jsem sjedu vždycky. Teď je lepší to horský. Je to takový jiný. Prostě změna. Není to že bych skončil s cyklistikou, ale je to něco jinýho, než abych se trápil na zimáku. Do toho února zimák vydrží v garáži.

Když se podíváme zpátky na sezónu 2005, co všechno jsi jezdil?

Jako… co jsem jezdil, no to je jasný. To vaše, kopce, klasika, to naše, klasika, no a co jsem si přidal je UAC a toho byla slušná porce, jestli jsem jel 14, nebo 15. Jsem počítal, že pojedu míň závodů, no a pak už jsem jel i na tu celkovou. Jsem jel snad 33, 34 závodů za rok, to jsem v životě nejel. Ani 20 jsem nejezdil. 18, 17 a teď 34.

Máš v letošní sezóně některý z výsledků, kterýho si obzvlášť ceníš? Tys toho vyhrál dost, takže vítězství samo o sobě…

Hodně si cením, když vyhraju i absolutku, což se mi letos povedlo v Časovkách do kopce a pak třeba to Brdský dvoukolo. Já vždycky říkám, to byl můj první závod, kterej jsem jel a teď je to i v UACu, tak to se mi jakoby, no…Vyhrál jsem to, ale Mirek Kakač píchnul. Asi bych to nevyhrál, kdyby Mirek nepích, ale ujeli jsme s tím mladým Charvátem a s Mirkem a… Já tam taky už třikrát píchnul. Prostě Brdy jsou nevyzpytatelný. Jako asi bych na toho Mirka neměl. No a potom jsem Brdskej švih, ten náš druhej závod, tak to si považuju, že jsem ho vyhrál. To jsem zase ujel se Standou Hájkem, jenže on zabloudil. Jel za mnou a zahnul tam v Zadní Třebáni prostě někam jinam, volal na mě, já volal na něj. Já jsem na šipky nekoukal, protože to znám, ale potom jsem taky z toho nevěděl, jestli jedu já dobře, ale už jsem se neotáčel no a jel jsem dobře já a vyhrál jsem. Vaše závody, taky mě to potěšilo, že jsem to po čtyrech, pěti letech vyhrál tu absolutku. Co bych tak… ještě mistrák UACu v Jedomělicích. Mistrák v Mostě jsem moc nezvládl, to jsem byl devátej, Doksy jsem klasicky nezajel moc dobře.

Připravoval si se na některý závod nějak speciálně? Samozřejmě na naše to je automatický (smích)

Ono to je, já když koukám jak dělají všelijaký ty plány, jak si máš vybrat závody podle důležitosti, méně důležitý, normálně a hodně důležitý. Když potom člověk jede ty tři seriály, tak každej tejden ho máš stejně jako důležitej. Nemůžeš ho jako úplně vypustit. Jako asi nejdůležitější je to Mistrovství republiky. Potom třeba mistrovství UACu v Jedomělicích, ale že bych se třeba na ty Jedomělice nějak zvlášť připravoval, to bylo tejden před Doksama., ale nejdůležitější bylo Mistrovství republiky v Mostě. Výsledek 9.místo, takže hodnocení sezóny je takový (smích).

Považuješ to teda za největší zklamání?

A ne. To se nedá říct. To byl takovej průměr, protože nás tam spurtovalo asi 13 do cíle a tam bylo asi půl kilometru do kopce. Mirek Kakač předtím vyhrál ty padesátky, mluvili jsme spolu a on říkal, musíš nastoupit hned tam dole. Tak jsem nastoupil, byl jsem vepředu tam dole, jenomže jsem nedojel až do cíle 200, 300 metrů před cílem mi úplně došlo. Tam jsem byl první a v cíli nakonec devátej. Jako tam byli borci… kdyby mně nedošlo, tak jsem byl třeba pátej, šestej, jo. Tam jako Vitáček, Boštík, ti jihlaváci, přeci jenom… jako že bych přespurtoval Vitáčka (smích), to by mu muselo asi tiknout, ale mohl jsem víc vyčkat a skončil bych třeba šestej, ale on to nebyl neúspěch. On byl úspěch, že tam s nima jedeš v první skupině a ještě to bylo 90 km. Od šedesátýho kilometru jsem už cejtil, protože v UACu jezdíme dvě hodiny, tak nejvejš, viď a tam bylo 90 km a vlastně furt stejně rychle 36, takový trochu kopcovatý a jeli jsme stejně rychle jako třicátníci. Jeli 5 minut před náma a my jsme přijeli 5 minut po 90 km. Dali stejnou štreku třicátníkům, jako čtyřicátníkům a přijeli jsme 5 minut po nich, takže jsme celkem jeli stejně. Jako já byl hotovej. To se nedá srovnat se závodama v UACu, nebo tak. Jsou tam kluci z Masters a jinejch lig a jede se ostře, ale zůstal jsem tam, no, ale jako že bych dirigoval závod, tak to jsem teda nedirigoval (smích).

Jak hodnotíš sezónu z hlediska vybavení. Ty jsi razantně přezbrojil.

Změnil jsem akorát rám. Tu starou Duru…

Ale na vlastnosti kola je rám samozřejmě…

No jo, to jo. Hodnotím to kladně, hodnotím to, že jsem udělal dobře. Šel jsem do karbonu, takže jsem to vylehčil a podle mě je to i jako tvrdší, no prostě má to lepší odezvu v kopcích. Po rovině možná to Morati taky jezdilo dobře, ale tohle se mi zdá, že je to zase skoro o třídu lepší. Doopravdy to člověka nenechá jet pomalu. Jak vždycky v těch testech v Pelotonu čteš, že si na to sedneš a stroj tě nenechá, tak takhle to je. Ne fakt. Ten karbon… Nezklamal mě. Dal jsem za to strašný prachy, ale kdybych to měl udělat znova, tak to udělám zas. Ten rám je špička, tak ještě doladit to ostatní. Duru mám od roku 2000, to už je vlastně šest sezón a jestli to nevyměním, tak to bude sedmá sezóna, to už je prostě na odpis.

