Jak na Nový rok…
(1.1.2001)

    Bývá zvykem, že jednotlivé zájmové skupiny pořádají pro své přívržence na Nový rok setkání a společné aktivity. Pro letošní rok vše ještě umocnila cifra letopočtu (2001), která ohlašuje počátek nového tisíciletí.

    Proto se i pražští cyklisté setkávají na novoroční vyjížďce. Dokumentovaná tradice této akce sahá na konec 19. století.

    Sraz aktérů byl letos (stejně jako v letech předcházejících) na tradičním místě uprostřed parčíku u železničního mostu na Smíchově. Přátelská nálada vládla na srazu mezi všemi účastníky. Krátce po deváté hodině se sešlo asi 100 cyklistů všech kategorií (od žáků po veterány), kteří byli odhodláni při teplotě asi sedm stupňů pod nulou urazit přibližně 16ti kilometrovou trať. Vyjížďka na této trati se konala již po padesáté.

    Ta od svého startu (na již zmiňovaném Smíchově) pokračovala po levém břehu Vltavy po Strakonické ulici ven z Prahy, směrem na vrchol kopce s vysílačem Cukrák.

    Od startu se celá skupina cyklistů pohybovala společně (sledována zpravodajským vozem České televize). Povrch vozovky byl většinou po posypu vlhký. Teprve na začátku stoupání se pole rozdělilo a malé skupinky i jednotlivci vyrazili atakovat vrchol. Nejúspěšnější byl profesionál Milan Kadlec.

    Pro většinu účastníků byl výkon na této vzdálenosti dostatečný a vraceli se zpět do Prahy. Někteří však využili příznivého počasí k najíždění prvních letošních kilometrů.

    Barvy KPO na této oblíbené akci letos hájila dvojice Hanka Ebertová a Jirka Salava, který se umístil na přibližně dvacáté pozici.

    Proto můžeme nejen sobě popřát, aby duch cyklistiky pokračoval v nás s tímto nadšením a zápalem…

… tak po celý rok.

Jirka Salava © ! a X