10. ročník Zbraslavské osmy: KPO - dvě zlaté, bronz a brambora
(5.10.2003)

    Nepřízeň počasí neodradila jezdce od účasti na tradiční podzimní Osmě. Jestliže v týdnu před závodem trénovali jezdci na tvrdé, rychlé trati, závod se změnil v bahenní lázeň, ve které všichni důkladně prověřili nejen své síly, ale i možnosti svých bicyklů.

    Celodenní déšť by od závodění v terénu odradil mnohé, kdyby to ovšem nebyla Zbraslavská osma. Oblíbený závod přilákal i za těchto podmínek velice slušné pole jezdců ve všech kategoriích.

    O tom, jak to vypadalo v závodě Masters, vypráví nakonec třetí v cíli Michal Malášek (KPO):
„Po startu jsem zahajoval někde okolo 7. místa. Do prvního sjezdu do rokle se to poskládalo bez problémů, které nastaly až ve výjezdu, kde to kdosi ucpal a ostatní zastavil. Po výběhu následovalo očekávané zjištění, že s pedály to bude problém. Zdejší jílovitá půda je pověstná… Přejeli jsme zadní louku a blížili ke sjezdu do rokle. Ostrá, lehce odklopená pravá, která mu předchází, byla dost nepříjemná, a kdo to přehnal s akcelerací po ní, bez problému vyjížděl v řídkém bahně plynulým akceleračním smykem, což se na kole tak často nezažívá :o). Po pár metrech přišel technický sjezd do rokle, kam se některým moc nechtělo, a díky tomu jsem se posunul někam ke 4. místu. Jestliže v minulých ročnících výjezd z rokle prakticky všichni jezdili, tentokrát se o to nikdo, alespoň v mém dohledu, nepokoušel, z čehož vyplívaly následné potíže se zacvakáváním do pedálů. V dalších kolech probíhaly souboje mezi třetím a pátým místem, ale pak se to trochu natáhlo a s přibývajícími koly se bojovalo spíš s technikou. V podstatě celý závod jsem odjezdil na prostřední pilu a asi tři převody vzadu + výběhy z rokle. Zabetonované pedály se čím dál tím více bránily přijímat obdobně zanesené kufry a posléze bylo těžké i boty před výběhem vycvaknout… Přesto, určitě to stálo za to. Rychlý sjezd do rokle po bahnité skluzavce byl nezapomenutelný a ve všech kolech jsem se na něj těšil“.

Závod Masters s přehledem vyhrál Milan Špolc (KPO), který se po sedmi kolech sotva rozehřál a vzápětí nastoupil i do závodu dravců Elite, ale v půlce závodu ze třetího místa odstoupil, protože přeci jen nechtěl riskovat poškození svého špičkového biku.

V závodě Elite šli po startu nekompromisně dopředu Ondřej Švec a Pavel Gonda (KPO). První kolo dokonce Ondřej zajel pod hranicí 3 minut, což se nikomu jinému nepodařilo. Druhé kolo měl naopak nejrychlejší Pavel a oba kolo na kolo předváděli na špici nádherné souboje. Mezitím se tradičně kdesi vzadu probral Karel Kuchler (H-H Smíchov) a začal jezdit nejrychlejší kolo on a to hned tři po sobě a začal se přibližovat vedoucí dvojici. V závěru závodu už byli jezdci rozptýleni po celém okruhu a situace začala být značně nepřehledná. Všem proto unikl fakt, že výrazně nejrychleji zajel 6. kolo Jan Fencl, dostal se před Karla a nezadržitelně začal stíhat vedoucí duo. V závěrečném kole Ondřej Švec Pavlovi Gondovi trochu poodjel a dojel si pro zápis na putovní pohár. Patrně někde v posledních metrech se pak okolo zklamaného Pavla prohnal i Jan Fencl a odsunul ho na bronz.


foto

 

foto

Milan Špolc (1.), Michal Malášek (3.) - Masters

 

Pavel Gonda (3.) - Elite


Výsledky týmu KPO - 11. ročník Zbraslavské osmy

 pořadí   jméno čas

Naděje kluci

6.  Nehasil Jan  10:50,3 
 

Ženy

-  Müllerová Jitka  nedokončila 
 

Masters

1.  Špolc Milan 23:35,6
3.  Malášek Michal  27:42,4
8.  Příbrský Dušan 31:18,9
 

Elite

3.  Gonda Pavel 23:39,6
 

Absolutní pořadí

3. Špolc Milan 23:35,6
4.  Gonda Pavel 23:39,6
11.  Malášek Michal 27:42,4
22.  Příbrský Dušan 31:18,9

Kompletní výsledky z 11. Zbraslavské osmy naleznete zde