Ohlédnutí za sezónou 2003: Josef Burgr (CFC Kladno)

    Slavnostní vyhlášení výsledků Unie Amatérských cyklistů UAC na začátku listopadu ve Velké Dobré jsme využili k natočení rozhovorů s výraznými postavami amatérské cyklistiky. O tom, jak se bojovalo na špicích nesčetných závodů, se dozvíte v rozhovoru prošpikovaném jadrným cyklistickým slangem s vítězem kategorie M50+ pátého ročníku poháru Časovek do kopce.

foto

Jak to uděláme? Já bych to ani nesměřoval přímo na naše Časovky do kopce, spíš jako ohlédnutí za sezónou.

Tak se ptej, já ti něco řeknu.

Tak logicky… jaká byla sezóna 2003?

Dobrá. Jak jsem ti říkal minule, že se zaměřím na Masters, že bych už chtěl v mistrákách trošku zajet, tak se mi podařilo vyhrát mistrovskou časovku a v závodě jsem byl třetí, takže spokojenost. Masters jsem nebral jako hlavní, protože jsem odjel jenom pár závodů, ale na tyhlety mistráky jsem se vyloženě připravil. Hlavně na tu časovku. Prohrál jsem jedinou, na silnici, takže spokojenost. Sezóna úplně super.

Máš nějaký závod, který se ti mimořádně povedl?

Třeba ten mistrák, co se jel tady v Bělči, Masters, tak to byl takovej závod… jedeš jak z praku, ale nepodařilo se mi odjet. To tě nenechají. Přijelo nás šest do cíle, ale tím, jak jsem jim dával v kopcích, tak… to byli všechno špurtéři a ani jeden nebyl štonc zašpurtovat, takže aspoň jsem tam udloubl třetí místo. Tam byl Baťa a kluci, co mě vždycky válcujou ve špurtu. Ty byli tak hotoví (smích)… to jsem zajel dobře, akorát trošku netakticky. Příští rok se to jede znova, tak jsem poučenej z chyb. V tom kopci foukalo trošku proti a já jsem si myslel, když jim tam v kopci budu dávat hodně… prostě oni jeli háka. I v kopci se nechá trošičku pošetřit, vzadu. Chce to jenom takový krátký nástupy a škubat je. Prostě vím, co jsem tam udělal za chybu. Spíš jsem si myslel, že bych mohl uspět na silnici, než na časovce. Pak mi vyšla časovka, takže já tu sezónu hodnotím jako jednu z nejlepších.

Vzpomeneš si na nějakou naší KPO Časovku?

(smích) No vaše Časovka, ta úplně první (Třebotovka), mě úplně položila, protože jsme tam přijeli poměrně brzo, navíc tam padal sníh s deštěm, takže jsme se ani nerozjížděli, jsme tam dřepěli v cukrárně. Já jsem tam vypil asi dva grogy (smích), takže ten výkon… Já teda můžu říct, že jsem jel na heft, to mě Igor Kubín (H.I.C. Markus) docela překvapil, že mě takhle udělal…

To všechny. Při vyhlašování výsledků, když jsem vyhlásil tebe na druhým místě, tak to úplně zašumělo.

Přede mnou jel Jirka Machulka (CFC Kladno) a já jsem ho dojel. To mě tak jako trošku uspokojilo. Jsem si říkal, tak Jirkovi jsem dal minutu, tak kdo jinej, jsem si tak nějak řekl, no a trošku jsem povolil a to bylo ono. Ale on Igor musel jet pěkně, protože ten mě tam převálcoval o 20 vteřin. Jel pěkně tenhle závod a já jsem ho zbabral. Nerozjel jsem se a ještě trošku pod vlivem (smích). To nechci jako okecávat. Prostě jel pěkně. No jinak klasika, prímová, Karlík, to se mi jezdí vždycky dobře.

Co řevničák, společný závod s UACem?

No… myslel jsem si, že jedu dobře, zajel jsem i lepší, nebo nähmlich stejnej čas, jako rok předtím. Říkal jsem si, Haspeklo mě řízne tutově, ale ten Smělý se mi tam namotal teda… ale jako taky dobrý. Je to takový atypický, časovka do kopce být jako mistrovská. Vy děláte do kopce, tak vám to bylo jedno, ale že dali UACovskej jako časovku do kopce, no… Přišel jsem o Časovky kvůli Masters na Bouchalce, protože se jel mistrák, to mě dost štve, protože dvě v jeden den a druhý den není nic. Měli by si to lidi trochu zkoordinovat, protože pak jsou tam i termíny volný, že není nic. Většinou ty svátky není nic. No já vím, že je to těžký. Pár závodů dobrejch mi takhle uteklo. Člověk je na vážkách. Mistráky já stavím na první místo.

