Ohlédnutí za sezónou 2003: Ladislav Lauko (KB team)

    Další z rozhovorů s vítězi jednotlivých kategorií poháru Časovek do kopce jsme natočili v posledních listopadových dnech. V nepříjemném sychravém počasí jsme vzali zavděk přetopenými prostory nadnárodního fastfoodového řetězce (ne ne, toho druhého) a s vítězem kategorie neregistrovaných cyklistů Hobby jsme probírali sezónu 2003 i jeho další cyklistické plány.

foto

Jaká byla sezóna 2003?

Pro mě dobrá. Jako fakt. Proti minulýmu roku jsem najel dost kilometrů…

To znamená kolik? To hodně nebo málo cítí každý úplně jinak…

Teď mám asi dvanáct osm, takže jsem spokojenej. V roce 2002 jsem měl 8 000. Asi je to znát, že se přes zimu trošku jelo.

Jezdil jsi u nás, jezdil jsi i nějaký další závody?

Něco od CKKV. S Markem Vitochem (KPO) jsme vyhráli v plašácích Břežanskou osmu, časovku dvojic. A jinak, co jsem to jel? No, moc jsem nejezdil. V UACu, za příchozí tam za Berounem… Hýskov. Ani nevím, jak jsme tam dopadli. Byl jsem ve druhý skupině… nevím, ale vlastně hlavně jenom ty vaše Časovky.

Na to, že máš poměrně dost najeto, je těch závodů teda docela málo, ne?

Tenhle rok jsem si chtěl jen tak trochu něco odjet. Zas tak dobrej nejsem, abych… Teď bych chtěl něco namakat přes zimu a zkusit něco jezdit příští rok.

Díval jsem se i do starých výsledků ze IV. ročníku Časovek a tam jsi se poprvé objevil na těžké trati v Černolicích a hned vítězství.

To jo (smích), jenomže to bylo v roce 2002. Kdybych v roce 2003 jezdil jako rok předtím, tak bych určitě… šlo to nahoru. Konkurence je úplně jiná. Už podle časů. Jsem se díval… zajel jsem třeba o půl minuty horší čas a byl jsem druhej. A teď by to nestačilo ani… Je to vidět, že se to posouvá a konkurence se zvyšuje. Až moc (smích).

Letos jsi byl první čtyři závody čtvrtej a pak samá bedna.

To jo, ale já myslím, že to taky bylo kolem. Stavěl jsem nový kolo a na čtvrtý závod jsem ho už měl. Asi to bylo znát.

Co je to?

Duratec Ardent a Shimano Ultegra. I páky… je to jiný, než to přehazování dole na rámu. Hlavně v kopcích je to znát. Taháš trošku jiný převody. Furt to ale není na tu špici, co tam jezdí. Na to nemám. To je vidět, že je to ještě… Jak jsem koukal na časy, co zajíždějí, to je o třídu vejš.

Můžeš třeba z těch našich závodů vybrat nějakou trať, která se ti líbí, nebo se ti tam podařilo zajet?

Já mám rád Vrané - Zvole, i když se mi to tam moc nepovedlo, ale oni ty tratě jsou všechny dobrý. Všenory, ty mi sedly. Jel jsem to volnějš. První závody jsem ze začátku hodně napálil a ke konci jsem odpadl. Tady jsem si říkal, jednou to zkusím. Za mnou jel kamarád, dojížděl mě. Ke konci už nemohl a já jsem ještě trošku sil měl, takže asi ty Všenory, ty mi sedly.

Jezdíš si ty tratě vyzkoušet?

Ne, ne. Jako něco jsme jeli, někde jsme byli, ale třeba co mi říkal Jirka Haspeklo (Scott DH), že si projížděl řevničák patnáctkrát, tak to jako… to ne.

No ale tomu se to vyplatilo. Pak to vyšvihl úplně neuvěřitelně.

To bylo vidět. Ten kopec je trošku delší a tam je to znát. Na krátkých se dá, ale tady to přepálit… možná jsem jel až příliš opatrně. Bál jsem se, abych to nepřepálil a pak někde neodpadnul. Dobrá trať, ale to počasí, to bylo strašný.

Dobře. No ještě bych se tě zeptal, máš jako cyklista nějaký speciální tipy na zimu?

Kolo. Já jezdím. Běhal jsem, ale nevím, jestli mi to něco dalo. Akorát jsem si zničil nohu. Nic nenahradíš jako to kolo. Teď jsem si koupil posilovací stroj, i na nohy, tak doufám, že mi to pomůže (smích. Uvidíme. Když bude hnusný počasí, tak na tom, trošku. Uvidíme, jestli to něco dá. Základ sezóny je zima, najet objem kilometrů, jak říkal Studna.

Co bys chtěl jezdit v sezóně 2004? U nás tě šoupnem do kategorie Ultra.

To mi moc nevyhovuje (smích). Co se dá dělat. Chtěl bych odjet něco z UACu, CKKV a vaše Časovky, ale tam už si tak velký cíle nedávám (smích).

No tak zase v Ultra lidi nejezdí tak pravidelně. Jezdí skvěle, ale zase jedou třeba dva, tři závody.

To by mohla být moje šance (smích). Tak do dvacítky bych chtěl být určitě.

Máš nějaký tip na novou trať?

Mně se líbí třeba kopce ze Záhořan do Jílového. To má tak 3 kiláky a není to moc daleko.

Když jezdíš trénovat, tak jezdíš na tuhle stranu?

„Od mostu“. Já myslím, tohle mi hodně dalo. Úterý, čtvrtek, sobota, neděle. Minimálně třikrát týdně jsem jezdil od mostu a to mi dalo, myslím, hodně. I kopce, ale ono je něco jinýho, když jedeš se skupinou, než… Kdybych tohle jel s někým, tak to zajedu ještě líp. Určitě. To je právě ono, že jedeš sám na sebe. I se Studnou… Uvisíš, i když jedou kaši. Když jedeš sám, hlídáš tempo, abys to nepřepálil, tak je to něco jinýho. Určitě mi to něco dalo. Sám bych v životě tolik kilometrů nenajel. Když jedeš tam, tak to máš tak kilo. Devadesát, sto kilometrů. Samotnýho by mě to ani nebavilo. Jirka Haspeklo, jsem se ho ptal, jezdí sám, tak to ho obdivuju. Sám trénovat… na to jak je dobrej… klobouk dolů.

Co ten tvůj KB tým?

To je Jirka Sekera, jestli ho znáš, krámek na Chodově. Teď už to ani není KB sport, ale Cyklo Seky a prodává věci od Kellysu. Byli jsme tam čtyři. Byl rád, že trošku vozíš ty hadry. Když jsme potřebovali něco opravit… kluci si tam postavili kola, ale já jsem to nechtěl.

Dal jsi přednost české značce.

Ten Kellys  je údajně americká značka Cycle source group… Já mám ten nejobyčejnější Duratec Ardent, ale je to za dobrý peníze a myslím i lepší. Možná by ten rám mohl být trošku lehčí, ale to už je v nohách. Jestli ušetříš 200 gramů… nevěřím tomu. Buď na to máš, nebo nemáš.

Tak jo, dík za rozhovor.

NAVRCHOLU.cz