Roční cyklistický OTVÍRÁK 2001 - ohlédnutí
(13.1.2001)

Hlavní motto: V ludskom životě je hlavné mať zážitky.

OTVÍRÁK 2001 se stal jedním velkým, krásným zážitkem. Silniční kola ujela 73 km, horská 47 km.

    Počasí vskutku zimní, teplota -9 až -3°C, zmrzlý prachový sníh, i když trochu málo. V některých místech projížděl první z nás neporušenou zasněženou plochou. Bezvadná zimní nálada. Podmínky sice správně tvrdé, zrána se námraza objevovala na všem, na kole i na oblečení, ale přes den svítilo příjemné sluníčko a namrzaly už jen bujné kadeře našim dvěma přítelkyním a příteli plnovous. Nepříjemná zima nastala až po konci celé akce, když se před pátou hodinou slunce schovalo.

    Úchvatný výhled na meandr řeky Sázavy se v plné kráse nepředvedl, jak se očekávalo, slunce zrovna nesvítilo, vše bylo zahaleno v mlžném oparu a na okraj zasněžené skály s nejlepším výhledem se nikdo neodvážil. Tak snad tedy zase za rok. 

    Tedy na Zavíráku 2001 a Otvíráku 2002. Termíny už známe - 8.12.2001 a 12.1.2002. A příště nás čeká ještě jedno příjemné překvapení - Otvírák se jede ve směru hodinových ručiček a Zavírák v protisměru. To umožní vychutnat si všechny nejlepší úseky směrem nahoru a dolů nedlouho po sobě a přitom je porovnat. Start Otvíráku je předběžně navržen na Zbraslavské náměstí.

    Účast na letošním Otvíráku byla slušná - celkem 15 cyklistů, což bylo při daných podmínkách překvapující, většina "horských", což bylo logické.
Na startu tedy stálo 15 borců: Lucie VELECHOVSKÁ, Monika KOHOUTOVÁ, Pavel BARTOŠ, Ondřej BOHTE, Petr HÁJEČEK, Robert JAROŠ, Jan KOHOUT, Michal MALÁŠEK, Radek PROCHÁZKA, Michal SEDLÁK, Jirka SLADKÝ, Luděk STRAKA, Miloš VANĚK, Tomáš WEISS a já - Dušan PŘÍBRSKÝ.

    V průběhu akce jsme požádali ty nejtvrdší, kteří vydrželi, o sepsání jejich názorů na právě probíhající Otvírák:

Neznámý hrdina, který se nepodepsal: "Akce pěkná, ale hrozná šichta, nejvíc mě dostaly ty zmrzlý koleje."
Šichta to sice byla, ale to jsme přece chtěli a koleje mě naštěstí nedostaly.

Ondra BOTHE: "Trasa horských kol výborná, zvláště pak pauza na oběd."
Mě se taky líbila.

Radek PROCHÁZKA: "Mě se to líbí, ať to jede nebo klouže (ani mi to moc neklouže). Horská trasa je výborná, mohly by být ty sjezdy méně rozryté, ale s tím asi nic nenaděláme. Až na zmrzlé nohy a pití je to super."
Radku ani jsem netušil, že jsi měl nějaký problém, když jsem dojel, vždy jsi již klidně postával v hloučku těch nejrychlejších. Ale chápu, že vám při tom čekání mrzly nohy.

Michal MALÁŠEK: "Počasí vyšlo pěkně, všechno mám úplně zmrzlý, ale v hospodě je příjemně. Trasa pěkná, ale některé úseky vyniknou více bez sněhu. U mě zatím dobrý."
To Michal právě seděl v hospodě a u něj samozřejmě dobrý až do konce. Michal tentokrát ani neryl přílbou v hlíně. Asi proto, že věděl, jak je zmrzá a ztvrdlá. Já už to mám teď taky celé za sebou a zdá se mi, že právě se sněhem to vyniklo nejlépe.

