Pohár Časovek do kopce 2000 – II. ročník

První listopadová sobota završila druhý ročník Časovek do kopce. Pojďme si tedy krátce připomenout některé zajímavé momenty.

    Oproti prvnímu ročníku přibyly nové tratě. Tradiční „cementárna“ se jela jen dvakrát – jako úvodní podnik a předposlední (loni 5x). Vedle osvědčených „Vonoklas“ a populárního „Roblína“ se pohárová klání poprvé odehrála i za vodou – Vrané a Točná - a oba tyto závody se zařadily do popředí oblíbenosti v anketě hodnotící letošní pohár.

    Po sportovní stránce jsme byli svědky velikého nárůstu konkurence ve všech kategoriích, velikého vyrovnávání výkonnosti a celkově vysoké sportovní úrovně všech závodů. Dnes již nikoho nepřekvapuje, že účastníci jezdí na pohárové tratě trénovat. Boj o pohárové body se velice přiostřil.

    V kategorii Ultra obhájil loňské prvenství vyhlášený vrchař Pepa Vejvoda (CKKV) (v letošním ročníku 2x1. / 2x2. / 3x3.). Od prvního závodu se usadil na čele této kategorie a svůj náskok před druhým v pořadí pozvolna zvyšoval až na konečných 15 bodů. Pravidelný účastník časovek, nenápadný mladíček Jirka Haspeklo (Scott DH) (1,0,3) se probojoval ve čtvrtém závodě na druhou pozici celkového pořadí a uhájil jí až do konce. Jako stín kopíroval s několikavteřinovým odstupem Pepovy výkony. Nejblíže k vylepšení skóre vzájemných soubojů měl na Točné, kde se mu přiblížil na pouhých osm desetin! Malou útěchou mu mohlo být vítězství ve 3. závodě, když Pepa chyběl. Věříme, že by ho klidně vyměnil třeba za místo páté, kdyby šestý byl Vejvoda... Situace na třetí pozici byla do posledního závodu značně nejasná. Po sedmém klání patřila díky stejnému bodovému zisku dvěma Karlům - Bramborovi (CS Stodůlky) a Kuchlerovi (H – H). Rozhodnutí kdo z koho mělo padnout v posledním závodě, jenže tím, kdo se smál byl, nakonec někdo jiný. Ani jeden z Karlů nedorazil a z pátého místa je předstihl o 3 body Ondřej Čarňanský (CS Stodůlky) (0,1,1). Mnozí jistě mají v paměti jeho nezapomenutelný pozdní příjezd na 5. závod na Točnou, kdy v plavkách vyskakoval ještě z téměř jedoucího auta, popadl kolo, při nasedání hlásil údaje pro prezentaci a už vyrážel na trať a dojel si pro 5 pohárových bodů, které se mu v konečném součtu náramně hodily.

    V kategorii silniční obhajoval loňský triumf Jirka Sladký (KPO) (1,4,2) a snadné to rozhodně neměl. Zvláště v první polovině ročníku sváděl líté boje s tradičně na začátku sezóny skvěle připraveným Mirkem Dvořákem (CK Želvy) a Petrem Bartošem (Doktoři). Teprve drtivým nástupem v druhé půlce poháru se vrátil do čela bodování a postupně zvyšoval náskok až na výrazných 27 bodů. Druhý v pořadí Petr Bartoš (Doktoři) (2,0,0) vedl průběžné bodování od 3. do 5. závodu, ovšem blížící se závěr studia znamenal radikální omezení jeho cyklistických aktivit s pochopitelným vlivem na výkony v časovkách. I tak však uhájil druhé místo s bezpečným náskokem před Michalem Chvojkou (Černošice) (0,1,4), o jehož třetím místě se rozhodlo taktéž až v posledním závodě. Škoda že Michal vstoupil do vyrovnané silniční kategorie až ve třetím závodě. Možná by finální souboj proběhl ještě o stupínek výše.

    Značně přituhlo v kategorii MTB. Loňský šampión Mirek Plachý (CK Želvy) si až do 6. závodu udržoval třetí pozici, ale nakonec si o stupínek pohoršil a zůstal těsně pod stupni vítězů na nevděčném čtvrtém místě. Po 3. závodě (Kopanina) se do čela bodování dostal Pavel Bartoš (Doktoři) (1,3,3) a výbornými výkony svůj náskok zvyšoval až na konečných 31 bodů. Ve 4. závodě (Vrané) se na druhé místo probojoval Jaroslav Fík (Doktoři) (0,0,1). Pravidelná účast v závodech spolu s kvalitními výkony byl ten správný recept na udržení této pozice. Třetí v pořadí Richard Zoubek (Peloton) (3,1,0) se po nevýrazné první půlce poháru rozjel ke skvělým výkonům a tři vítězství v posledních třech závodech - tedy čistý „hatrick“ ho vynesl z hloubi startovního pole až na třetí místo v konečném součtu.

    Ženy měli letos jasnou favoritku. Do svého tréninkového plánu zařadila časovky Hana Ebertová (H-H, KPO) (7,0,0) a rekordní laťku na všech letošních tratí posunula do i pro mnohé muže nedostižných výšin. S 12 bodovým odstupem obsadila druhé místo díky vyrovnaným výborným výkonům v celém poháru loňská šampiónka Lucka Velechovská st. (Pydliž) (1,4,3) a třetí pozici od pátého závodu (Točná) až do závěru uhájila Jitka Müllerová (Radotín) (0,1,1).

