Doplňující informace k cyklomaratónu Šílený cyklista 2000

 

Vzhledem k často opakujícím se dotazům ohledně maratónu Šílený cyklista přinášíme na tomto místě informace, které nejsou v propozicích uvedené a pro ty z vás, kteří se neúčastnili některého z minulých ročníku, mohou být zajímavé či důležité:

 

 

1.   Otázka:    Mohou se Šíleného cyklisty zúčastnit děti?

Odpověď: Ne, Šíleného cyklisty se mohou zúčastnit pouze závodníci starší 15ti let. K tomuto opatření jsme letos přistoupili po nedobrých zkušenostech z minulých ročníků. Závodníci, kteří v den startu nedosáhnou 18ti let, musí navíc od zákonného zástupce (rodičů) přinést podepsané potvrzení o povolení ke startu, např.: "Souhlasím, aby se můj syn Jan Novák, narozený 10.5.1984, zúčastnil závodu Šílený cyklista 2000. Aleš Novák, otec".

 

 

2.   Otázka:    Jaké je na Šíleného cyklistu vstupné?

Odpověď: Šílený cyklista je zdarma. Ze strany organizátorů tedy na druhou stranu nelze počítat se zajištěním, jako je občerstvení apod. Organizátoři zajišťují akci pouze po technické a bezpečnostní stránce. Závodníci nejsou pojištěni a jezdí zcela na vlastní nebezpečí.

 

 

3.   Otázka:     Jaký je povrch a profil trati?

Odpověď: Šílený cyklista se jezdí na vedlejší asfaltové silnici, spojující pražské městské části Radotín a Velkou Chuchli (silnice vede podél trati ČD). Silnice je relativně kvalitní s minimálním počtem děr a záplat. Bez problému je tedy vhodná i pro ta nejlepší silniční kola. Převýšení trati je zanedbatelné – pro ty, kteří chtějí přesné vyjádření, je to 1,5 metru na okruh (3,6 km). V zásadě se tedy dá říci, že je to téměř rovina.

 

 

4.   Otázka:     V kolik hodin mohu startovat?

Odpověď: Na Šíleném cyklistovi lze odstartovat kdykoliv během soboty, počínaje 4:00 hod. Čas startu ale zvolte tak, aby jste byli plánovanou vzdálenost byli schopni zdolat do neděle 4:00.

 

 

5.   Otázka:     Musím jet celou trasu bez zastavení, či mohu jízdu přerušit?

Odpověď: Šílený cyklista je pohodový maratón – lze si kdykoliv udělat pauzu a pokračovat, až se vám bude chtít. Závod však končí ve 4:00 v neděli ráno, proto ti z vás, kteří si chtějí zajet ty nejdelší trasy, by si harmonogram jízdy měli řádně připravit.

 

 

6.   Otázka:     Jaký je princip maratónu týmů?

Odpověď: Týmy jezdí štafetový závod – tzn. že v jednu chvíli může být na trati pouze jeden člen týmu (nebo také žádný, pokud si celý tým dává pauzu) . Tým tvoří minimálně 2 závodníci, max. počet není omezen. Do celkového výsledku týmu se započítává součet km, ujetých všemi členy týmu. Příklad: tým tvoří 4 závodníci – první ujede 70 km, druhý 100 km, třetí 65 km a čtvrtý 80 km; celkově tedy tým ujede 315 km a získá titul "Špičkový tým". Pokud se cyklista rozhodne jet za tým, nezískává už žádný titul v kategorii jednotlivců.

 

 

7.   Otázka:     Jak je trať zajištěna z hlediska bezpečnosti závodníků?

Odpověď: Šílený cyklista se jede za plného provozu, je tedy třeba dodržovat všechny platné dopravní předpisy! Zvláště je třeba dbát zvýšené opatrnosti na otočkách, kdy se přejíždí do protisměru. Nicméně silnice je relativně méně frekventovaná a přehledná. Navíc je v celém úseku snížena rychlost na 30 km/hod a na otočkách budou stát pořadatelé, regulující dopravu.

 

 

8.   Otázka:     Jsou pro vítěze připraveny nějaké ceny?

Odpověď: V akci Šílený cyklista je vítězem každý, kdo ujedu alespoň 50 km bez ohledu na dosažený čas. Kdo ujedu zmíněných 50 km a více, dostane v cíli jako upomínku certifikát KPO o získaném titulu (Statečný cyklista za 50 ujetých km, Udatný cyklista za 100 km atd. – viz propozice závodu).

 

 

9.   Otázka:     V přihlášce na Šíleného cyklistu uvádím, kolik km plánuji ujet a v kolik hodin hodlám odstartovat. Jsou tyto údaje závazné?

Odpověď: Ne, jedná se pouze o orientační údaje pro pořadatele. Při vlastním závodě se lze operativně rozhodnout a trasu zkrátit či prodloužit dle vlastního uvážení a sil.

 

 

10. Otázka:     Co mám udělat v případě, že jsem se již přihlásil a před závodem zjistím, že se nemohu zúčastnit?

Odpověď: Dejte nám prosím co nejdříve zprávu na adresu kpo@kpo.cz, abychom vaše místo na startu mohli rezervovat pro jiného zájemce.

 

 

11. Otázka:     Je možné přijet na start s kolem na autě? Budu mít kde parkovat?

Odpověď: Ano, auto lze odstavit na parkovišti vzdáleném cca 200m za startem, těsně vedle trati po směru jízdy (u vrátnice distribučního centra Pražských pivovarů).

 

 

12. Otázka:     Mohu si na startu někam odložit své osobní věci, např. věci na převlečení, jídlo apod.?

Odpověď: Ano, osobní věci si lze odložit na vyhrazené místo u organizátorů na startu, nicméně za odložené věci nemůžeme v žádném případě ručit, proto cenné věci raději ponechte u sebe nebo je nechte doma!

 

 

13. Otázka:     Je na startu k dispozici voda?

Odpověď: Ano, na startu je k dispozici dostatek vody jak pitné, tak užitkové na omytí znavených soutěžících.

 

 

14. Otázka:     Lze si v místě závodu koupit nějaké občerstvení?

Odpověď: Ne, kromě pitné vody organizátoři nezajišťují žádné jídlo či pití. Nicméně v Radotíně (cca 1 km od startu) je do 20:00 otevřen supermarket a do 22:00 večerka.

 

 

15. Otázka:     Mám dotaz, na který jsem nenašel odpověď ani v propozicích závodu, ani na startu. Co teď?

Odpověď: Napište nám na adresu kpo@kpo.cz. V nejnutnějším případě volejte na 0602-68 69 69.