Jak to máš letos s kilometrama?

Asi o 2 000 míň. Loni jsem měl tu podivnou dvacku. Na silvestra (smích) jsem jel ještě asi 90 abych měl nějak 20 006, tak jsem bláznil a v prosinci jsem najel snad 1 400 abych těch 20 000 měl a kluci říkali, že jsem to přehnal, že budu hotovej, jenže potom stejně byla zima pomalu do konce března, takže jsem měl stejně odpočinek a jezdili jsme na běžkách. Začal jsem jezdit až 20. března. Letos, jestli mám teď 17, tak to 18 možná ani mít nebudu.

Co nějaký výhled na příští sezónu? Kde tě lidi uvidí na závodech?

Kde mě uviděj, se můžou na mě přijít podívat (smích), to bud asi stejný. Jako Masters, říká se že Masters je první liga, ale mě to prostě ne to. Kdyby se Masters jezdilo okolo Prahy, tak to jezdím. Je to prostě daleko, je tam hodně časovek na rovině. Abys jel na celkový, tak musíš jet ještě víc závodů, než v UACu a pak je to určitě dál. Já jedu na Křivoklát a už je to pro mě daleko. Oni jezděj kolikrát i na Moravu, hodně k Liberci, ale je fakt, že tam jsou fakt lidi, ten Boštík, jihlaváci a já nevímkdo ještě… jsem s nima jel, myslím v Bělči jednou Masters a ta konkurence je tam větší. Ale jak říkám, jezdit to nebudu. Náš pohár chci jezdit, ty závody se mi líbí. Váš pohár, dva kilometry od zaměstnání, Časovky do kopce, to je povinnost, jezdit, jako vrchař, to je jasný. Potom asi v UACu to zkusím obhájit, ale to je s velkým otazníkem, protože mi to letos vyšlo a obhájit to bude těžký.

Kdyby chtěl jít někdo ve tvých stopách, prozradíš něco z tvé posilovny? Loni si se hodně zlepšil. Bylo to tím?

No já nevím. Zlepšil.

Tenkrát jsi říkal, že přidáš nějaký závaží a pak v sezóně všichni koukali…

Jsem se na ten rozhovor díval (smích). Já ani nevím, jestli jsem přidával, vono se tam už totiž nevejde víc závaží (smích). Zrovna jsem včera cvičil a přemejšlel jsem, že s tím budu muset něco udělat. Už to mám na konci tý tyče, že už tam pomalu nemůžu dát ani ten šroub. Já už tam nemůžu dát víc, než vloni, ale možná vymyslím jak tam dát nějaký jiný (smích). Je fakt, že jsem nohy začal cvičit tak před těma dvouma rokama. Předtím jsem tam měl jenom benchpress a na nohy jsem kašlal. No a teď… jsem to počítal, tak ono fakt za tu hodinu mám na nohách 15 tun a na rukou 10, když toho udělám třeba 50 za zimu, tak je to třeba 750 tun, viď. To už celkem jde. Jestli to letos neudělaly ty běžky, protože já jsem měl 60, 70 hodin na běžkách. To jsem taky nikdy neměl. Vždycky tak 20, 30, když jsem byl na tejden. Teď jsem byl tejden v Ramsau, jeden tejden na Šumavě a dalo se jezdit i tady. Leden, únor, začátek března, jsem vůbec na kole nejezdil. Nevím, co to udělalo. Nenajížděl jsem kilometry. 20 března jsem začal jezdit, ostatní už byli rozjetí, tak jsem s nima chtěl uviset a za chvíli už byly vaše závody, naše závody, prostě najíždění kilometrů veškerý žádný.

V sezóně 2005 si vyzkoušel taky roli organizátora vlastního závodu, jak tohle hodnotíš? Jdeš do toho znova?

Nóóó, asi jo, no (smích). Jako ono to bylo… nechal jsem se před rokem klukama ukecat, potom z toho běhání po úřadech jsem nebyl moc nadšenej, ale tys mi pomohl, žes mi dal ty kontakty, ale stejně jsem… ty policajti na tebe koukaj, támhle na tebe koukaj, nevíš co si máš vůbec myslet. Dejte to na podatelnu, dejte to… l, potom na těch, co je to, obecních těch, ve Všenorech, tam už to bylo dobrý, nahoře v Černolicích. No. Potom bylo blbý sehnat lidi jako časoměřiče. Furt jsem neměl nikoho do cíle a na start. Na křižovatku, to už můžeš dát každýho. Ségru, nebo od Vládi dcera, ale ty časoměřiči… Naštěstí to potom dělal vlastně Vláďa Konůpka. Ještě Vojta Roule na počítač, takže… jenže já jsem chtěl závodit a nakonec to teda vyšlo. Kopec jsem si vybral ten kterej jsem chtěl (smích).

Sledoval si letos náš Biomatematický model?

Sledoval. Ono to bylo letos jiný než loni. Letos to bylo jakoby horší…

No to proto, že na ty úvodní závody bylo blbý počasí, tak to bylo měkčí.

No jo, i když moc nevím, teď tam máte jeden a druhej, A a P

Ten druhej je tvrdší (smích).

Blbější (smích), ale to už jsou takový vlivy… počasí a spousta věcí.

No už toho necháme, díky moc.

NAVRCHOLU.cz