Když jsi zmínil Jirku Haspekla (Scott DH), myslíš že se čekalo, že může takhle zajet? Pro mě osobně to bylo hodně velký překvapení.

Pro mě ne. Já jsem s ním odjel tadyhle Bikestore a on ty kopce jezdí pěkně. Toho jsem byl svědkem. Jedno kolo jsem s ním jel a on jel tak lehounce, jo. Jsem s ním jel teď to Brdský dvoukolo, byli jsme tam odjetý… On je dobrej kopcař. On to kvrdlá. Jezdí hezky. Škoda, že nejezdí víc UAC, jen pár závodů. To je škoda. Tam by byl mezi prvníma. Ten by nám topil. Trošku těžší závod a topil by nám tam. Akorát  vybouch třeba na Hlásný. Tam nezajel. Ono taky, jak to kdy sedne. V Řevnicích mě spíš překvapil ten kluk, vítěz v první divizi. Se říkalo, že tam snad museli udělat nějakou chybu… Že by porazil Koše? Ten si s ním vytírá v každým závodě… tam musela bejt minimálně minuta nějakej renonc. Kluci, co jezděj, říkali že to není možný, když se to utrhne, on tam není a najednou prostě převálcuje Koše. Ono se někdy stane, že tam minuta… Mě se to stalo třeba zrovna u vás tenkrát v tom Karlíku. Dojel jsem Hovorku přímo na čáře, ještě jsem ho o metr udělal a on měl o minutu lepší čas jak já (smích) To se prostě stane.

Hmm, no dokud to nebude na čipy…

Pokud to jezdíme jen takhle, tak o nic nejde. Člověk si udělá hezkej den, že se sveze. To zas tak neberu.

Co technika? Jak drželo kolo, defekty a tak?

Kolo drželo super, všechno a vyžral jsem si to v posledním… jsme jeli Stodůlky, odjel jsem s těma mladejma a pět kilometrů před cílem, když už nás tam bylo jen pár, jsem zdefektil obě kola. Vymetl jsem díru a obě kola tak, že to bylo řízlý. Měl jsem kvalitní, ty Micheliny, drahý. Prostě jel jsem takovej terezínek a nikdo neukázal… já tam teda dost lovil, jsem se s nima trápil. Ty mi dávali takovej kouř… Vyměnil jsem zadek, chci jet a on předek prázdnej. Teď jsem neměl duši, tak jsem čekal a bejvalo to bylo dobrý, projeli jenom dva lidi. Čekal jsem až někdo pojede, Hovorka mi pak hodil duši, pak už se to převalilo a… no tak to jsem si vyžral. Jedinej závod. I Šumava vyšla dobře.

No a ještě v krátkosti co zima, vše jako obvykle, nebo chystáš nějaké změny?

Více méně ne. Z jara chci jezdit ještě více úseků, protože to je dobrý na časovky a z kraje roku se ty časovky jezdí. Dvakrát do týdne dávat úseky. Letos jsem to začal jezdit pravidelně a v Masters jsem neprohrál časovku a je to tři roky zpátky a jezdil jsem patnáctý místa.

To je ten recept…

Já jsem běhal. Kunratice pod 13 minut, Běchovice, Košický maratón, dělal jsem triatlon, všechno, prostě hodně jsem běhal a furt to bylo takový stejný. Pak mi Franta Pek řekl - začni běhat úseky a mydli čtyřstovky - a šel jsem rapidně nahoru. Zrovna tak je to na tom kole. Aspoň mně to opravdu pomůže. Profíci to jezděj taky takhle. To se musí jezdit. Nějaký čochtání po silnici, to je k ničemu. Dobrý je to když najíždíš kilometry, jezdit objemy, ale jak už se pak blíží závodní období, tak už si musíš dávat intervalový trénink. Chce to proložit rychlejšíma úsekama. Dvakrát do týdne dávám takový úsek 1500 metrů, rovina a tam to mydlim.

Pak se člověk nemůže divit, že ti to tak jezdí (smích). Tak jo, dík moc za rozhovor.

NAVRCHOLU.cz