IV. ročník poháru Časovek do kopce: vyhodnocení ankety

    K závěrečnému závodu poháru Časovek do kopce patří neodmyslitelně naše anketa, díky které získáváme podněty pro další směřování vývoje těchto cyklistických závodů. V letošním roce se do ní zapojilo téměř 50 respondentů.

    V první otázce jsme se zajímali, jakým způsobem je možné se o poháru Časovek dozvědět. Vzhledem k tomu, že mnoho účastníků jezdí pravidelně už několikátou sezónu, upravili jsme volitelné odpovědi tak, aby jsme v nich snadno oddělili letošní nováčky:

Víme, že někteří noví jezdci vstoupili do poháru na základě zmínky v  cyklistických časopisech, což z ankety přímo nevyplývá, nicméně tradiční šuškanda mezi jezdci a proti loňsku vyšší procento u internetu jako primárním zdroji informací svědčí o jistém vývoji.

 

    Druhá přišla na řadu stěžejní otázka hodnocení tratí, která patrně značně promluví do přípravy příštího ročníku:

Zařazení nové pohárové tratě „Hlásná“ bylo šťastné rozhodnutí, protože tento kopec dostal výrazně nejlepší hodnocení ze všech. Překvapivé je druhé místo „Třebotovky“. Prolog do sezóny na tomto kopci byl zcela určitě náročnou zkouškou. Je zřejmé, že dlouhé čekání na rekonstrukci tohoto kopce se vyplatilo a Třebotovka se stala jedním z pilířů celého poháru. Pořadí následujících tratí je velmi vyrovnané. O bronz se dělí Karlík a Vrané. Kopanina, pravidelně uzavírající celý ročník, trochu doplácí na horší počasí v závěru sezóny a letošní pořadí tratí uzavírají Černolice, kde se kvalita asfaltu ve střední části začíná blížit rozbité polní cestě.

 

    Navazující hodnocení nám odpovědělo na otázku, která z tratí je považována za nejtěžší:

Překvapení se nekonalo a opět v tomto hodnocení jasně zabodovaly rozbité Černolice - trať s největším převýšením a nejprudším úsekem v ročníku. Náročná je rozhodně i druhá v tomto pořadí Třebotovka a na trio doplňuje tratě považované za těžké Hlásná.

 

    Opakem těchto tratí v následujícím žebříčku je pořadí tratí považovaných za nejlehčí:

Ani zde nedošlo k překvapení, snad kromě třetího místa Hlásné, ke kterému přispěla patrně nejkratší délka této tratě mezi letošními pohárovými tratěmi. Anketní lístky byly většinou podepsané a tak jednu zajímavost v hodnocení nejtěžších a nejlehčích tratí prozradit můžeme. Jezdci, kteří jsou schopni jezdit na hranicích rekordů tratí, většinou odpovídají na tyto dvě otázky přesně obráceně než většina ostatních. Za lehčí považují prudké tratě a naopak, téměř tak, jako kdyby se u těchto dvou grafů prohodily názvy.

 

    V následujících dvou otázkách jsme zjišťovali subjektivní pocity o tom, jak se dařilo zajet jednotlivé závody:

Trať schovanou v lese s minimem orientačních bodů z Vraného do Zvole si letos pochvalovalo nejvíce jezdců. Následovala dvojice prudkých tratí Třebotovka a Hlásná a dvojice rychlých tratí Karlík a Roblín. Na neustále měnící se profil Černolic se recept hledal jen těžko a pozdní Kopaninu si pochvalovalo nejméně závodníků.

 

Naopak trať, kde to pocitově nejelo, byla pro mnohé úvodní Třebotovka a krátká a náročná Hlásná. Nejméně jezdců si pak stěžovalo na Vrané.

 

    V dalších dotazech jsme zjišťovali názory účastníků na organizační záležitosti poháru. Nejdříve nás zajímalo to, jakým způsobem se nejčastěji získávají informace o Časovkách do kopce:

Zcela jednoznačně je nejdostupnějším zdrojem informací internet, resp. stránky KPO. Velká část jezdců čte informace na našich tabulích u prezentace při závodech a pokaždé se rozebere mnoho letáčků s propozicemi následujícího závodu.

 

    Počet závodů ve IV. ročníku v sezóně 2002 většině jezdců vyhovoval:

Mezi požadavky na zvýšení se nejčastěji objevovala číslice 8, ale bylo i několik devítek a jedna desítka.

 

    V bodování poháru nový systém zabodoval:

Započítávat všechny závody chtěli pochopitelně především ti nejvěrnější, kteří objeli všechny závody (12 ze 192 jezdců). Systém 5 ze 7, který umožňuje vynechat závod, nebo opravit nezdařený výsledek a nepropadnout v celkovém pořadí, většině účastníků vyhovoval.

 

    Od termínové koordinace s jinými závody se odvíjí kalendář ročníku:

Sladění s pohárem UAC požadují především registrovaní závodníci a mnoho účastníků má v oblibě i hromadné závody CKKV. V ostatních požadavcích na koordinaci se nejčastěji objevovaly silniční a MTB maratóny.

 

Společné závody s jinými poháry považuje prakticky polovina účastníků za přínosné a spolu s druhou nejpočetnější skupinou tak 85% účastníků nevadí.

 

    V poslední otázce jsme dostali tipy na několik zajímavých tratí. Všechny důkladně zvážíme a využijeme při přípravě následujícího jubilejního V. ročníku poháru Časovek do kopce, pro který chystáme opět některé novinky. Sledujte náš web, vše se včas dozvíte.

 

    Děkujeme mnohokrát za anketní odpovědi.

 

    Michal Malášek
    KPO