Roční cyklistický ZAVÍRÁK 2000 - ohlédnutí

Příští OTVÍRÁK 2001 již s menším počtem hospodských zastávek a větším počtem brodů

    Tak přátelé, cyklistická sezóna KPO skončila. To však neznamená, že bychom měli odložit kola. Kdo si myslí, že mimo sezónu se jezdit nedá, ten ať se těší na začátek nového cyklistického roku. Začne brzo: již v sobotu 13.1.2000 - Otvírákem 2001.

    Všichni se alespoň na chvilku zastavme nad zhodnocením Zavíráku 2000.

    Účast byla slušná - celkem 22 cyklistů, většina "horských". Na startu v Modřanech stálo 21 cyklistů: Hanka EBERTOVÁ, Jitka MÜLLEROVÁ, Bára PLOCICOVÁ, Lucie VELECHOVSKÁ, Pavel ALEXANDROVIČ, Petr BARTOŠ, Robert JAROŠ, Jan KOHOUT, Michal KUCHAŘÍK, Karel KUCHLER, Michal MALÁŠEK, Miloš MUNZAR, Zbyněk MUNZAR, Radek PROCHÁZKA, Libor RUCHAŘ, Jirka SALAVA, Jirka SLADKÝ, Luděk STRAKA, Miloš VANĚK, Vašek ZIMEL a já - Dušan PŘÍBRSKÝ. V Davli se k nám přidal ještě Jaroslav VAIGL.

    Snad jedinou vadou na kráse se staly dvě neustále opakované výtky: První se týkala množství zastávek v hospodách. Byla to jasná organizační chyba a příště vynecháme zastávku v hospodě v Záhořanech. Druhá se týkala množství brodů. To nezměníme. Většina zúčastněných trasu neznala a považovala za brod kdejaký průjezd louží. My zkušenější jsme čekali na čtyři průjezdy Záhořanským potokem, které bylo dříve těžké projet se suchýma nohama a které jediné bylo možno nazvat plnokrevnými brody. Dnes však vede údolím Záhořanského potoka nová zpevněná cesta s plochými brody, o nichž snad již také nemá cenu hovořit. Dnes by tudy projelo i silniční kolo. Takže opravuji, brodů je nepočítaně, ale už ani ty čtyři nestojí za zmínku.

    Na konci jsem požádal některé účastníky o sepsání jejich názorů na právě proběhlý Zavírák a přidávám i svoji odpověď:

Miloš VANĚK: "Zajímalo by mě kdo učil Dušana počítat - 4 brody ??"
Miloš je tvrdý chlap, nejel s námi celou trasu a co absolvoval bylo s dítětem na sedačce. Jel s námi jen údolím Záhořanského potoka a zde si jistě nestěžuje na větší počet brodů než 4 ohlášené, ale že ty 4, které projel, nejsou hodny toho jména.

Lucie VELECHOVSKÁ: "Kdyby jen 4 brody. Bezva cesta, bezva lidé a počasí také vyšlo"
Lucinka je ještě tvrdší, než nejtvrdší chlap a jistě by vydržela víc.

Michal MALÁŠEK: "Dušane, trasa skvělá, ale škoda že opravili ty brody, už to není to správné maso, ale když je dobrý IONŤÁK, ani pády nebolí"
Michal je jeden z mála, kteří to pravé maso pamatují. IONŤÁK si namíchal z rumu a cukru jako nemrznoucí směs na -30°C. Pád měl jediný, ale přilbou ryl několik metrů v hlíně. Jel jsem jen kousek za ním a musel uhýbat odletujícím kamenům. Michal byl hned zase v sedle a na celém pádu ztratil snad jen 3 sekundy. I takový profík se může utnout, ale to ho nevykolejí.

