Tep srdce Šíleného cyklisty

    Vítězka ženské kategorie 9. ročníku Šíleného cyklisty Hana Ebertová (KPO) nám poskytla údaje o tomto ultramaratónu ze své velmi pečlivě vedené evidence o účastech v závodech. Během letošního „Šílence“ si navíc zaznamenávala i údaje o průběhu tepové frekvence (!). Jak se extrémní zátěž 24hodinového závodu projevuje na srdečním tepu bude jistě zajímat nejen ty, kteří „tepák“ na svém kole také vozí.

    Hanka nás nechala nahlédnout do své evidence účastí v závodech, která sice na první pohled působí jako strohý popis základních faktů, ale jak sama říká, už mnohokrát se jí tato důslednost vyplatila a „archiv“ vydal důležité rady pro další závody. Nyní už tedy citujme:

Šílený cyklista 2001, 9. ročník
24 hodinovka
30.6 – 1.7.2001

start v 10:00 za příjemného teplého počasí 24-27oC, k večeru přibývání oblačnosti a od 23:00 hod. bouřka a déšť s přestávkami trvající až do 4:00 hod. V noci teplota okolo 15 °C

trať závodiště Velká Chuchle – parkoviště distribuce pivovarů v Radotíně (délka okruhu 3620 m)

celková ujetá vzdálenost 784,743km

doba jízdy 23:52,45

průběh závodu – tepová frekvence:

    (přiznáme se, že z počátku jsme se divili, jak Hanka vlastně stihla v průběhu závodu údaje zaznamenávat, ovšem jak už to bývá, skutečnost byla nakonec jednodušší, než se původně zdálo. Za vším stojí monitor tepové frekvence Sigma PC14, který mimo jiné umožňuje zaznamenávat mezičasy spolu s průměrnou tepovou frekvencí, takže stačilo pouze nezapomenout na začátku každé hodiny závodu stisknout příslušné tlačítko, což při Hančině důslednosti nebyl problém a teprve následně v klidu údaje z paměti přepsat.  Pro větší názornost jsme z údajů sestavili tento graf):

graf

    Aby uvedené údaje byly úplné a srovnatelné dodáváme, že Hanka má aerobní práh 140 tepů/min, anaerobní práh mezi 165-168 tepy/min a "maximálku" 179 tepů/min.

    Vysoká průměrná rychlost, kterou se jezdilo na začátku závodu, v průběhu klesala jen minimálně, což se nedá říci o tepové frekvenci. Můžete-li k této problematice cokoli dodat, neváhejte a ozvěte se na náš e-mail kpo@kpo.cz.


Sponzoři akce Šílený cyklista: