Otvírák 2002 - zhodnocení
(sobota 5.1.2002)

    Litujte, pokud jste se nezúčastnili. Otvírák 2002 byl velice studený, ale skvělý. Povrch tuhý, rychlý, žádné bláto, byli jsme velice spokojeni.

    Účast byla tentokrát slabší, ale vzhledem k počasí dobrá, celkem 9 pravověrných cyklistů – na horských kolech Jitka MÜLLEROVÁ, Jan KOHOUT, Michal MALÁŠEK, Radek PROCHÁZKA, Dušan PŘÍBRSKÝ, Libor RUCHAŘ, Jindra ŠMEJKAL a Láďa ŠTEFAN. Na silničním kole se zúčastnil Jirka SLADKÝ - v silniční kategorii byl jediný, osamocen vyrazil od startu a ten den jsme ho už nezahlédli.

    Můj pohled na Otvírák 2002 je tentokrát trochu jiný, více technický. Pojednání o opravě volnoběžky přijde zanedlouho.

    Ráno v 7:30, když jsem odjížděl z domova směr start, bylo -18˚C. 5 km od domova mi zamrzla volnoběžka, takže jsem měl volnoběh dopředu i dozadu. Tedy 5 km běhu zpět domů, 1 hodina opravy volnoběžky abych zjistil, že kromě zamrznutí je ještě jedna polovina ulomená. Na jeden praporek se mi celý den jet nechtělo, i když takhle jezdím možná již několik let, ale to jsem o tom nevěděl. Tak tedy půjčit si zadní kolo od Markéty a přehodit moji terénní pneumatiku za její silniční. Další půlhodina. V mezičase přemlouvat dvouletého Adama, že součástky i nářadí potřebuji víc než on. Vyrazil jsem s dvouhodinovým zpožděním a kamarády dohnal až na obědě v Davli.

    Cestou dolů stínem Karlického údolí mi tak mrzly vnitřní strany stehen a okolí, až jsem se obával o svůj zdravotní stav a velice se těšil na stoupání mezi Všenory a Klíncem. Opravdu tam bylo krásné příjemné teplo.

    Pak jedno povzbuzení: v Klínci jsem nevěděl kudy z vesnice na správnou polní cestu. Hned první člověk před konzumem nejen že znal cestu, ale potkal skupinu cyklistů a věděl, že je to Otvírák a chtěl ho původně jet s námi. No informovanost o KPO je výborná.

    V hospodě v Davli bylo velice příjemně a druhá polovina trasy se skupinou utekla hrozně rychle. Učili jsme Jitku přejíždět mosty bez sestupování z kola. Nakonec pochopila, že stačí pořádně se chytit řídítek, nebrzdit a věřit sobě i svému kolu.

    Dorazili jsme ještě za světla. Tentokrát jsem měl jenom 65 km (tedy ještě plus těch 10 ráno napůl během). Stejně je to méně, než obvykle.

    Dušan Příbrský