Jan KOHOUT: "Pěkná trasa, pěkný počasí, ale moc hospod. Chtělo by to využít krátký den delší jízdou. Celkový dojem pozitivní"
Dříve převládal názor, že hospod není nikdy dost. Nyní by většina raději více jezdila. Profesionalizujeme se. To je dobře. Jendo, slibuji, že chystám změny.

Jitka MÜLLEROVÁ: "Pěkný, pěkný, pěkný. Takových akcí by mělo být víc"
Souhlasím, pokusíme se, aby jich bylo co nejvíc. Jelo se mi s tebou dobře. Jen mě mrzí, že jsem ti nestačil. Na začátku jsem ti odbrzdil kolo a pak bych si za to nafackoval. Ale zase ti je tajně utáhnout, na to jsem neměl dost silný nervy.

Jindra ŠMEJKAL: "Bezva výlet zajímavou krajinou. Když bude čas jedu příště zase"
Doufám, že čas bude, rád bych tě tam viděl 13.1.2000 zase.

Libor RUCHAŘ: "Moc milý a potěšující výlet za krásného počasí"
O to počasí jsme se nezasloužili, ale věřím, že bys vydržel i vítr, déšť a mráz. Pro příště i tobě slibuji redukci hospod.

Jaroslav VAIGL: "Byli jste moc dobří. Musím trochu přidat na účasti. Jet jen OTVÍRÁK a půl ZAVÍRÁKU je fakt dost málo. Jinak (teď už) moc fajn"
Jardo, na jeden a půl akce jsi nějak moc dobrej. Skoro jsem tě nestíhal. Začni vylepšovat účast hned v lednu.

Jirka SLADKÝ: "Bezva akce. Hlavně, že vyšlo počasí. Akorát škoda, že jsem hned na začátku v kopcích utahal Jirku SALAVU a Hanku EBERTOVOU, takže již v první třetině vzdali a museli jsme jet s Robertem na silnici sami"
Jirko, víš dobře, že na slabší máš být hodný. A ty máš přece rád déšť, vítr a mráz. Tak jak to, že počasí vyšlo?

Robert JAROŠ: "Vyjadřuji pochvalu tomu, kdo objednal počasí. Jen mi u silnice chyběly kvetoucí macešky"
Pojeď s námi na Otvírák, Roberte, při tomhle počasí do půlky ledna jistě rozkvetou.


    Počasí se opravdu nebývale vydařilo. Skalní horáci by si mohli stěžovat, že je to suchárna. Můj názor je takový, že k Zavíráku patří sníh a mráz. Michal, který po minulých zkušenostech se zamrzlou lahví nyní namíchal nemrznoucí směs s podílem alkoholu pro extrémní mínusové teploty, byl zjevně zaskočen příjemně teplým počasím, které mám přálo celý den. Stejně jsem dopadl já a celý den se vařil v mnoha vrstvách svého teplého oblečení.

    Všechny ohlasy jsou tak pozitivní, až to vypadá, že si každý něco nechal pro sebe. Sešla se opravdu dobrá parta. Věřím, že se všichni zúčastníte i v lednu stejně pozitivně naladěni. O to více důvodů těšit se na OTVÍRÁK 2001. Ten se pojede po stejné trase. Pokusím se o nějaká zpestření, především o náhradu dnes již nezajímavého údolí Záhořanského potoka. Objednávám také trochu drsnější počasí.

    Silniční kola ujela 66 km, horská 40 km. Pro mě to znamenalo včetně příjezdu a odjezdu ten den celkem 82 km, jako asi pro většinu ostatních. Mě to ovšem stálo všechny síly, ale přesto s vámi zase pojedu rád. Díky a těším se na vás příště.

Dušan Příbrský

P.S.: Na závěr musím upozornit, že není možno brát zřetel na lehké závady, jako je stále přibrzděné přední kolo. Na takovém kole se samozřejmě dá pokračovat. Dokud se alespoň jedno kolo otáčí, nezastavujeme. Na samotném zadním kole se ovšem jede lépe než na samotném předním.