9. ročník Zbraslavské osmy: KPO versus zbytek světa
(19.10.2002)

    Rychlé i technické pasáže, těžký podmáčený terén a početné startovní pole v obou hlavních závodech se skvělou diváckou kulisou stručně charakterizují devátou Zbraslavskou osmu. Barvy KPO v kategorii Masters hájili Petr Svoboda a Michal Malášek. Spolu s Masters startovaly i Ženy, v nichž za nás bojovaly Jitka Müllerová a Alena Nedvědová. V nejpočetněji obsazeném závodě Elite nastupoval s velkými ambicemi m.j. i proti bývalému mistru světa v cyklokrosu Miloslavu Kvasničkovi náš Radek Procházka.

    Podzimní Zbraslavská osma byla jako obvykle náročnější než jarní. Chladné a deštivé počasí předchozích dní se podepsalo na stavu tratě. Lepivá jílovitá půda nemilosrdně zalepovala vzorky pneumatik. Jestliže se v minulých ročnících zdálo, že úsek z rokle na cílovou louku je rychlejší jezdit, tentokrát to tak jasné nebylo a recept na optimální průjezd se hledal jen velmi těžce.


foto
start Masters + Ženy  

    Závod Masters komentuje v cíli čtvrtý Michal Malášek:

    Na startu mě překvapilo, kolik nás pojede. Bylo zřejmé, že po startu to bude hodně nahuštěné a proto jsem se rozhodl pokusit se začít spíše vepředu.

foto
Michal Malášek

    Po startovním povelu všichni vyrazili kupředu a svoji pozici jsem odhadoval okolo osmého místa. Hned za startem se však trať zužuje do úzké stezky a před nájezdem do první technické pasáže bylo potřeba pozici trochu vylepšit. Na osmé příčce bych se nevyhnul tlačenici v následujícím prudkém výjezdu a přeci jen jsem chtěl udržet pedály co nejdéle bez bahna a kopce jezdit. Jediná možnost byla uhnout ze stopy a protlačit se tvrdě kupředu. No, bylo to tam trochu rozbitější, ale do prvního sjezdu jsem stihnul dokonce dva jezdce. Z jezdců přede mnou neměl ve výjezdu nikdo problémy a dostali jme se na zadní louku, kde jsme zjistili, že kromě lepivého bahna je tam i protivítr. Pole se trochu natáhlo a dostali jsme se ke druhé technické pasáži - k delšímu ze dvou sjezdů. Stezka, po které se jezdci pouštějí dolů, je čím dál tím hlubší a začíná mít nepříjemný „efekt tramvajových kolejí“. Každé zaváhání by se mohlo vymstít, ale nikdo nezvolnil a dobržďovalo se přesně na hranu nájezdu na hřišťátko v rokli. Následovalo pár metrů pod druhý výjezd a podle štěstí při nájezdu a odřazení až k nejlehčím převodům následovaly pokusy o výjezd, které však často ukončil kontakt s stejně se snažícím soupeřem.

    Ve druhém kole jsem se dostal na čtvrtou pozici. Jezdec přede mnou na dohled, vzadu nikdo. Výjezdy na cílovou louku se mi dařily střídavě úspěšně. To, co se ztrácelo ve výjezdu s prokluzujícím zadním kolem, nahrazoval rychlejší rozjezd nahoře na louce bez problémů se zalepenými kufry. Byla to alchymie.

    Jezdec přede mnou (Pavel Rychecký) jel rovnoměrné tempo, síly mu nedocházely. O co sem se mu přiblížil v technických částech, hravě dohnal v silových pasážích - chvíli byl náš rozestup vyšší, chvíli nižší. V posledních kolech jsem se ještě pokusil o závěrečný nástup, ale už bylo příliš pozdě. Po nájezdu do posledního kola jsem zrychlil a zkrátil odstup, jenže po výjezdu na zadní louku jsem začátečnicky prořadil a namotal řetěz. S malým zdržením jsem těsně před sjezdem dojel pomalého jezdce o kolo zpět a bylo to.