    Letošní ročník obohatila také nová doplňková kategorii maestro, kde měřily své síly závodníci ročníku 1960 a starší bez rozdílu kategorií. Pozdější vítěz Miloš Elis ml. (Pluto team) (2,3,0) se do čela bodování dostal již ve 3. závodě (Kopanina), ale po pátém klání (Točná) klesnul na třetí příčku a do čela se vrátil až druhou „cementárnou“ (7.závod), kdy se o vedení dělil stejným bodovým ziskem s Jirkou Tutschem (CKKV) a celkové vítězství pojistil triumfem na závěrečné Kopanině. Druhý, zmíněný Jiří Tutsch (CKKV) (2,0,2) po tři závody vedl celkové pořadí této kategorie, když se do čela bodování vyhoupnul pátým závodem (Točná) a po předposledním klání se dělil s mladším z Elisů o první příčku stejným bodovým ziskem. Vzájemný duel vyzněl lépe pro Miloše a Jirka se musel spokojit se stříbrnou příčkou. Třetí příčku ve Vraném (4.závod) obsadil Pavel Hraba (CKKV) (0,2,1) a mimo jednozávodový výlet do čela bodování (Točná) ji udržel až do závěru letošního poháru. (Při vyhlašování celkových výsledků převzal cenu pro letošního maestrovského šampióna za všeobecného údivu Miloš Elis, ovšem starší – nejstarší účastník těchto závodů (73 let), který na startu chyběl pouze dvakrát a to jen proto, že se mu křížil termín s jinými závody. Jeho anketní přání o zvětšení konkurence v kategorii nad 70let však bude pro pořadatele velkým oříškem…)

    V absolutním pořadí bez rozdílu kategorií si odnesl zasloužený triumf teprve sedmnáctiletý Jirka Haspeklo (Scott DH), jemuž nejen špičkové výkony, ale také účast ve všech závodech zaručila největší bodovou sklizeň. Pepa Vejvoda (CKKV) už dlouho před posledními závody věděl, že jeden vynechaný závod mu bude na konci chybět a i přes veliké úsilí skončil o 24 bodů druhý. Na třetí příčku se pátým závodem probojoval Jirka Sladký (KPO) a s přehledem ji udržel až do konce.

    V letošním ročníku časovek do kopce jsme zkusmo zavedli soutěž družstev, která se setkala s mimořádným ohlasem. Nejúspěšnějším družstvem se stalo CKKV Praha před teamy Doktoři a KPO. Připomeňme, že v tomto bodování se počítaly body tří nejlepších z teamu podle absolutního pořadí v závodě.
987 pohárových bodů pro CKKV vyjezdili: Pepa Vejvoda (390), Petr Beneš (137), Martin Studenovský (103), Jiří Burda (100), Jiří Tutsch (91), Petr Svoboda (46), Petr Chrpa (41), Pavel Beneš (41) a Pavel Hraba (38). 897 bodů získali častí pacienti Doktoři: Petr Bartoš (316), Pavel Bartoš (306), Jaroslav Fík (155) a Pavel Hübner (120) a 870 bodů pro KPO vybojovali: Jirka Sladký (369), Michal Malášek (186), Jirka Salava (141), Dušan Příbrský (111), Hana Ebertová (36) a Zbyněk Křesťan (27).

Kompletní výsledková listina poháru Časovek do kopce 2000

    Závěrečnou tečkou za letošním ročníkem bylo vyhlášení výsledků v restauraci Ořech, nedaleko cíle posledního závodu, kde se zaslouženého ocenění dostalo nejlepším v jednotlivých kategoriích a došlo i na tradiční losování startovních čísel a anketních lístků.

    Druhý ročník máme za sebou a tak je ta správná doba začít přemýšlet o podobě ročníku příštího a pevně věříme, že se budeme opět setkávat na tratích tentokráte III. ročníku poháru Časovek do kopce v roce 2001.


Zabezpečení závodů pro Vás zajišťoval team ve složení:

Michal Malášek, Jiří Sladký, Antonín Tenkrát, Pavel Malášek, Zuzana Malášková, Jakub Malášek, Richard Růžička, Aleš Nowák, Petr Jetel Marta Spáčilová, Petr Bartoš, Jaroslav Fík, Jiří Salava, Zbyněk Křesťan, Dušan Příbrský a další...

…za laskavé podpory firem:

Paul Lange Ostrava (výhradní zastoupení firem Shimano, Limar, Ambrosio, Selle Italia a Sports Instruments), Rubena (výrobce plášťů a duší), Cyklosport Šiška (cykloprodejna v Černošicích, informace o časovkách), Penco (sportovní výživa a nutriční doplňky), Korunní (minerální vody), RaB (cyklistické lahve a doplňky), Ski servis a půjčovna Radotín (vše co potřebujete na horách + půjčovna nářadí), Cykloschein (cyklooblečení a doplňky), Morati (unikátní titanové komponenty závodních kol), Trek (špičková silniční a horská kola), Moira (speciální oblečení pro sportovce), Lékárna Adonia (široká doplňková nabídka pro sportovce), HaH (hodinářská společnost), TVnet (kabelová televize, Infokanál), Šemík (Radotínský informační zpravodaj).