Prezidentská Soda II – výsledky

 

Již probuzení do sobotního rána vzbuzovalo obavy, že druhá ze série Prezidentských Sod tentokrát na 100% splní předsevzetí ze svého motta – „Kopce, vítr a déšť jsou kořením cyklistiky“. A vskutku – kromě mnoha lahůdkových kopců, s kterými se účastníci již předem hodlali poprat, je od startu, trochu proti očekávání vzhledem k předešlému dlouhému slunečnímu období, čekal déšť i vítr. Přesto, nebo právě proto, aby si dokázali, že na to mají, vyjelo sedm statečných vstříc nelehké trati. K oněm odvážným patřili (v abecedním pořadí): Robert Jaroš, Michal Malášek, Dušan Příbrský, Jirka Salava, Jirka Sladký, Radek Spáčil a Luděk Straka. Již první kilometry naznačily, že tempo jízdy bude svižné. Proto patří na tomto místě zvláštní obdiv Radku Spáčilovi, jakožto jedinému odvážlivci sedlajícímu horské kolo.

 

Ačkoliv se za Zbraslaví počasí částečně umoudřilo, déšť ustal a od západu dokonce místy na obloze prokukovala modř, vítr se rozhodl skupinu odvážlivců doprovázet prakticky po celou dobu jízdy. Jak se ukázalo, dešťové přeháňky nám nedaly zcela vale a ještě několikrát nám v průběhu cesty k velké radosti týmu daly o sobě vědět. Nicméně na morálce zúčastněných se nepříznivé počasí nijak negativně neprojevilo a tak jsme nechávali za sebou jeden hutný kopec za druhým – Soda je Soda.

 

V průběhu akce se postupně odpojili Dušan Příbrský s Michalem Maláškem (30 km), Radek Spáčil (72 km) a Jirka Salava (90 km) – vesměs z důvodů rodinných povinností. Jak mohou potvrdit všichni tři zbývající účastnící, skutečným peklem se pro ně stala poslední, šestá vrchařská prémie na 100 km za Bubovicemi – „malá pila“ a největší kolečko vzadu jen tak tak stačily na zdolání 1,5 km stoupání s úctihodným koeficientem téměř 80. Nicméně i poslední překážka byla nakonec s velikým úsilím úspěšně pokořena a trojice nejvytrvalejších dorazila těsně před 17:00 do cíle. Jízdní čas byl vzhledem k náročnosti více než 120 km profilu trasy velmi slušný – 5:06, průměr lehce pod 24 km/hod.

 

Na závěr nezbývá, než všem účastníkům pogratulovat za vskutku solidní výkony a nezbývá, než se těšit na trojku – tedy Prezidentskou Sodu III. Kdy, kde? Tak to se nechte překvapit po prázdninách – ale slibujeme, že bude opravdu stát za to!

 

Jirka Sladký