Beskyd Tour 2002
(13.7.2002)

    S klubovým diktafonem jsme pro vás získali postřehy z klíčových okamžiků zlaté jízdy Michala Koše (KPO) na druhém maratónu letošní Velosérie - Beskyd Tour 2002,  doplněné o malou pozvánku na další podnik maratónského kalendáře.

    Než začneme Michala zpovídat, je třeba vyzvednout i skvělé výkony všech našich borců - na dlouhé trati (245 km) dojel chvíli po Michalovi na 3. místě Martin Studenovský a v ženské kategorii dojely na 1. a 2. místě naše Hanka Ebertová a Dáša Likusová! Pěkně na dlouhé trati zajel i další z našich Petr Švec.


foto
 Michal Koš, Martin Studenovský (KPO)

KPO: Máme tady Michala Koše (KPO), vítěze letošního druhého závodu Velosérie – Beskyd Tour. Michale, řekni nám jak to letos šlo, jak se ti jelo, jak jsi to viděl, a tak.
Michal Koš: Beskyd Tour, já jsem to jel podruhý a zdá se mi, že je to nejtěžší závod ze všech, co jsem kdy jel. Jak loni, tak letos to bylo fakt krutý.

Jak to vypadalo na trati? Jak se to vyvíjelo?
Loni jsem zaútočil hned z kraje, to bylo asi na čtyřicátým… a letos jsem si řekl, že takovou chybu neudělám. Jelo se celkem jako v pohodě, hlídal jsem si čelo ze začátku v těch kopcích i na Všeminu, v tom prudkým stoupání, no a pak přišla ta dlouhá rovina před Solání a tam nás jelo asi 30–40 lidí, pořád. Přišla Soláň a začlo se to trhat. Tam jsem ujel s jedním klukem, který potom pokračoval na krátkou a tak jsem si řek, že to prostě zkusím a pojedu na doraz co to půjde. Sjeli jsme Soláň a krátká odbočovala doleva a už měla skoro cíl a já jel doprava na tu Bečvu a tam… což bylo ještě pětaosmdesát kiláků do cíle. Tam jsem jel ještě jako slušně, tu Bečvu. To jsou takový táhlý stoupání po hlavní silnici, ale potom přišly takový brdky před přehradou Šance a tam potom… ten Smrček před Pustevnama a samotný Pustevny… to už mi opravdu docházely síly. Pustevny jsem vyjel, no co to šlo. Jel jsem 13-14 kilometrů v hodině a fakt jsem si dával…

Jak je to dlouhý na Pustevny?
Na Pustevny asi 6km, lesem a je to asi tak jako stoupání tady na Mníšek, možná o něco málo prudší. Tak jsem tam vyjel. V průběhu mi doprovod říkal, že mám 3,5 minuty náskok. No, vyjel jsem na Pustevny, pak byl dlouhej sjezd a rovina do cíle. Nakonec jsem to vyhrál, uhájil jsem vítězství o necelou minutu a jsem moc rád, že to takhle dopadlo. Dojel jsem a normálně jsem se složil v cíli. Minutu, nebo dvě minuty, jsem tam ležel a nemohl jsem ze sebe vypravit ani slovo. Úplně hotovej…

Slušný. A jak Martin Studenovský? Ten byl třetí.
Jeli jsme pěkně. Měli jsme doprovod, jeli naši, tak mi dávali pití a nějaký to občerstvení, no a Martinovi taky vezli bidon a dávali mu pití…

Takže vzorová týmová spolupráce…
Maloučko (smích). Bohužel, jak jsme jeli na tu Soláň, tak jsem tam nastoupil, ještě s těma dvěma klukama a Martin to nezachytil, protože tam jela relativně docela veliká skupina a jestli byl zrovna víc vzadu, nebo nevim… prostě tam nebyl. Jinak, já myslím, že na to i měl, aby tam byl vepředu se mnou.

Jak vyšlo počasí?
Hlásili, že bude parno, jako sluníčko, ale bylo jenom dusno a spíš pod mrakem. Místama se i to sluníčko ukázalo, ale v závěru začalo pršet a kluci říkali, že tam byly i kroupy. Já jsem dojížděl 15 kiláků na mokru, pršelo, ale bylo to příjemný, nebyla zima. Bylo horko, dusno, velký dusno.

Skvělý. Příště se určitě chystáš na Vysočinu …
Na Vysočinu se chystám a nejspíš i Šumavu.

Vysočinu jsi už jel?
Tu jsem jel, loni jsem byl druhej za Martinem. To jsme dojeli spolu, spurtovali jsme a on mě porazil ve spurtu.

Takže podobně jako potom na Králi Šumavy…
Jo, to samý, akorát na Šumavě mě utrhl ve třičtvrtě trati a pak jsme dojížděli každej sám. Tady jsme dojížděli spolu a spurtovali na pásku.

Jak je ta Vysočina těžká?
No, ta není tak těžká, bych řekl. Jsou tam takový mírný stoupání, který ale dají zabrat. Je to takový z kopce do kopce, ale ne extrémní stoupání, ani ne moc dlouhý, ale je jich tam dost. Ale jak říkám, Beskydy jsou jedinečný. Jak dlouhý roviny, tak prudký kopce, tak i táhlý kopce. Tam je úplně všechno a řek bych, že je to nejtěžší závod z celý Velosérie. Určitě těžší, než Šumava.

Skvělý. Ještě jednou ti gratulujeme a přejeme, aby i ty další závody dopadly jako tenhle i ten předchozí.
To doufám (smích), dík.


Kompletní výsledky Beskyd Tour 2002 naleznete zde.