Robert JAROŠ: "Jako silničář můžu zodpovědně prohlásit, že jsem při sjezdech na vlastní kůži poznal co to je, když člověku v žilách tuhne krev. Připomíná mi to torturu, ale tu člověk nepodstupuje dobrovolně."
Uznávám - na úzké pneumatiky by mě ten den asi nikdo nedostal. Stejný názor má asi Luděk …

Luděk STRAKA: "Jet na "horáku" silniční trasu se mi dneska jeví jako optimální. Trasa je dobrá, druhá půlka snad bude taky taková. Po hodinovém posezení v hospodě teprve začínám vnímat, že je venku opravdu zima."
Zima neexistuje, snad jen bylo méně tepla a kdo nejel terénem, i když mohl, o mnoho přišel.

Michal SEDLÁK: "Vzhledem k mým fyzickým možnostem je tato trasa pro mě víc než dostatečná. Teplota vzduchu se dá snést, ale zmrzlý čaj ne."
Po této větě Michal vzdal a vydal se z Davle přímo na Zbraslav a přes Prahu do Ďáblic. Budiž mu polehčující okolností, že ten den ujel stejně více než stovku. Jinak teplota vzduchu byla dobrá a čaj bez rumu mrzne, to je přece jasný.

Pavel BARTOŠ: "Nebudu vyzdvihovat klady, je jich dost. Jízda ve skupině výborná pro všechny, kdo skutečně sezónu otvírají. Snad jen podrobnější mapa trasy. Jinak dobré."
Vida, konečně jeden podnět, zkusím se nad přesností mapy do příště zamyslet, ale to víš, kapacita mého počítače je stále omezená a se soubory nad 10 MB se špatně pracuje.

Monika KOHOUTOVÁ: "Pěkná trasa. Hezký výhled. Pěkné."
Souhlas, taky se mi tam všechno líbilo. Gratuluji nejlepší cyklistce na této akci.

Jan KOHOUT: "Po Zavíráku začla zima, tak doufám, že teď začne jaro. Trasa hezká, ve sněhu obtížnější".
A to je ono, o tu obtížnost tu právě šlo. A cyklistické jaro přece začíná na konci cyklistického podzimu.

Jirka SLADKÝ: "Roční cyklistický Otvírák - nejlepší jízda na ledu."
Jirko, zopakoval bys to ještě jednou i při sjezdu do Lipenců? Nevypadal jsi na to, ale doufám, že ano.

    Počasí se opět opravdu nebývale vydařilo. Skalní horáci si tentokrát už snad nemohli stěžovat, že je to suchárna. Můj názor je takový, že k Otvíráku patří sníh a mráz. Tak teď to konečně vyšlo.

    Všechny ohlasy jsou tak pozitivní, až to vypadá, že si každý zase něco nechal pro sebe. Zase se sešla dobrá parta. Věřím, že se všichni zúčastníte v prosinci stejně pozitivně naladěni.

    Důvod těšit se na ZAVÍRÁK 2001 a OTVÍRÁK 2002. Ty se pojedou po stejné trase, ale navzájem obráceně. Pokusíme se ještě o nějaká další zpestření. Objednáváme stejně drsné počasí.

    A ani to moc nebolelo.*

Dušan Příbrský

    * …ale moc nechybělo - vzpomeň si, jak po brodu v Měchenicích všem okamžitě namrzly ráfky, takže i sebesilnější stisk brzd nevykázal žádný brzdný efekt a Ty jsi po sjezdu ze železničního náspu zamířil do stejných míst, kam jsem "bez brzd" zahučel i já. Radši ani nechci domýšlet, kde by skončil roh tvých řídítek, kdybych byl jen o pár centimetrů menší!
    Musím ale uznat, že díky Tvojí posedlosti projíždět brody jsi zcela deklasoval nás všechny ostatní MTB účastníky, když jsi jako jediný projel následující dlouhý a poměrně náročný brod. Myslím ale, že přílišnou opatrnost přes vodu si mnozí vynahradili lahůdkovým sjezdem zasněžené skály před Jílovištěm.
    Když připočtu, že se podařilo ve sněhu nalézt i všechny součástky z mé přehazovačky rozpadlé kousek před závěrem, doplňuji své hodnocení z první zastávky na "ještě lepší" i v cíli.
    Dík, Michal.