    No, ale jo, aspoň jsem tentokrát nedostal kolo od nejlepších :o)

foto
Petr Svoboda

    Otěže závodu třímal ve svých rukou Petr Svoboda a barvitě nám v cíli vše vylíčil. Po startu vyletěl ještě s jedním borcem a do půlky bojovali v těsném kontaktu. „Čekal jsem, až začne dejchat a kašlat a pak jsem zrychlil“, vypráví Petr se smíchem.
Ve výjezdech na cílovou louku dával přednost běhu, jak říkal - zcela cíleně.

foto
Alena a Jitka

    Na trati také bojovaly pospolu Alena a Jitka a v těsném sledu si dojely pro první a druhé místo v kategorii žen.


foto
start Elite

    Krátce po dojezdu posledního účastníka následoval očekávaný závod kategorie Elite. Diváci zaujali místa u výjezdu z rokle a začala skutečná bitva. Po startu šel nezadržitelně do čela Honza Kadečka, startující na kole půjčeném od Petra Svobody. Naše želízko, Radek Procházka, taktéž na vypůjčeném biku od Michala Maláška, zahájil okolo šesté příčky. Jako had se všichni protáhli roklí a zmizeli na zadní louce. Po chvíli přisvištěli sjezdem na hřiště v rokli a nám zatrnulo, protože Radkovi se při brždění „zavřelo“ přední kolo a z metrového valu pokračoval již bez kola a doplachtil jak široký tak dlouhý na plocho až snad do půlky hřišťátka. Bleskově však vstal, popadl kolo a se ztrátou pouze jediné příčky vybíhal na cílovou louku a pokračoval dál.

foto
Radek Procházka

    V druhém průjezdu pak dokonce přivedl hlavní skupinu, stíhající Honzu Kadečku, jedoucího již s odstupem. V dalších kolech se pole hodně roztáhlo, ale boj o druhou příčku neustával a pospolu jela trojice jezdců - Radek, pravidelný účastník spolu s bývalým mistrem světa v cyklokrosu Miloslavem Kvasničkou a neznámým borcem v necyklistickém oblečení, u kterého jsme tipovali rychlé utavení.

    Radek dlouho vodil tuto skupinku, ale pozorným divákům neunikly Kvasničkovy taktické kousky na třetí příčce. Po průjezdu cílem si před nájezdem do první technické pasáže nechával odstup a pak jel “bomby“ na těžký převod a raketově mezeru sjížděl, takže do sjezdu vjížděl těsně za Radkem. Co si ve čtvrtém kole vyzkoušel, použil v pátém kole naostro a dostal se na stříbrnou pozici, kterou si pak sice s nevelkým odstupem, ale s přehledem, udržel až do cíle.

    Situace začala být lehce nepřehledná, protože hodně jezdců už zaostávalo o kolo a tak v podstatě všem uniklo, že k bezpečné třetí pozici Radka se v závěrečných kolech zezadu blíží ten třetí z původní skupiny (Adam Císař). V posledním kole ho na zadní louce předjel a na cílové louce už nešlo situaci zvrátit. Škoda, bylo to těsné.


fotogalerie - KPO po závodě, vyhlášení vítězů

foto
Jitka s Alenou - vítězky v cíli

foto
Petr Svoboda - vítěz Masters

foto
Radek Procházka oplakává 4. místo :-)

foto
vyhlášení vítězů - Ženy

foto
vyhlášení vítězů - Masters

foto
vyhlášení vítězů - Elite


Výsledky týmu KPO - 9. ročník Zbraslavské osmy

 pořadí   jméno čas

Ženy

1.  Nedvědová Alena   30:34 
2.  Müllerová Jitka 30:35
 

Masters

1.  Svoboda Petr 25:01
4.  Malášek Michal 26:33
 

Elite

4.  Procházka Radek 22:26
 

Absolutní pořadí

4.  Procházka Radek  22:26
12.  Svoboda Petr 25:01
19.  Malášek Michal 26:33
28.  Nedvědová Alena  30:34
29.  Müllerová Jitka 30:35

Kompletní výsledky a další fotografie z 9. Zbraslavské osmy naleznete zde.