VI. ročník poháru Časovek do kopce: vyhodnocení ankety

    Pohár Časovek do kopce v cyklistické sezóně 2005 je za námi, ale pojďme si jej připomenout ve výsledcích ankety, která je neodmyslitelně součástí závěru každého ročníku. Získáváme tak podněty pro další směšování vývoje našich závodů. V letošním roce se pomocí internetu, nebo anketních lístků po posledním závodě, k závodům VII. ročníku vyjádřilo 71 respondentů.

 


    V první otázce jsme zjišťovali, jak jezdci hodnotili jednotlivé tratě:

 

graf

    Hodnocení vyznělo velice vyrovnaně a všechny tratě se vešly do rozmezí pěti desetin. V sezóně 2005 se jezdcům nejvíce líbila rychlá trať v Karlickém údolí. Mezi závodem a anketou uběhlo patrně dost času na to, aby respondenti pozapomněli na opravdu silný protivítr, který nás při druhém závodě potrápil. Hlásná je krátká, ale výživná klasika a připadlo ji stříbrné místo a bronzový post na pomyslných stupních obsadila náročná úvodní Třebotovka s tradičně nevyzpytatelnými podmínkami. Letos se po loňsku opět dočkala příznivého počasí (vzpomeňme však na sněžení (!) v sezónách 2002 a 2003) a na hodnocení se to projevilo. Kandidátů na třetí místo však bylo ale víc a v minimálním odstupu čtyř setin letos zabodovala při své premiéře nová trať v Radotíně u Ski a Bike Centra a stejným ziskem také závěrečná Kopanina. Ta si letos, patrně díky skvělým podmínkám, velmi polepšila. Následuje Roblín a hodnocení uzavírají s malým odstupem Všenory, kde bohužel byla hustota provozu oproti minulým ročníkům opět o něco vyšší.


    V druhé anketní otázce jsme naposledy zjišťovali, jakým způsobem se cyklisté dozvídají o závodech. Internet pochopitelně nabízí největší možnosti a do budoucna je již tato otázka bezpředmětná, ale při pohledu na ankety minulých ročníků je vidět, jak se každým rokem poměr ve prospěch internetu měnil:

graf


    Do stejné oblasti byla směřována i třetí otázka, kde jsme zjišťovali, jak se účastníci zajímají o kompletně zpracované výsledky a jakým způsobem s nimi dále nakládají. Internet pochopitelně vítězí. Většině dotazovaných (62%) stačí, že vědí, kde výsledky najdou a studují je přímo na našich stránkách. 22% si výsledky ukládá ve svém počítači a 14% procent preferuje klasickou tištěnou formu. Pro vysvětlení uveďme, že oněch záhadných 1,4% procenta, kteří se k výsledkům dostávají jinak, jsou letos jen členové organizačního týmu, kteří se podílejí na procesu zpracování dat a umístění na web:

 

graf


    Velkou radost nám i letos přinesla otázka, ve které jsme se dotazovali na trénování na jednotlivých tratích. Zvýšenou koncentraci známých tváří v oblastech, kde se má konat následující pohárový závod, už s potěšením pozorujeme několikátou sezónu, avšak více než 90% účastníků (loni 80%) - devět z každých deseti - kteří neponechávají nic náhodě… to nás skutečně ohromilo. Celých 23% z nich pak pro optimální výkon doslova pilují každé šlápnutí:
 

graf


    Týmové hodnocení evidentně baví nejen členy početných týmů. Téměř 80% účastníků hodnocení sleduje a skoro polovina všech účastníků nabádá své kolegy, aby přijeli bodovat pro svůj tým:
 

graf


    Další, poměrně zásadní otázka, se týkala dělení kategorií mužů do 39 let na Ultra a Hobby, která vyzněla nečekaně jednoznačně pro zachování rozdělení:
 

graf


    Předposlední dotaz se týkal Biomatematického modelu (BMM) - metodě matematického modelování výkonů jezdců. V sezóně 2005 jsme pomocí ní podruhé zkoumali, jak se jednotlivým jezdcům dařilo na pohárových tratích. Letos jsme trápili jezdce novější verzí. Oproti loňsku stoupl počet zapojených jezdců a snížil se počet těch, kteří o BMM nikdy neslyšeli. Těch, které metoda stále nepřesvědčila, zůstává zhruba stejně.:
 

graf


    Poslední dotaz vyzval respondenty, aby sami sestavili příští ročník poháru Časovek do kopce. V nabídce tratí figurovaly kopce, kde už pohárový závod proběhl a do budoucna je považujeme za perspektivní (bohužel, některé z historických tratí jsou už kvůli provozu nepoužitelné). Pochopitelně byla možnost navrhnout i tratě nové:
 

graf


    Přání jezdců zohledníme spolu s dalšími organizačními hledisky při přípravě příštího ročníku. Také tipy na nové tratě důkladně prozkoumáme a budeme na ně pamatovat při přípravě VIII. ročníku poháru, pro který již nyní chystáme opět několik novinek.

    Děkujeme mnohokrát za účast v anketě.

    Michal Malášek, KPO

NAVRCHOLU.cz