13. ročník Zbraslavské osmy: déšť, bahno, pády a dvakrát bedna pro KPO
(12.9.2004)

    Oblíbená MTB osma, přes nepřízeň počasí, přilákala početné startovní pole ve všech kategoriích. V obou hlavních závodech se dařilo našim jezdcům. Mezi jezdci kategorie Masters podle očekávání nenašel rovnocenného soupeře Milan Špolc. V kategorii Elite problémy s kolem odsunuly od začátku výrazně vedoucího Pavla Gondu na nakonec třetí příčku.


    Po týdnu krásného počasí se v den konání očekávané Zbraslavské osmy rozpršelo. Přesto však ve všech kategoriích, včetně dětských, startovalo početné pole jezdců, tak jak to k osmě patří. Drobný deštík vcelku nikomu nevadil.

    V našich barvách se přijeli se zmoklým terénem trápit Pavel Gonda a Miloš Munzar (Elite) a Michal Malášek, Milan Špolc, Dušan Příbrský a Zbyněk Křesťan (Masters).

    Dušan neustále pod kopulí svého maxi-deštníku zvažoval, zdali vůbec do závodu nastoupit. V předělu mezi dětskými kategoriemi a hlavními závody se nakonec rozhodl, odložil deštník a vyrazil se rozehřát na trať. V ten moment se spustil skutečný liják. Kdo mohl, schoval se kam to šlo a z pod přístřešků se vyhlíželo, kdy průtrž mračen ustane. Bylo to jen pár minut a pršet přestalo prakticky přesně v momentě, kdy Dušan dokončoval jeho zahřívací kolečko. Stažené rysy jeho obličeje jasně vypovídaly o jeho pocitech…

    Trať se pod přívaly vody naštěstí nezměnila v blátivou past a voda se poměrně rychle vsakovala, ale v prvních kolech závodu Masters to byla docela slušná klouzačka.

    V závodě Elite vyrazil hned od startu nekompromisně Pavel Gonda a už v druhém sjezdu do rokle měl neuvěřitelný náskok na ostatní. Patrně jako jediný volil pro výjezd na cílovou louku „Brutálního Blažka“ - tedy styl, kterým se před lety na osmě prezentoval náš Jirka Blažek - vyjíždějící to, co jiní běhali, na „velká-velký“. Chvíli poté, co se z místa pod druhým sjezdem do rokle přesunul oficiální fotograf akce jinam, tam Pavel vyzkoušel měkkost zmáčené trati a po podklouznutí předního kola se ani on neubránil pádu. O vedoucí náskok nepřišel a vzápětí BB stylem pokračoval dál. V dalších kolech se rozestupy v čele příliš neměnily, ale zezadu se nekompromisně tlačil Karel Kuchler (H-H Smíchov).

    Solidní kousky předváděl ve středu pole jedoucí Miloš Munzar. Tam, kde jiní ve sjezdu křečovitě brzdili, on si radostně na nerovnostech poskakoval a do strouhy ku hřišťátku pod sjezdem neváhal poslat svůj stroj přesně řízeným smykem, až to mezi přihlížejícími zašumělo. Jeho kolo si radostně zaskřípalo a poslalo ho nemilosrdně přes řídítka, která ještě stačil při dopadu ohnout…

    V půlce šestého kola stále vedoucí Pavel Gonda opět v rokli zařadil šílenou kombinaci, jenže když se plnou silou opřel do pedálů, zadní měnič nebyl tam, kde měl a pokračoval dál s řetězem… Namotaný „šaltr“ znamená konec, ale Pavel se nevzdával, ve výběhu na louku si vykřičel výměnu kola a pokračoval dál. Bohužel ve spěchu popadnul model ze začátku éry mountainbikingu a nebrzdící werk, nekorespondující s jeho drobnou postavou, mu nebyl nejlepším společníkem pro odolávání náporu chrtů na pozicích za ním.


Výsledky týmu KPO - 13. ročník Zbraslavské osmy

 pořadí   jméno čas

Masters

1.  Špolc Milan 20:49,6
13.  Malášek Michal  24:53,1
18.  Příbrský Dušan 27:09,1
24.  Křesťan Zbyněk  31:46,0
 

Elite

3.  Gonda Pavel 20:20,9
9.  Munzar Miloš 23:36,9

Kompletní výsledky z 13. Zbraslavské osmy naleznete zde

 

NAVRCHOLU.cz