Armstrong potřetí
Lance Armstrong v ranní poznámce Ivana Hoffmana
(ČRo 1 - Radiožurnál 30.7.2001 6:40)

    Američan Lance Armstrong jezdí profesionálně na kole deset let. V posledních třech pravidelně vyhrává Tour de France, nejtěžší etapový závod na světě.

    Armstrong začal jezdit na Tour v letech, kdy rok co rok vítězil Španěl Indurain. V letech devadesát tři, devadesát čtyři a devadesát šest Armstrong tento závod vzdal, dojel pouze v roce devadesát pět - třicátý šestý.

    Cyklistický svět se s ním rozloučil, když v devadesáté šestém oznámil, že se podrobil operaci zhoubného nádoru. Další nádory mu pak doktoři odstranili z žaludku, plic a mozku a následovala agresivní chemoterapie. Zřejmě v té nejtěžší době, kdy se nacházel mezi životem a smrtí, pojal Lance Armstrong nápad, že se může zachránit tím jediným, co umí a rozhodl se ujet smrti na kole.

    Po pěti stech osmnácti dnech nucené přestávky se v roce devadesát osm objevil na startu silničního závodu ve Španělsku. To bylo v únoru a v červnu už vyhrál závod Okolo Lucemburska a vítězně projel Porýním-Falckem. Rok na to za sebou nechal celý peleton Tour de France.

    Co v minulosti nedokázal zdravý, daří se mu coby uzdravenému. Letošního úspěchu si Armstrong právem cení více, než loňského. Po prvním týdnu ztrácel půl hodiny na Australana O´Gradyho. Pak ale v horských etapách a časovkách nasadil tempo, které je nad síly jeho současníků. Vyhrál čtyři etapy a nakonec stejně jako loni porazil nejtěžšího soupeře, Němce Ullricha, letos celkově o šest minut a čtyřiačtyřicet vteřin. To jsou sportovní podrobnosti zapsané v historii závodu, který se jel poprvé téměř před sto lety.

    Co nelze změřit stopkami je čas, který na Armstronga ztrácí smrt. Z cyklistického úhlu pohledu je již Armstrong nesmrtelný.

Zdroj: Ivan Hoffman, Český rozhlas 1- Radiožurnál