Paralympionika Ježka a dalšího cyklistu Chybu napadl řidič

PRAHA/MĚLNĺK 2. ledna (ČTK) - Otřesný zážitek, zhmožděniny a další zdravotní újmy si odnesli špičkový handicapovaný cyklista Jiří Ježek a jeho oddílový kolega Jiří Chyba z dnešního tréninku. Krátce po poledni je fyzicky napadl v Mělníku agresivní řidič, který paralympijskému vítězi ze Sydney Ježkovi způsobil otřes mozku, poranil krk a Chybovi koleno. Oba cyklisté proto na útočníka podali trestní oznámení.

O incidentu informovala Ježkova manželka Soňa. "V Mělníku do nás při předjíždění schválně najel řidič terénního vozu, pravděpodobně proto, že jsme si 'dovolili' na široké silnici bez jakéhokoli provozu jet vedle sebe," vylíčil incident Ježek. Řidič podle jeho vyjádření prudce zabrzdil, vyběhl z vozu a snažil se cyklistu s podkolenní amputací zachytit.

"Já jsem se mu ještě stačil vyhnout, ale Jirku jedoucího pomaleji srazil pěstí z kola. Když jsem se vrátil pomoci kamarádovi, inkasoval jsem strašnou ránu pěstí přímo do obličeje. Poté se mnou ten šílenec ještě chvíli smýkal," uvedl. Jezdcům se pak povedlo zastavit policejní hlídku, která jela kolem.

Ježek už několikrát doplatil na nepozornost řidičů, ale podobnou zkušenost prodělal poprvé. "Nikdy to nebylo v takovém rozsahu, aby ho takhle někdo zmlátil," líčila Ježková a chystala se odvézt trojnásobného medailistu z paralympijských her v Sydney a mistra světa i Evropy do nemocnice.

Chyba si již oteklé koleno nechal u lékaře ošetřit. Kvůli zranění se musel rozloučit se startem na cyklokrosovém mistrovství republiky, které se pojede o příštím víkendu v Plzni. Nad Ježkovým startem visí otazník.

"Nějaký postih pachatele nečekáme, protože takovýto agresivní maniak se z podobných obvinění vždy nějak vyvlíkne. Mrzí mě hlavně bezmoc vůči takové agresivitě. A na start na cyklokrosovém šampionátu jsem se taky moc těšil," dodal smutný Ježek.

Zdroj: ČTK 2.1.2004 18:35; www.ihned.cz

NAVRCHOLU.cz